13 Νοεμβρίου 2013

Ράπερ ετών 98!

πηγή: youtube

Ο μεγαλύτερος σε ηλικία ράπερ του πλανήτη είναι γένους θηλυκού και κοντεύει τα 100. Πρόκειται για τη Σουηδέζα Γκρέτα Σέγκερσον (Greta Segerson), η οποία αποφάσισε να βγει στη σύνταξη λίγο προτού να σβήσει 99 κεράκια στην τούρτα γενεθλίων της. Και μπορεί η καριέρα της να ξεκίνησε μετά τα.. 90, ωστόσο κατάφερε να γίνει μια διασημότητα στη χώρα της!

Επί πολλά χρόνια, η Γκρέτα Σέγκερσον τραγουδούσε γερμανικά και ρώσικα τραγούδια σε διάφορα πάρτι συνταξιούχων. Και μπορεί οι συνταξιούχοι να τη λάτρευαν, όμως εκείνη είχε αρχίσει να κουράζεται. Έτσι, πήρε την απόφαση να αποσυρθεί, όμως εξακολουθούσε να έχει ζήτηση και η πίεση που της ασκούσαν για καινούριες εμφανίσεις ήταν μεγάλη. 
Το Δεκέμβριο του 2006, η Γκρέτα είχε δεχτεί μια πρόταση για να τραγουδήσει σε κάποιο χριστουγεννιάτικο πάρτι. Προσπάθησε ν' απορρίψει την πρόταση αυτή λέγοντας ότι το μόνο που μπορούσε να κάνει ήταν να ραπάρει. "Δεν έχουμε πρόβλημα", ήταν η απάντηση κι έτσι η Γκρέτα, που πλέον είχε εκτεθεί και δεν μπορούσε να κάνει πίσω, εμφανίστηκε για πρώτη φορά ως ράπερ. 
Κι επειδή δεν είχε ιδέα τι να τραγουδήσει, της ήρθε στο μυαλό ένα χαρούμενο σουηδικό τραγούδι του... 1938 - τότε η ίδια ήταν 23 ετών - με τίτλο "Jolly Bob", που αναφερόταν στην ιστορία ενός ναύτη, ο οποίος χόρευε σύμφωνα με κάποιο παραδοσιακό χορευτικό ρυθμό προκειμένου να κερδίσει το χέρι της αγαπημένης του γκαρσόνας. Εκείνη τη βραδιά, η Γκρέτα αποθεώθηκε από τους συνταξιούχους, που απόλαυσαν τη ραπ εκδοχή ενός αγαπημένου τους τραγουδιού, ενώ σύντομα επανέλαβε το θρίαμβο σ' ένα πάρτι γενεθλίων.
Όπως συμβαίνει τις περισσότερες φορές, ο δρόμος προς τη διασημότητα ανοίγει με τη βοήθεια της τύχης. Σ' εκείνο το πάρτι βρισκόταν ο υπεύθυνος για τη διοργάνωση των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Γκέτεμποργκ, ο οποίος ενθουσιάστηκε και της ζήτησε να κάνει μια live εμφάνιση. Η κυρία Σέγκερσον δεν μπορούσε να αρνηθεί αυτήν την ιδιαίτερα τιμητική πρόταση κι έτσι ανέβηκε στη σκηνή. Από κει και πέρα, ο δρόμος για την επιτυχία ήταν πλέον ορθάνοιχτος.
Ένα βίντεο από εκείνη την εμφάνιση στις πολιτιστικές εκδηλώσεις του δήμου του Γκέτεμποργκ ανέβηκε στο youtube και γνώρισε μεγάλη επιτυχία, με αποτέλεσμα η κυρία Σέγκερσον να γίνει γνωστή και πολύ αγαπητή σ' όλη τη Σουηδία. Όσοι τη συναντούν στο δρόμο - ακόμη και πάνω στο λεωφορείο - της ζητούν να ερμηνεύσει το μοναδικό της τραγούδι, που δεν είναι άλλο από τη ραπ εκδοχή του "Jolly Bob". Αυτό είναι, άλλωστε, το μοναδικό κομμάτι που έχει ερμηνεύσει σ' όλη τη διάρκεια της καριέρας της ως ράπερ, αν και η ίδια προτιμά να την αποκαλούν "Jolly Bobber".
Πολλές φορές σκέφτηκε να σταματήσει να ραπάρει, άλλωστε κατά το παρελθόν είχε ήδη αποσυρθεί από το τραγούδι, όμως, όπως δηλώνει και η ίδια στις συνεντεύξεις της, "είναι ευκολότερο να λες "ναι", μια λέξη με δυο γράμματα (σ.σ. στα σουηδικά είναι "ja"), παρά "όχι" μια λέξη με τρία γράμματα (σ.σ. στα σουηδικά "nej")". Έτσι, έχει πραγματοποιήσει αρκετές δημόσιες εμφανίσεις όλα αυτά τα χρόνια, όμως τελικά φαίνεται ότι το πήρε απόφαση να αποσυρθεί οριστικά, λίγο προτού κλείσει τα 99.
Στις 31 Οκτωβρίου εμφανίστηκε για τελευταία φορά στο πολιτιστικό φεστιβάλ του Γκέτεμποργκ, όπου τραγούδησε τη μοναδική της επιτυχία με τη συνοδεία νέων καλλιτεχνών, οι οποίοι ράπαραν μαζί της, ενώ έμειναν εντυπωσιασμένοι από την προσωπικότητα, τη ζωντάνια και τη θετική ενέργεια της 98χρονης Γκρέτας Σέγκερσον. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια των προβών είχε καλέσει στο σπίτι της τους κατά πολύ νεαρότερους συναδέλφους της ράπερ, για να τους κεράσει καφέ και να τους διηγηθεί ιστορίες από την μακρότατη ζωή της. 
Όσον αφορά τους πραγματικούς λόγους που αποφάσισε να βγει οριστικά στη σύνταξη, η ίδια δηλώνει: "Όταν ραπάρω, χορεύω και το σώμα μου δεν θέλει να το κάνει πια αυτό. Η φωνή μου είναι κι αυτή 99 ετών". Η ίδια σκοπεύει να περνάει στο μέλλον περισσότερο χρόνο στο σπίτι της ακούγοντας την αγαπημένη της κλασική μουσική, ενώ οι θαυμαστές της μπορούν να την απολαμβάνουν μέσω του youtube. 
Μπορείτε να τη θαυμάσετε κι εσείς σε μια παλιότερη εμφάνισή της, το Σεπτέμβριο του 2008, σε ηλικία 93 ετών: 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου