21 Νοεμβρίου 2013

Το τρομακτικό πορτραίτο της βασιλικής οικογένειας, που μοιάζει με την οικογένεια Άνταμς

Ο Δανός ζωγράφος Τόμας Κλούγκε ανέλαβε να φιλοτεχνήσει το επίσημο πορτραίτο της βασιλικής οικογένειας της Δανίας, αλλά το τελικό αποτέλεσμα άφησε πολλούς υπηκόους ενός από τα τελευταία ευρωπαϊκά βασίλεια μάλλον ανικανοποίητους. Με σχόλιά τους στο τουίτερ, πολλοί παρομοίασαν τον πίνακα με πόστερ ταινίας τρόμου, άλλοι το χαρακτήρισαν "ανατριχιαστικό", "γκόθικ" κλπ., ενώ υπήρξαν και κάποιοι που συνέκριναν τη βασιλική οικογένεια της Δανίας με την οικογένεια Άνταμς. 

Η αλήθεια είναι ότι ο πίνακας είναι υπερβολικά σκοτεινός, ενώ με την τεχνική του ο ζωγράφος κατάφερε το ακατόρθωτο, να εμφανίσει τους ανήλικους πρίγκιπες μάλλον σαν.. μικρούς σατανάδες, έτοιμους να σπείρουν τον φόβο και τον τρόμο. Πρώτος και καλύτερος ο πρίγκιπας Κρίστιαν, ο δεύτερος στην τάξη της διαδοχής, που στέκεται μπροστά στο κέντρο σαν εκείνο το δαιμονισμένο αγοράκι στον "Οιωνό", αλλά και ο πρίγκιπας Χένρικ, που μπουσουλάει κάπως περίεργα δίπλα του, όπως και το κοριτσάκι κάτω αριστερά, που μοιάζει περισσότερο με κάποια δαιμονισμένη κούκλα, έτοιμη να ζωντανέψει.
Καθόλου κολακευτική δεν είναι η απεικόνιση και του βασιλικού ζεύγους: της ντυμένης στα κόκκινα βασίλισσας Μαργαρίτας Β΄, που μοιάζει να έχει σοβαρότατο πρόβλημα αλωπεκίας, και του συζύγου της, που κάθεται παραδίπλα με το μπαστούνι του και φέρνει μάλλον σε κάποιον μακρινό πρόγονο της οικογένειας, έτοιμο να "βγει" από τον πίνακα και να στοιχειώσει το παλάτι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου