19 Νοεμβρίου 2013

Γιατί τα αβγά Κίντερ απαγορεύονται στις ΗΠΑ (και άλλες διατροφικές απαγορεύσεις στην άλλη άκρη του Ατλαντικού)


Αν αποφασίσετε να μεταναστεύσετε στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά έχετε πάθος με τα αβγά Κίντερ, καλύτερα να το ξανασκεφτείτε, αφού η συγκεκριμένη λιχουδιά με το δωράκι-έκπληξη, που δεν ξετρελαίνει μόνο τα παιδιά, είναι απαγορευμένη. Μάλιστα, κινδυνεύετε να πληρώσετε ένα μεγάλο χρηματικό πρόστιμο και μόνο αν σας ανακαλύψουν να κρύβετε ένα αβγό Κίντερ στην εσωτερική τσέπη του μπουφάν σας. Είναι μια από τις περίεργες διατροφικές απαγορεύσεις στη χώρα με τους περισσότερους παχύσαρκους στον πλανήτη.

Με ομοσπονδιακό νόμο, δηλαδή με νόμο που ισχύει σ' όλες τις πολιτείες, η αμερικανική κυβέρνηση απαγόρευσε τα σοκολατένια αβγά Κίντερ, επειδή θεωρεί ότι τα μικρά παιχνιδάκια που κρύβονται μέσα μπορούν να προκαλέσουν πνιγμό σ' όποιον είναι τόσο ανόητος, ώστε ν' αποφασίσει να βάλει στο στόμα του όλο το αβγό μονομιάς, αγνοώντας ότι από μέσα περιέχει παιχνίδι, όπως αναφέρεται στο χαρτί περιτυλίγματος.. Όσον αφορά το πρόστιμο που θα πληρώσετε αν σας πιάσουν επ' αυτοφόρω με το απαγορευμένο σοκολατένιο αβγό της Κίντερ, αυτό είναι αρκετά τσουχτερό και ανέρχεται στα 2.500 δολάρια ανά αβγό.
Μια άλλη κάπως περίεργη διατροφική απαγόρευση, που ισχύει σε 17 από τις 50 αμερικανικές πολιτείες αφορά το μη παστεριωμένο γάλα, το οποίο, όσο κι αν το ψάξετε, δεν θα το βρείτε στα σουπερμάρκετ της Αλαμπάμα, του Ντελαγουέρ, της Τζόρτζια, της Χαβάη, της Ιντιάνα, της Αϊόβα, του Κεντάκι, της Λουιζιάνα, του Μέριλαντ, της Μοντάνα, της Νεβάδα, του Νιου Τζέρσεϊ, της Βόρειας Καρολίνα, του Ρόουντ Άιλαντ, της Βιρτζίνια, της Δυτικής Βιρτζίνια, αλλά και στην περιφέρεια της πρωτεύουσας Ουάσιγκτον. 
Όσον αφορά το μη παστεριωμένο γάλα, υπάρχει μια γενικότερη διαμάχη, σχετικά με το κατά πόσο ωφελεί ή βλάπτει την υγεία. Πρόκειται για μια πολύ παλιά διαμάχη, που κρατάει από το 1938, όταν κρίθηκε ότι το μη παστεριωμένο γάλα ευθυνόταν για το 25% των διατροφικών μολύνσεων. Οι αρχές στις πιο πάνω 17 πολιτείες ήθελαν να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο κι έτσι αποφάσισαν την πλήρη απαγόρευσή του.
Μάλλον παράδειγμα προς μίμηση θα έπρεπε να αποτελεί η απαγόρευση πώλησης τζανκ φουντ στις πολιτείες της Καλιφόρνια, της Μασαχουσέτης και της Νέας Υόρκης, ενώ ερωτηματικό αποτελεί η απαγόρευση του φουα-γκρα στη Καλιφόρνια, αλλά και η διά νόμου απαγόρευση της κατανάλωσης αίματος στη Λουιζιάνα. Αλήθεια, υπήρχαν περιστατικά αιματοφαγίας στην περιοχή ή οι νομοθέτες της πολιτείας επηρεάστηκαν αρνητικά από το σίριαλ "True Blood";
Στους νόμους για γέλια και για κλάματα κατατάσσεται η απαγόρευση κατανάλωσης καρπουζιού στα πάρκα του Beech Grove της Ιντιάνα - άραγε λόγω των πολλών κουκουτσιών που περιέχει το καρπούζι; - αλλά και η απαγόρευση κατανάλωσης τηγανητού κοτόπουλου με πιρούνι στο Gainesville της Τζόρτζια. Για την ακρίβεια, ο μόνος νόμιμος τρόπος για ν' απολαύσει κάποιος το τηγανητό του κοτόπουλο είναι με τα δάχτυλα, οπότε όσοι είστε οπαδοί του σαβουάρ βιβρ μην επισκεφτείτε την πόλη ή τέλος πάντων διαλέξτε οποιοδήποτε άλλο φαγητό εκτός από τηγανητό κοτόπουλο, εφόσον επισκεφτείτε κάποιο τοπικό εστιατόριο.
Τέλος, το βραβείο της πιο large πολιτείας απονέμεται στο Μισισίπι, όπου δια νόμου απαγορεύεται η οποιαδήποτε απαγόρευση που να έχει σχέση με το φαγητό - εκτός φυσικά από τους ομοσπονδιακούς νόμους, δηλαδή ακόμη και στο Μισισίπι πρέπει να ξεχάσετε τα σοκολατένια αβγά Κίντερ!



Σχετικά θέματα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου