12 Δεκεμβρίου 2013

Πώς γιορτάζουν τα Χριστούγεννα οι Νορβηγοί;


Για τους Νορβηγούς, όπως και για τους περισσότερους βορειοευρωπαίους, τα Χριστούγεννα είναι μια πολύ αγαπημένη γιορτή και όπως είναι φυσικό έχουν αναπτύξει τα δικά τους έθιμα, τον δικό τους τρόπο για να τ' απολαύσουν με τις οικογένειές τους. Άλλωστε, στη σκανδιναβική χώρα χιονίζει με το τουλούμι αυτήν την εποχή, ώστε είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πώς θα μπορούσαν και εκ των πραγμάτων ακόμη τα Χριστούγεννα να μην έχουν έντονο οικογενειακό χαρακτήρα. Ο νορβηγικός εορτασμός είναι αρκετά διαφορετικός από τον ελληνικό και αυτά είναι δέκα χαρακτηριστικά παραδείγματα. 


1. Και στη Νορβηγία τα παιδιά γυρνούν από σπίτι σε σπίτι τραγουδώντας τα κάλαντα, όμως με μία σημαντική διαφορά: Είναι ντυμένα με.. αποκριάτικες στολές - ή, τέλος πάντων, με στολές που εμείς τις φοράμε μόνο την περίοδο του Καρναβαλιού. Μάλιστα, ντύνονται και πολλοί ενήλικες, οι οποίοι προτιμούν τις στολές κατσίκας, μιας και το παρεξηγημένο αυτό τετράποδο θεωρείται ένα από τα σύμβολα των Χριστουγέννων, αν και με παγανιστικές ρίζες, στις σκανδιναβικές χώρες. 

2. Στις σκανδιναβικές χώρες, η ημέρα των Χριστουγέννων είναι ταυτισμένη με τον Ντόναλντ Ντακ και παλιά, μικρά φιλμάκια κινουμένων σχεδίων της Ντίσνεϊ. Συγκεκριμένα, κάθε 25η Δεκεμβρίου στις 3 το μεσημέρι προβάλλεται από το κρατικό κανάλι ένα ποτ-πουρί, που στα νορβηγικά ονομάζεται "Donald Duck og vennene hans" ("Ο Ντόναλντ Ντακ και οι φίλοι του") και καθηλώνει τους τηλεθεατές. Βέβαια, η μεγαλύτερη ψύχωση των τηλεθεατών με το συγκεκριμένο πρόγραμμα παρατηρείται περισσότερο στη Σουηδία, όπου περιλαμβάνεται μεταξύ των δημοφιλέστερων προγραμμάτων της χρονιάς σημειώνοντας απίστευτα μεγάλα νούμερα τηλεθέασης κάθε χρόνο. 

3. Όμως εκτός από Ντόναλντ Ντακ, το τηλεοπτικό πρόγραμμα των Χριστουγέννων στη νορβηγικά τηλεόραση περιλαμβάνει οπωσδήποτε και μία τσεχοσλοβακική ταινία παραγωγής 1973, που έχει τον τίτλο "Tři oříšky pro Popelku" (ή "Tre Nøtter til Askepott" στα νορβηγικά) και αφηγείται μια παραλλαγή της ιστορίας της Σταχτοπούτας - στα ελληνικά ο τίτλος της ταινίας θα μεταφραζόταν "Τρία καρύδια για τη Σταχτοπούτα". Η ταινία είναι μεγάλο χριστουγεννιάτικο χιτ όχι μόνο στη Νορβηγία, αλλά και σε αρκετές ακόμη χώρες της βόρειας και κεντρικής Ευρώπης. Τελικά, στην κομμουνιστική Τσεχοσλοβακία δεν ήταν μόνο προπαγανδιστικός, αλλά ασχολούνταν και με πολύ πιο ανάλαφρα θέματα. 

4. Στην Ελλάδα, όταν γίνεται κάτι σοβαρό, όλοι σπεύδουν στα σουπερμάρκετ ν' αγοράσουν γάλατα και χαρτιά υγείας. Στη Νορβηγία, τις παραμονές των Χριστουγέννων όλοι σπεύδουν στα σουπερμάρκετ για να προμηθευτούν κιβώτια από μπίρες και γενικότερα από αλκοολούχα ποτά, ώστε να μην περάσουν τις γιορτές νηφάλιοι.

5. Αν επισκεφτείτε ένα νορβηγικό σπίτι την ώρα του φαγητού, δεν θα δείτε γαλοπούλα ούτε ζωγραφιστή. Το αγαπημένο χριστουγεννιάτικο φαγητό των περισσότερων Νορβηγών είναι τα παϊδάκια - είτε χοιρινά είτε αρνίσια. Μετά έχει άδικο όποιος υποστηρίζει ότι για τους Σκανδιναβούς τα Χριστούγεννα είναι ό,τι και το Πάσχα για τους Έλληνες;

6. Το παιδικό τραγουδάκι "γύρω γύρω όλοι, στη μέση ο Μανώλης" θα μπορούσε να παραφραστεί από τους Νορβηγούς σε "γύρω γύρω όλοι στη μέση το χριστουγεννιάτικο δέντρο", μιας και μικροί-μεγάλοι συνηθίζουν να πιάνονται από το χεράκι και να χορεύουν γύρω από το σήμα κατατεθέν των Χριστουγέννων ακούγοντας νορβηγικά - όχι απαραίτητα παραδοσιακά - χριστουγεννιάτικα τραγούδια. Ένα τέτοιο τραγούδι είναι π.χ. και το "Musevisa". 

7. Τα παιδιά παίρνουν τα δώρα τους το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων, λίγο πριν πέσουν για ύπνο, από τον Julnisse, που δεν είναι άλλος από τον "πατέρα των Χριστουγέννων". Να πώς ο Άη-Βασίλης - ή Σάντα Κλάους - προλαβαίνει να μοιράσει δώρα σ' όλα τα παιδιά του πλανήτη - λέμε τώρα... - μιας και διαφέρουν η μέρα και η ώρα από χώρα σε χώρα. Απλά ο άγιος πρέπει να κάνει πολλά δρομολόγια!

8. Αντί για το φλουρί στη βασιλόπιτα, οι Νορβηγοί ψάχνουν να βρουν το αμύγδαλο στον παραδοσιακό, χριστουγεννιάτικο χυλό. Τι κερδίζει ο τυχερός; Ένα... ζαχαρωτό γουρουνάκι σαν κι αυτό:


9. Τα χριστουγεννιάτικα μπισκότα (Julkjeks) είναι απαραίτητα σε κάθε νορβηγικό σπίτι την περίοδο των γιορτών. Σύμφωνα δε με την παράδοση, κάθε οικογένεια πρέπει να ψήσει τουλάχιστον εφτά διαφορετικά είδη μπισκότων πριν τις γιορτές, ώστε, όταν το 2012 υπήρχε κίνδυνος έλλειψης βουτύρου, οι Νορβηγοί κατέκλυσαν τα σουπερμάρκετ για να εξασφαλίσουν εγκαίρως την απαραίτητη πρώτη ύλη.

10. Στη Νορβηγία δεν βγαίνουν καλικάντζαροι, αλλά ο Nisse, ένα καλό πνεύμα, που φυλάει το κάθε σπίτι υπό μία προϋπόθεση: να του αφήσετε ένα πιάτο με χυλό κι ένα κομμάτι βούτυρο στην κορυφή. Αν κάποιος το ξεχάσει, η παράδοση λέει ότι ο Nisse θα τον εκδικηθεί κάνοντάς του διάφορα, μικρά κόλπα (π.χ. θα δέσει τις ουρές των αγελάδων). 

Α! κι αν δείτε στο δρόμο σας κάποιον Νορβηγό ή ζηλέψατε από το παραπάνω αφιέρωμα και αποφασίσατε να επισκεφθείτε τη Νορβηγία, μην ξεχάσετε να ευχηθείτε God Jul!


Πηγή των πληροφοριών: TheLocal.no

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου