10 Δεκεμβρίου 2013

Σε τι διαφέρουν οι άνδρες και οι γυναίκες;


Οι άνδρες και οι γυναίκες δεν είμαστε ίδιοι και αυτό είναι προφανές όσον αφορά την εξωτερική μας εμφάνιση. Υπάρχουν όμως και κάποιες άλλες διαφορές, πέρα απ' αυτές που βλέπει το μάτι, που σχετίζονται με τη δομή του σώματος και την ικανοποίηση διαφορετικών αναγκών. Η βρετανική εφημερίδα Daily Mail απευθύνθηκε σε επιστήμονες διαφορετικών ειδικοτήτων, οι οποίοι επισήμαναν αυτές τις διαφορές. Τι μαθαίνουμε:

- Οι γυναίκες έχουν περισσότερα γονίδια όρασης των χρωμάτων απ' ότι οι άνδρες, με αποτέλεσμα να μπορούν να ξεχωρίζουν περισσότερα χρώματα και να έχουν καλύτερη παρατήρηση όσον αφορά τις σκιές, τον τόνο και την ευκρίνεια. Εξάλλου, οι άνδρες έχουν αυξημένο κίνδυνο να τυφλωθούν (8 προς 100 έναντι 1 προς 100 για τις γυναίκες). Γιατί συμβαίνει αυτό; Τα συγκεκριμένα γονίδια βρίσκονται στα χρωμοσώματα Χ, τα οποία υπάρχουν εις διπλούν στις γυναίκες.
Έτσι, λοιπόν, λύνεται και η απορία πολλών ανδρών, γιατί π.χ. το βεραμάν, το τυρκουάζ και το οινοπνευματί είναι διαφορετικά χρώματα.
- Ο σκελετός των ανδρών είναι μεγαλύτερος απ' ό,τι των γυναικών. Ωστόσο, οι γυναίκες, αν και έχουν μικρότερες λεκάνες, έχουν μεγαλύτερα ανοίγματα μεταξύ των οστών στη συγκεκριμένη περιοχή, κάτι που τους βοηθά κατά τη γέννα. Επίσης, ο εξωτερικός φλοιός των οστών είναι ισχυρότερος στους άνδρες και αυτός είναι ο λόγος που ένας άνδρας είναι λιγότερο επιρρεπής στο σπάσιμο των οστών του μετά από ένα ατύχημα. Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι τα οστά των γυναικών εξασθενούν μετά την εμμηνόπαυση, καθώς χάνουν την προστατευτική επίδραση των οιστρογόνων.
- Οι μύτες των ανδρών έχουν την τάση να είναι μεγαλύτερες κατά 10% από εκείνες των γυναικών και αυτό συμβαίνει επειδή οι άνδρες χρειάζονται περισσότερο οξυγόνο. Σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου της Άιοβα, οι άνδρες έχουν πιο σφιχτή μυική μάζα, η οποία για ν' αναπτυχθεί και να διατηρηθεί χρειάζεται πρόσληψη περισσότερου οξυγόνου. Η διαφορά αρχίζει να γίνεται αισθητή από την ηλικία των 11 ετών, όταν αρχίζει να διαφοροποιείται και η ποιότητα του μυικού ιστού στα δύο φύλα.
- Το γυναικείο συκώτι είναι μικρότερο, επειδή περιέχει χαμηλότερα επίπεδα ενός ενζύμου, που ονομάζεται διυδρογονάση και σχετίζεται με τη διάσπαση του αλκοόλ. Αυτή είναι και η αιτία που οι γυναίκες μεθούν ευκολότερα από τους άνδρες που έχουν το ίδιο βάρος μ' αυτές κι έχουν καταναλώσει την ίδια ποσότητα αλκοόλ. Κατά τ' άλλα, το συκώτι λειτουργεί εξίσου αποτελεσματικά στις γυναίκες, αν και μικρότερο, όπως και στους άνδρες.
- Επίσης, και οι γυναικείες καρδιές είναι μικρότερες από εκείνες των ανδρών (2:3). Κατ' επέκταση, οι σφιγμοί είναι χαμηλότεροι στις γυναίκες (72 έναντι 80) και γι' αυτό όσες γυναίκες πάσχουν από καρδιακή αρρυθμία έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο σε σχέση με τους άνδρες. Μικρότερες όμως είναι και οι αρτηρίες, κάτι που αυξάνει την πιθανότητα αποτυχίας σε καρδιακές επεμβάσεις (π.χ. μπαϊπάς) στις γυναίκες.
- Μπορεί άνδρες και γυναίκες να έχουν κόλον ίδιου μεγέθους, όμως αν σκεφτούμε ότι οι γυναίκες τείνουν να είναι πιο μικρόσωμες από τους άνδρες, το κόλον τους είναι αναλογικά μεγάλο. Ενδεχομένως αυτό να συμβαίνει, ώστε οι γυναίκες να απορροφούν περισσότερα υγρά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, είναι πιο επιρρεπείς στο τουμπάνιασμα, αλλά και αισθάνονται πιο γρήγορα χορτάτες σε σχέση με τους άνδρες, ακόμη κι αν καταναλώσουν την ίδια ποσότητα φαγητού.
- Οι πνεύμονες των γυναικών είναι κατά 30% μικρότεροι από των ανδρών κι έτσι πρέπει να δουλεύουν σκληρότερα για να δώσουν μια ορισμένη ποσότητα αέρα. 
- Οι σύνδεσμοι των γυναικών είναι μεγαλύτεροι, ίσως για να βοηθούν στη διαστολή της λεκάνης κατά τη διάρκεια της γέννας. Όποια κι αν είναι όμως η εξήγηση, το πρακτικό αποτέλεσμα είναι ότι οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερη ευελιξία στις κινήσεις τους κι επομένως κάνουν καλύτερο σπαγγάτο από τους άνδρες. Την ίδια στιγμή, όμως, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο τραυματισμών στις αρθρώσεις, ενώ οι νεαρές γυναίκες τείνουν να έχουν χειρότερα γόνατα από τους άνδρες, κάτι που σταματάει να υφίσταται μετά την ηλικία των 40. 
- Ότι το ουρικό σύστημα ανδρών και γυναικών είναι διαφορετικό, δεν χρειάζεται και πολλή σκέψη για να το αντιληφθεί κανείς. Πέρα όμως από το προφανές υπάρχει και μια διαφορά μεγέθους. Η ουρήθρα είναι μόλις 3 εκατοστά στις γυναίκες, ενώ στους άνδρες, αν και το μέγεθος ποικίλλει, είναι σαφώς μεγαλύτερη. Η παρενέργεια είναι ότι οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς στις μολύνσεις, καθώς η διαδρομή που έχουν να διατρέξουν τα βακτήρια είναι μικρότερη.
- Οι γυναίκες παίρνουν ευκολότερα βάρος. Όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω, οι άντρες έχουν πιο σφιχτούς μύες, κάτι που συνεπάγεται πιο αποτελεσματική καύση των θερμίδων. Έτσι, μπορεί ένας άνδρας που ζυγίζει το ίδιο με μια γυναίκα, να προσλάβει 300 επιπλέον θερμίδες από εκείνη, χωρίς να βάλει γραμμάριο.
Από κει και πέρα, οι άνδρες έχουν την τάση να εναποθέτουν λίπος στη μέση, ενώ στις γυναίκες αυτό συμβαίνει στους μηρούς και τους γοφούς. Αυτός είναι και ο λόγος που οι άνδρες είναι περισσότερο επιρρεπείς σε παθήσεις όπως ο διαβήτης, καρδιοπάθειες και υψηλή χοληστερόλη. Αντίθετα, η συσσώρευση λίπους στους γοφούς φαίνεται ότι όχι απλά δεν επιβαρύνει, αλλά λειτουργεί και προστατευτικά ως προς τον κίνδυνο καρδιοπάθειας. 
- Οι άνδρες έχουν πιο μακριές και παχιές φωνητικές χορδές, γι' αυτό και οι φωνές τους είναι πιο βαθιές. Η διαφορά του ήχου αρχίζει να αμβλύνεται μετά την εμμηνόπαυση, οπότε η έλλειψη οιστρογόνων κάνει τη γυναικεία φωνή πιο χαμηλή.
- Και τα δύο φύλα έχουν "μήλο του Αδάμ" στο λαιμό τους, όμως στους άνδρες ο χόνδρος, που προστατεύει τις φωνητικές χορδές, είναι μεγαλύτερος, γι' αυτό και το "μήλο" είναι ορατό με το μάτι. 
- Οι γυναίκες έχουν πιο λεπτό δέρμα και αυτή είναι η αιτία που αποκτούν περισσότερες ρυτίδες κατά το πέρασμα του χρόνου, όταν αρχίζουν να χάνουν κολλαγόνο. Εξάλλου, οι άνδρες έχουν μεγαλύτερη ποσότητα κολλαγόνου στο δέρμα τους και γι' αυτό γερνούν αργότερα.

1 σχόλιο: