Η Βόρειος Κορέα μπορεί να είναι χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, αλλά δεν σημαίνει ότι πρέπει να κλείσουμε τ' αυτά και τα μάτια μας, στις καταγγελίες για τα όσα εξωφρενικά γίνονται στη χώρα αυτή. Βρήκα εξαιρετικά ενδιαφέρουσα την ανοιχτή επιστολή που έστειλε ο Shin Dong-hyuk, ο μοναδικός άνθρωπος που γεννήθηκε στη Βόρειο Κορέα και κατάφερε να δραπετεύσει σώος από κάποιο από τα στρατόπεδα εργασίας της χώρας, προς τον πρώην μπασκετμπολίστα Ντένις Ρόντμαν, τον "φιλαράκο" του Βορειοκορεάτη δικτάτορα Κιμ Γιονγκ Ουν, μέσω της εφημερίδας Washington Post. Ο Shin Dong-hyuk καλεί τον Ρόντμαν να μάθει την αλήθεια για τα όσα συμβαίνουν στα απάνθρωπα στρατόπεδα εργασίας της Βόρειας Κορέας και αντί να χαριεντίζεται απλά με τον δικτάτορα να γίνει ένας πραγματικός φίλος του βορειοκορεατικού λαού. Στην ουσία αποδέκτες της επιστολής δεν είναι μόνο ο Ρόντμαν, αλλά όλοι μας, μια αφορμή να ενδιαφερθούμε περισσότερο για το δράμα ενός λαού, η μοίρα του οποίου αγνοείται εδώ και δεκαετίας. Ακολουθεί ένα σημαντικό τμήμα αυτής της επιστολής:
"Γεννήθηκα το 1982 στο Στρατόπεδο 14, μια πολιτική φυλακή στα βουνά της Βορείου Κορέας. Για περισσότερα από 50 χρόνια, ο Κιμ Γιονγκ Ουν, ο πατέρας του και ο παππούς του χρησιμοποίησαν φυλακές όπως το Στρατόπεδο 14 για να τιμωρήσουν, να λιμοκτονήσουν και να εργαστούν μέχρι θανάτου άνθρωποι, που το καθεστώς αποφασίζει ότι είναι απειλή. Οι φυλακισμένοι στέλνονται σε μέρη όπως το Στρατόπεδο 14 χωρίς δίκη και μυστικά. Το "έγκλημα" ενός φυλακισμένου μπορεί να είναι η συγγένειά του εξ αίματος με κάποιον, που το καθεστώς πιστεύει ότι φέρεται ή σκέφτεται λάθος. Το έγκλημά μου ήταν το ότι ήμουν ο γιος ενός ανθρώπου, ο αδερφός του οποίου το έσκασε για τη Νότιο Κορέα τη δεκαετία του 1950.
Μπορείτε να δείτε δορυφορικές φωτογραφίες του Στρατοπέδου 14 και τεσσάρων άλλων στρατοπέδων εργασίας στα smartphone σας. Αυτήν ακριβώς τη στιγμή, άνθρωποι λιμοκτονούν σ' αυτά τα στρατόπεδα. Άλλοι δέρνονται και κάποιος σύντομα θα εκτελεστεί δημόσια σαν μάθημα προς τους άλλους φυλακισμένους για να δουλεύουν σκληρά και να υπακούουν τους κανόνες. Μεγάλωσα παρακολουθώντας αυτές τις εκτελέσεις, περιλαμβανομένου του απαγχονισμού της μητέρας μου.
Σύμφωνα με τις εντολές των φρουρών του Στρατοπέδου 14, οι συγκρατούμενοι εξαναγκάζονται να παντρευτούν και να' αποκτήσουν παιδιά, για ν' ανατραφούν από τους φρουρούς και να γίνουν αναλώσιμοι σκλάβοι. Το σώμα μου είναι γεμάτο με πληγές από τα βασανιστήρια που άντεξα μέσα στο στρατόπεδο.
Κύριε Ρόντμαν, αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για μένα, θα σας στείλω ένα βιβλίο για την ζωή μου, το "Escape From Camp 14". Μαζί με τις ιστορίες πολλών άλλων επιζώντων του στρατοπέδου, η ιστορία μου βοήθησε να πειστούν τα Ηνωμένα Έθνη να δημιουργήσουν μια επιτροπή έρευνας, που ώρα ερευνά τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα μου. Ήμουν ο "μάρτυρας νούμερο ένα". Τη χρονιά που έρχεται, τα ευρήματα της επιτροπής ενδεχομένως ν' αναγκάσουν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ν' αποφασίσει αν θα εγκρίνει την διεξαγωγή δίκης της οικογένειας Κιμ και άλλων Βορειοκορεατών αξιωματούχων στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Τυχαίνει να είμαι περίπου στην ίδια ηλικία με το φίλο σας, Κιμ Γιονγκ Ουν. Όμως αν τον ρωτήσετε για μένα, πιθανόν θ' αναφερθεί σ' έμενα ως "ανθρώπινο κατακάθι". Έτσι αναφέρεται ο ελεγχόμενος από το κράτος του τύπος σε μένα και όλους τους άλλους Βορειοκορεάτες, οι οποίοι ρίσκαραν να πεθάνουν δραπετεύοντας από τη χώρα. Ο φίλος σας πιθανόν ν' αρνηθεί ακόμη κι ότι το Στρατόπεδο 14 υπάρχει, όπως είναι η επίσημη θέση της κυβέρνησής του. Αν το αρνηθεί, μπορείτε να του δείξετε φωτογραφίες στο τηλέφωνό σας...
... Καμία δικτατορία δεν κρατάει για πάντα. Η ελευθερία θα έρθει στη Βόρειο Κορέα μια μέρα. Όταν γίνει αυτό, η ευχή μου είναι ότι εσείς θα έχετε, κατά κάποιον τρόπο, βοηθήσει να έρθει αυτή η αλλαγή. Τελειώνω αυτό το γράμμα με την ελπίδα ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη φιλία σας με τον δικτάτορα, να γίνετε ένας φίλος του Βορειοκορεατικού λαού".
Μπορείτε επίσης να διαβάσετε την προσωπική εμπειρία του Shin Dong-hyuk, όπως την εξομολογήθηκε σε συνέντευξή του στην αμερικανική τηλεόραση πριν ένα χρόνο, το Δεκέμβριο του 2012: Η σοκαριστική μαρτυρία ενός άνδρα που γεννήθηκε και έζησε επί 23 χρόνια σε στρατόπεδο συγκέντρωσης στη Βόρειο Κορέα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου