27 Ιουλίου 2014

Αυτό είναι το έξυπνο παπούτσι, που φροντίζει να μην χαθείς στο δρόμο!


Πώς ένας οδηγός είναι σίγουρος ότι δεν θα χαθεί, αλλά θα φτάσει ασφαλής στον προορισμό του; Το GPS να 'ναι καλά και τίποτα δεν τον φοβίζει. Τι γίνεται, όμως, με τους πεζούς, που χάνονται στις ζούγκλες των πόλεων; Λεωφόροι, σοκάκια, περισσότερες από μία οδοί με το ίδιο όνομα.. πολλές φορές ούτε κι ο χάρτης μπορεί να βοηθήσει - ειδικά όταν βρίσκεσαι για πρώτη φορά σε μια άγνωστη πόλη. Άσε που είναι χρονοβόρο ν' ανοίγεις ένα "σεντόνι" στη μέση του δρόμου ή να ψάχνεις με το δάχτυλο στον χάρτη κάποιου "έξυπνου" τηλεφώνου τα μικρά γραμματάκια, για να εντοπίσεις πού βρίσκεσαι και πού θέλεις να πας. Ποια θα ήταν η ιδανική λύση; Να ενσωματωνόταν η τεχνολογία πάνω σου!
Η ινδική εταιρία Lechal υποστηρίζει ότι δημιούργησε το "έξυπνο παπούτσι" (στη φωτογραφία, πάνω). Πρόκειται για σνίκερ κόκκινου ή μαύρου χρώματος, στο οποίο είναι ενσωματωμένο ένα app, που συνδέεται με το κινητό σου (και το Google Map) μέσω bluetooth και ούτε λίγο ούτε πολύ σου δίνει οδηγίες για τον δρόμο που πρέπει ν' ακολουθήσεις. Πώς γίνεται αυτό; Πολύ απλά, ορίζεις τον προορισμό σου στο app και, ενώ περπατάς, το αριστερό ή το δεξί σου παπούτσι δονείται, ανάλογα με το πού πρέπει να στρίψεις κάθε φορά. 
Αρχικά, η εταιρία επιθυμούσε να κατασκευάσει παπούτσια για τους τυφλούς, ώστε να τους δώσει μια επιπλέον βοήθεια μετακίνησης στους αφιλόξενους δρόμους των πόλεων. Γρήγορα, όμως, διαπίστωσε, ότι η πατέντα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και για όφελος όλων των πεζών. Εξάλλου, το "έξυπνο παπούτσι" περιέχει επίσης ποδόμετρο και μετρητή θερμίδων, ώστε να γνωρίζεις πόσο περπάτησες, αλλά και πόσες θερμίδες έκαψες κατά τη διάρκεια της βόλτας. Κι αν δεν θέλει κάποιος ν' αγοράσει ολόκληρο ζευγάρι καινούρια παπούτσια, μπορεί ν' αρκεστεί σε καινούριες εσωτερικές σόλες, κατασκευής της ίδιας εταιρίας, όπου είναι επίσης ενσωματωμένο το συγκεκριμένο app.
Σύμφωνα με την Lechal, τα παπούτσια είναι προς το παρόν συμβατά με iPhone, καθώς και με τηλέφωνα Android και Windows, ενώ θα κυκλοφορήσουν στο εμπόριο τον ερχόμενο Σεπτέμβριο έναντι 100 δολαρίων. Κατά τ' άλλα, στη φωτογραφία φαίνεται μοδάτο παπούτσι, η δόνηση δεν ξέρει κανείς αν και πόσο ενοχλητική είναι, ενώ παραμένει η απορία τι γίνεται αν το χάρτης της Google δεν είναι και πολύ καλά ενημερωμένος ή αν το iPhone μείνει ξαφνικά από μπαταρία. Αν πάντως οι υποσχέσεις της ινδικής εταιρίας δεν είναι υπερβολικές, ίσως αυτό το παπούτσι να προκαλέσει επανάσταση στη σχέση μας με τα ρούχα που φοράμε. Αλλιώς θ' αποτελέσει ακόμη μία εφεύρεση, που φιλοδόξησε να επιλύσει κάποιο μικρό πρόβλημα της καθημερινότητάς μας, χωρίς όμως ανταπόκριση - ίσως επειδή κάπου οι άνθρωποι θέλουμε να κουραζόμαστε και λίγο για κάποια μικρά πραγματάκια και δεν τα περιμένουμε όλα έτοιμα από την τεχνολογία. Ο χρόνος θα δείξει τι από τα δύο θα ισχύσει στην προκειμένη περίπτωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου