1 Αυγούστου 2014

Ο Αύγουστος μέσα από 6 τραγούδια


Δεν υπάρχουν πολλά αγγλόφωνα τραγούδια για τον Αύγουστο. Τυχαίο; Μάλλον όχι, αφού για τους Αμερικανούς, τους Βρετανούς και γενικότερα για τους βόρειους λαούς ο Αύγουστος είναι απλά ακόμη ένας μήνας του χρόνου. Αντίθετα, τα ελληνικά τραγούδια που έχουν εμπνευστεί από τον Αύγουστο είναι τόσα πολλά, που δεν ήξερα ποιο να περιλάβω σε μια μικρή, πρόχειρη λίστα, έτσι για το καλό του μήνα! Είτε ετοιμάζεστε να πάτε διακοπές, είτε βρίσκεστε ήδη σε κάποιον τουριστικό προορισμό ή ακόμη κι αν δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο λόγω... ανωτέρας βίας, απλά χαλαρώστε και αφεθείτε στα συναισθήματά σας.

Νίκος Παπάζογλου - Αύγουστος
Το πρώτο τραγούδι που σκέφτεται κανείς, όταν ψάχνει ένα τραγούδι που να κάνει αναφορά στον Αύγουστο, ένα τραγούδι "λυπητερό", όπως από την αρχή ξεκαθαρίζει ο στίχος. Δεν κρύβει πόνο, αλλά υπέρτατη ευτυχία. Τόσο μεγάλη, που στο τέλος μοιάζει με ψευδαίσθηση: είναι δυνατόν να είναι ή να υπήρξε ποτέ αληθινή; 


Γιάννης Κότσιρας - Κάθε μήνας Αύγουστος
Αν και η πόλη δεν κατονομάζεται στους στίχους, το τραγούδι αναφέρεται στα Χανιά. Όμως πάνω απ' όλα πρόκειται για ένα τραγούδι ύμνος στη νωχελική, ανέμελη ομορφιά του καλοκαιριού, που εκφράζεται μέσα από μια πολύ γλυκιά και τρυφερή μελωδία


Onirama - Αύγουστος
Με ακόμη πιο νωχελική διάθεση, μια βαθύτατα ερωτική μπαλάντα, για όσους ζουν τον έρωτά τους σε κάποια παραλία μόνοι μαζί με τ' άλλο τους μισό, μακριά από τις σκοτούρες της καθημερινότητας, όταν το μόνο που μετράει είναι το παρόν και η αιωνιότητα που κρύβεται σε μια αγκαλιά.


Γλυκερία - Τρελός Αύγουστος
Ένα τραγούδι εξαιρετικά καλοκαιρινό, αν και όχι ιδιαίτερα γνωστό, ό,τι πρέπει για όσους ετοιμάζονται να ξεχυθούν σε κάποιο νησί για τις θερινές τους διακοπές. Ε, είπαμε... ο Αύγουστος δεν είναι μόνο μελαγχολικός μήνας!


Carole King - First day in August
Ώρα και για κάτι ξενόγλωσσο. Η πρώτη μέρα του Αυγούστου είναι ακόμη μια μέρα ευτυχίας για τους ερωτευμένους, που απολαμβάνουν το καλοκαίρι όχι απλά περισσότερο, αλλά και καλύτερα ("μέχρι το μεδούλι") απ' όλους.


We the kings - August is over
Όταν τελειώνει ο Αύγουστος, τελειώνει το καλοκαίρι (ημερολογιακά τουλάχιστον) και μαζί και οι καλοκαιρινοί έρωτες. Μελαγχολικό σας ακούγετε; Σε κάποιο σημείο βέβαια ο στίχος λέει ότι είναι "το πιο λυπημένο τραγούδι που θα γράψω ποτέ", αλλά δεν πρόκειται για ακόμη μια γλυκερή μπαλάντα. Κάθε άλλο, η μελωδία κινείται σε ρυθμούς πανκ ροκ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου