2 Αυγούστου 2014

Ο πόλεμος της σοκολατόπιτας στην κορεατική χερσόνησο


Της σοκολατόπιτας γίνεται στην κορεατική χερσόνησο το φετινό καλοκαίρι! Μια ομάδα 220 Νοτιοκορεατών ακτιβιστών πλησίασαν στα σύνορα της χώρας τους με τη Βόρειο Κορέα και άφησαν ελεύθερα 50 μεγάλα μπαλόνια που περιείχαν 10.000 σοκολατόπιτες, με σκοπό να ταΐσουν τους βόρειους γείτονές τους, μετά την απόφαση του βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν ν' απαγορεύσει το συγκεκριμένο, πολύ δημοφιλές γλύκισμα.

Οι Βορειοκορεάτες άρχισαν να γνωρίζουν τις νοτιοκορεάτικες σοκολατόπιτες κυρίως από το 2004 και μετά, όταν ξεκίνησε η λειτουργία του βιομηχανικού συγκροτήματος Kaesong στην ουδέτερη ζώνη, το μοναδικό σημείο στην κορεατική χερσόνησο, όπου οι δύο λαοί - ουσιαστικά ο ένας διχασμένος, κορεατικός λαός - έρχονται σ' επικοινωνία. Κάθε βράδυ, ο κάθε Βορειοκορεάτης εργάτης ανταμειβόταν στο τέλος της βάρδιας με σοκολατόπιτες. Τον πρώτο καιρό τους έδιναν μια-δυο, ενώ σταδιακά ο αριθμός αυξανόταν σταθερά φιλοδωρώντας τον καθένα ακόμη και με 20 σοκολατόπιτες, που φυσικά δεν αρκούσαν μόνο για τη δική του ευχαρίστηση, αλλά περίσσευαν και για πολλούς συμπατριώτες του. 
Έτσι, σύντομα στο βορειοκορεατικό έδαφος στήθηκε μια "μαύρη αγορά" διακίνησης των συγκεκριμένων γλυκισμάτων. Ακόμη και 150.000 σοκολατόπιτες τη μέρα πωλούνταν παράνομα στη Βόρειο Κορέα, σύμφωνα με εκτιμήσεις. Με αντίτιμο 10 δολάρια το κομμάτι σε μια κοινωνία που χειμάζεται από τη φτώχεια, ο καπιταλισμός βρισκόταν στα καλύτερά του και γνώριζε την αποθέωσή του σ' ένα αυστηρό κομμουνιστικό καθεστώς, που δεν εμπιστεύεται κανέναν άλλο εκτός - ίσως - από τη σκιά του και τη "μεγάλη αδελφή" Κίνα.
Η απάντηση άργησε αρκετά χρόνια, αλλά τελικά εκδηλώθηκε τους τελευταίους μήνες. Σε πρώτο στάδιο, άρχισε μια εκστρατεία συκοφάντησης της νοτιοκορεατικής σοκολατόπιτας από το βορειοκορεατικό καθεστώς, που μέσα από τις στήλες των εφημερίδων προειδοποιούσε τους υπηκόους του ότι οι Νοτιοκορεάτες προσθέτουν "περίεργες ουσίες" στα γλυκά, με σκοπό να "ταρακουνήσουν την εθνική ασφάλεια" της χώρας και να "πλήξουν" την κομμουνιστική ιδεολογία των κατοίκων της. Το πρώτο βήμα ήταν ο αυστηρός έλεγχος των κομματιών που έπαιρνε ο κάθε Βορειοκορεάτης εργάτης φεύγοντας από το βιομηχανικό συγκρότημα, μέχρι που στο τέλος οι σοκολατόπιτες απαγορεύτηκαν τελείως και αντικαταστάθηκαν από λουκάνικα, στιγμιαία νουντλς, καφέ σε σκόνη ή μπάρες σοκολάτας. 
Και ενώ η πρώτη απάντηση των Νοτιοκορεατών ήταν να στείλουν στο Βορρά μπαλόνια γεμάτα σοκολατόπιτες, αναμένεται η συνέχεια στον ιδιότυπο αυτό "γλυκό πόλεμο" με απρόβλεπτη κατάληξη. Σίγουρα ένα γλυκό δεν μπορεί ν' ανατρέψει ένα τόσο αυταρχικό καθεστώς δεκαετιών, όμως γεγονός είναι ότι η βορειοκορεατική ηγεσία φοβήθηκε την επιρροή της σοκολατόπιτας και έκανε αυτό που ήξερε καλύτερα να κάνει: την απαγόρευσε!



Σχετικά θέματα:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου