2 Φεβρουαρίου 2012

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 2 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

Σήμερα είναι Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012. 
Σήμερα είναι η ημέρα της Υπαπαντής του Ιησού, η ημέρα δηλαδή όπου η Παναγία παρουσίασε τον μικρό Ιησού στο ναό της Ιερουσαλήμ σαράντα ημέρες μετά τη γέννησή του, σύμφωνα με τον Μωσαϊκό νόμο, ενώ, σύμφωνα με τον ευαγγελιστή Λουκά, εκεί έγινε και η πρώτη αποκάλυψη του Ιησού ως Υιού του Θεού σε έναν γέροντα που βρισκόταν στο ναό, τον Συμεών.
Στις ΗΠΑ και τον Καναδά σήμερα είναι η Ημέρα της Μαρμότας (Groundhog Day). Όλοι λίγο-πολύ γνωρίζουμε την ταινία με τον Μπιλ Μάρεϊ, ο οποίος ζει ξανά και ξανά την ίδια μέρα, η οποία είναι από τις χειρότερες της ζωής του, όταν καλύπτει ως ρεπόρτερ το έθιμο που τηρείται σε ορισμένα μέρη των ΗΠΑ και του Καναδά, στις 2 Φεβρουαρίου. Τι γίνεται όμως τη σημερινή ημέρα;
Μαζεύεται ο κόσμος για να δει την έξοδο της μαρμότας από τη φωλιά της και βάσει αυτής να προβλέψουν όλοι μαζί πόσο γρήγορα θα έρθει η άνοιξη. Το πιο σημαντικό κέντρο αυτού του εθίμου είναι το χωριό Punxsutawney της πολιτείας της Πενσυλβάνια. Σύμφωνα με την παράδοση, αν ο καιρός είναι συννεφιασμένος, όταν θα βγαίνει η μαρμότα, αυτό σημαίνει ότι η άνοιξη θα έρθει γρήγορα. Αν αντιθέτως ο καιρός είναι ηλιόλουστος, η μαρμότα θα τρομάξει βλέποντας τη σκιά της και θα ξανακρυφτεί στη φωλιά της, κάτι που σημαίνει ότι ο χειμώνας θα κρατήσει ακόμα έξι εβδομάδες. Αρκετό βαρετό δεν το βρίσκετε; Στην Ελλάδα πάντως έχει επικρατήσει να χρησιμοποιούμε τη φράση "ημέρα της μαρμότας" για οτιδήποτε ανιαρά επαναλαμβανόμενο, ένα είδος deja vu χωρίς μεταφυσικά στοιχεία, ακριβώς λόγω της επιτυχίας της ταινίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου