1 Απριλίου 2012

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 1 ΑΠΡΙΛΙΟΥ


Σήμερα είναι Κυριακή, 1 Απριλίου 2012. Πρωταπριλιά σήμερα, οπότε προσέξτε μη σας ξεγελάσει κάποιος. Αντίθετα, εσείς ξεγελάστε όσους περισσότερους μπορείτε προσέχοντας να μην προβάλλετε το "θύμα" σας. Δεν είμαστε όλοι οι άνθρωποι ίδιοι ούτε έχουμε το ίδιο χιούμορ κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να το σεβόμαστε.

Στις δυτικές εκκλησίες σήμερα είναι η Κυριακή των Βαΐων, καθώς εκεί ο εορτασμός του Πάσχα πέφτει μια εβδομάδα νωρίτερα από ότι σε μας.
Οι Ινδουιστές σήμερα γιορτάζουν τη γέννηση του Ράμα, που αποτελεί την έβδομη ενσάρκωση του θεού Βισνού. Η ιστορία του περιγράφεται στα έπη Ραμαγιάνα και Μαχαμπαράτα.
Στην Κύπρο η σημερινή ημέρα είναι εθνική εορτή τιμώντας την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ κατά των Βρετανών αποικιοκρατών την 1η Απριλίου 1955, ο οποίος διήρκεσε τέσσερα χρόνια και συνέβαλλε στην αναγνώριση της ανεξαρτησίας του νησιού με τη συμφωνία της Ζυρίχης, που υπογράφηκε τον Αύγουστο του 1960. 
Στις 1 Απριλίου 1979 έγινε η ανακήρυξη της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν και έκτοτε η σημερινή ημερομηνία γιορτάζεται ως εθνική εορτή στη χώρα.
Στο Σαν Μαρίνο κάθε χρόνο την 1η Απριλίου διορίζονται από το κοινοβούλιο του μικροσκοπικού αυτού κρατιδίου (Consiglio Grande e Generale) οι δύο επικεφαλής του κράτους, οι Capitani Reggenti, όπως ονομάζονται. Η θητεία τους είναι μόλις έξι μήνες και την 1η Οκτωβρίου θα διοριστούν στη θέση τους άλλα πρόσωπα. Προϋπόθεση για την εκλογή κάποιου στο ύπατο αυτό αξίωμα είναι το να αποτελεί εκλεγμένο μέλος του 60μελούς κοινοβουλίου και συνήθως προέρχονται από διαφορετικά κόμματα. Η διαδικασία της εκλογής των Capitani Reggenti έχει ρίζες στον τρόπο εκλογής των Προξένων στην αρχαία ρωμαϊκής αυτοκρατορία. Είναι χαρακτηριστικό ότι το συγκεκριμένο θεσμικό σύστημα βρίσκεται σε ισχύ από το 1243 μέχρι και σήμερα χωρίς αλλαγές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου