6 Απριλίου 2012

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 6 ΑΠΡΙΛΙΟΥ


Σήμερα είναι Παρασκευή, 6 Απριλίου 2012.
Στις καθολικές και προτεσταντικές χριστιανικές εκκλησίες σήμερα είναι Μεγάλη Παρασκευή. Στα περισσότερα κράτη η σημερινή ημέρα είναι αργία και ημέρα νηστείας, ενώ σε ορισμένα κράτη, όπως η Ιρλανδία, απαγορεύεται ακόμα και η πώληση αλκοόλ. Στη Μ. Βρετανία πάντως σήμερα ψήνουν και τρώνε ζεστά τσουρεκάκια πάνω στα οποία είναι χαραγμένο ένα σταυρός.
Διάβασα και το μεταφέρω με επιφύλαξη ότι ακόμα και στην Ινδονησία, όπου η πλειοψηφία του πληθυσμού είναι μουσουλμάνοι, η σημερινή ημέρα θεωρείται αργία του κράτους, ενώ κλειστά παραμένουν τα σχολεία και στην Ινδία. Ενδιαφέρον παρουσιάζει ένα πρωτότυπο έθιμο που πραγματοποιούν σήμερα στις Βερμούδες και αυτό είναι το πέταγμα των χαρταετών. Το ξύλο που χρησιμοποιείται για την κατασκευή τους αλλά και το σχήμα που έχουν οι χαρταετοί συμβολίζουν τον σταυρό του Ιησού, ενώ το πέταγμα στον ουρανό συμβολίζει την ανάληψη Του στους ουρανούς.
Σήμερα είναι για τους Ιουδαίους η Γιορτή των Πρωτοτόκων, μία ημέρα πριν από την έναρξη της γιορτής του Εβραϊκού Πάσχα, η οποία διαρκεί συνολικά 7 ημέρες. Συγκεκριμένα, η Γιορτή των Πρωτοτόκων φέτος ξεκινάει από την αυγή μέχρι το ηλιοβασίλεμα, οπότε ξεκινάει η περίοδος του Εβραϊκού Πάσχα. Η σημερινή ημέρα αποτελεί αναφορά στην τελευταία (δέκατη) πληγή που έστειλε ο Θεός στους Αιγύπτιους, σύμφωνα με την Παλαιά Διαθήκη, ο θάνατος δηλαδή των πρωτοτόκων, μεταξύ των οποίων και του πρωτότοκου γιου του Φαραώ. Τότε μόνο ο Φαραώ επέτρεψε στους Ισραηλίτες να φύγουν από την Αίγυπτο, ώστε τελικά εκείνοι να καταλήξουν - ύστερα από πολλά χρόνια περιπλάνησης στην  έρημο - στην επονομαζόμενη "Γη της Επαγγελίας".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου