6 Απριλίου 2012

ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ ΚΡΟΥΣΜΑ ΣΤΗ ΣΟΥΗΔΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΦΕΤΙΝΗΣ ΓΙΟΥΡΟΒΙΖΙΟΝ;


Όλοι θυμόμαστε πώς μέχρι πριν λίγα χρόνια η ελληνική κρατική τηλεόραση προέβαλε το διαγωνισμό τραγουδιού της Γιουροβίζιον ως τη "σημαία" του προγράμματος της (μαζί με το Τσάμπιονς Λιγκ) και πόσο βάρος έριχνε στην επιλογή ενός τραγουδιού που θα έφερνε το διαγωνισμό στη χώρα μας. Σε αυτό το πλαίσιο η νίκη του 2005 δεν ήταν φαίνεται αρκετή, αλλά είχε αναγορευτεί σχεδόν σαν εθνικός στόχος το να κερδίζουμε και να διοργανώνουμε το διαγωνισμό κάθε χρόνο. Το μότο ήταν "όλα για τη νίκη" με ακριβά πρόμο τουρ, με επιλογή δημοφιλών τραγουδιστών και το στήσιμο πανάκριβων σόου, οτιδήποτε - σε νόμιμα πλαίσια - έκρινε η τότε διοίκηση της ΕΡΤ ότι θα βοηθούσε τη νίκη στο διαγωνισμό τραγουδιού της Γιουροβίζιον.  Και μπορεί η ΕΡΤ να περιοριζόταν σε σπατάλες, η κρατική τηλεόραση της Σουηδίας όμως το 'χει πάρει τόσο ζεστά το ενδεχόμενο μίας νίκης στο φετινό διαγωνισμό, ώστε να παρεμβαίνει ακόμα και στο στήσιμο του τραγουδιού και να δίνει αφορμές για επίδειξη ρατσιστικής συμπεριφοράς προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων στη χώρα.
Φέτος, η Σουηδία θα εκπροσωπηθεί από τη Λορίν και το τραγούδι "Euphoria". Το τραγούδι έχει μέχρι στιγμής μια πολύ καλή πορεία στα στοιχήματα, αν και απέχουμε ακόμα 40 μέρες από το διαγωνισμό, και θεωρείται ως ένα από τα φαβορί για την πρωτιά. Ωστόσο, οι υπεύθυνοι του SVT (της κρατικής τηλεόρασης της χώρας) δεν έχουν επαναπαυτεί από τα θετικά αυτά σημάδια, αλλά θέλουν να διασφαλίσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τη νίκη στη φετινή Γιουροβίζιον αναθαρρυμένοι και από την περσινή δεύτερη θέση του Έρικ Σάαντε με το τραγούδι "Popular" ύστερα από σειρά χαμηλών επιδόσεων των σουηδικών συμμετοχών. Μέσα στην αγωνία τους, οι υπεύθυνοι εντόπισαν ένα πρόβλημα, που ίσως σταθεί εμπόδιο στην πολυπόθητη νίκη. Σύμφωνα με δημοσίευμα της ταμπλόιντ εφημερίδας Aftonbladet, συνεκλήθη έκτακτο συμβούλιο διαχείρισης κρίσεων του SVT με αντικείμενο το... χρώμα του δέρματος του χορευτή της Λορίν. Ο μοναδικός χορευτής που υποστηρίζει το τραγούδι είναι αφροαμερικανικής καταγωγής, δηλαδή έχει μαύρο χρώμα δέρματος, κάτι που σήμανε συναγερμό σε ορισμένα στελέχη της σουηδικής κρατικής τηλεόρασης, διότι εκτιμούν ότι οι κάτοικοι της ανατολικής Ευρώπης είναι ρατσιστές και υπάρχει κίνδυνος να χαθούν πολύτιμες ψήφοι! Εξετάστηκε μάλιστα το ενδεχόμενο ακόμα και της αντικατάστασής του. 
Ο Christer Björkman, ο επικεφαλής της σουηδικής συμμετοχής, δεν αρνήθηκε τη συνάντηση και το περιεχόμενό της, προσπάθησε όμως να τα υποβαθμίσει κάνοντας λόγο για παρεξήγηση. Συγκεκριμένα δήλωσε στην εφημερίδα Aftonbladet ότι ο ίδιος είχε απλά εκφράσει τον προβληματισμό του μήπως η καταγωγή του χορευτή επηρέαζε το αποτέλεσμα της βαθμολογίας, διότι τα τελευταία χρόνια - από τότε που εισήχθησαν οι ημιτελικοί - κανένας έγχρωμος δεν προκρίθηκε στον τελικό. Να σημειωθεί ότι η εκπρόσωπος της Σουηδίας στο φετινό διαγωνισμό τραγουδιού της Γιουροβίζιον που θα διεξαχθεί το τρίτο δεκαήμερο του Μαΐου στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, η Λορήν, κατάγεται από το Μαρόκο, ενώ είναι βερβερικής καταγωγής. Το θέμα φαίνεται να θεωρείται πλέον λήξαν, καθώς ο χορευτής δε θα αντικατασταθεί, το σκάνδαλο όμως παραμένει. Και μόνο που έγινε συζήτηση για ένα τέτοιο θέμα, το χρώμα του δέρματος ενός συμμετέχοντα, εν προκειμένω του χορευτή, μόνο αποτροπιασμό μπορεί να προκαλεί στη σημερινή εποχή. Και όλα αυτά για μια νίκη στη Γιουροβίζιον από την προοδευτική και πολιτισμένη κατά τ' άλλα Σουηδία...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου