9 Μαρτίου 2013

Οι αρνητικές επιδράσεις από την αλλαγή της ώρας στον οργανισμό μας και πώς μπορούμε να τις εξαλείψουμε


Κάθε χρόνο, την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου μετακινούμε μία ώρα μπροστά τους δείκτες των ρολογιών ("θερινή ώρα"), μέχρι την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου, οπότε θα επιστρέψουμε στην "κανονική" ώρα. Γιατί γίνεται αυτό; Για εξοικονόμηση ενέργειας τους θερινούς μήνες. Άλλωστε, η εφαρμογή του μέτρου εδραιώθηκε παγκοσμίως τη δεκαετία του '70 εξ αιτίας της πετρελαϊκής κρίσης, που είχε εκδηλωθεί εκείνη την εποχή, παρόλο που πειραματικές εφαρμογές είχαν αρχίσει να γίνονται πολλά χρόνια νωρίτερα. Όμως, έρευνες δείχνουν ότι η αλλαγή της ώρας - ειδικά όταν οι δείκτες του ρολογιού πάνε μία ώρα μπροστά - έχει πολλαπλές αρνητικές επιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό, ενώ είναι υπεύθυνη για αύξηση των θανάτων από διάφορες αιτίες.
Το 2012 δημοσιεύτηκε έρευνα για τις επιπτώσεις από τις αλλαγές της ώρας στην υγεία των ανθρώπων. Συγκεκριμένα, μελετήθηκαν τα αρχεία δύο νοσοκομείων του Μίτσιγκαν, όπως διαμορφώνονταν τις πρώτες εβδομάδες μετά τις αλλαγές αυτές σε βάθος εξαετίας. Όπως διαπιστώθηκε, την Κυριακή του Μαρτίου που γίνεται η αλλαγή της ώρας κατά μία ώρα μπροστά, τα κρούσματα καρδιοπαθειών που εξυπηρετούνταν στα συγκεκριμένα νοσοκομεία ήταν αυξημένα κατά 55% σε σχέση με μια οποιαδήποτε άλλη Κυριακή του χρόνου - 23 έναντι 13. 
Ένα άλλο εύρημα της πρώτης έρευνας ήταν η κατά 11% αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων της επόμενη μέρα της αλλαγής, αλλά και η αξιοσημείωτη άνοδος των ατυχημάτων στο χώρο εργασίας. Εξάλλου, μια σουηδική έρευνα κατέδειξε ότι τις τρεις πρώτες εβδομάδες μετά την αλλαγή της ώρας σημειώνεται αύξηση των καρδιοπαθειών, αν και δεν προσδιορίζεται το ακριβές ποσοστό. 
Επίσης, στο περιοδικό Sleep and Biological Rhythm έχει δημοσιευτεί μια τρίτη έρευνα, που υποστηρίζει ότι οι αλλαγές της ώρας διαταράσσουν τον οργανισμό των ανδρών σε επικίνδυνο βαθμό. Σύμφωνα με αυτήν την έρευνα, την ημέρα εκείνη, ο αριθμός των ανδρών που αυτοκτονούν είναι μεγαλύτερος από οποιαδήποτε άλλη μέρα του χρόνου. 
Γιατί συμβαίνει αυτό; Το βιολογικό μας ρολόι χάνει το ρυθμό του, έχουμε έλλειψη ύπνου και αυτό επιδρά στο ανοσοποιητικό μας σύστημα, το οποίο εξασθενεί. Μάλιστα, η επίδραση είναι περισσότερο αισθητή τη Δευτέρα, όταν πρέπει να σηκωθούμε μια συγκεκριμένη ώρα για να πάμε στη δουλειά, χωρίς να έχουμε περιθώρια για περιττό χουζούρεμα στο κρεβάτι. Το ξυπνητήρι μας καλεί να σηκωθούμε από το μαξιλάρι, όμως το εσωτερικό μας ρολόι διαμαρτύρεται: "Γιατί σηκώθηκες τόσο νωρίς;"
Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε και να εξαλείψουμε την αρνητική επίδραση που υφίσταται ο οργανισμός μας, κάθε φορά που χάνουμε μια ώρα; Οι επιστήμονες δίνουν τις παρακάτω 7 συμβουλές:
1. Μια-δυο μέρες πριν την αλλαγή της ώρας, καλό είναι να πηγαίνουμε για ύπνο νωρίτερα, ώστε να συνηθίσουμε να σηκωνόμαστε και νωρίτερα το πρωί
2. Το βράδυ του Σαββάτου, προτού μετακινήσουμε τους δείκτες του ρολογιού μια ώρα μπροστά, να πάρουμε το δείπνο μας μια ώρα νωρίτερα από το συνηθισμένο και να χαμηλώσουμε το φωτισμό του σπιτιού μια-δυο ώρες πριν πέσουμε για ύπνο.
3. Εκείνο το Σάββατο, δεν πρέπει να πάρουμε κάναν υπνάκο κατά τη διάρκεια της ημέρας.
4. Το σαββατοκύριακο, δηλαδή μια μέρα πριν και μια μέρα μετά την αλλαγή της ώρας, να κάνουμε ασκήσεις γυμναστικής.
5. Την Κυριακή, να επιδιώξουμε να έρθουμε σ' επαφή με το φως του ήλιου όσο γίνεται γρηγορότερα, ώστε να επαναφέρουμε το βιολογικό μας ρολόι.
6. Το πρωινό που θα πάρουμε να φροντίσουμε να είναι θρεπτικό και μεσαίου μεγέθους.
7. Συνιστάται να αποφύγουμε την καφεΐνη και το αλκοόλ το βράδυ πριν την αλλαγή της ώρας, αλλά και τις επόμενες μέρες μέχρι να αναπροσαρμοστεί ο οργανισμός μας στα νέα δεδομένα. 
Με άλλα λόγια, όχι κλάμπινγκ το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή, αλλά ύπνος όσο το δυνατόν νωρίτερα και αντίστοιχα πολύ πρωινό ξύπνημα.

Πηγή: Newsmaxhealth.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου