3 Αυγούστου 2012

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 3 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ


Σήμερα είναι Παρασκευή, 3 Αυγούστου.
Τα γενέθλια του γιορτάζει σήμερα ο Ράιαν Λόχτι, το μέλος της αμερικανικής κολυμβητικής ομάδας που ξεχώρισε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου κερδίζοντας μέχρι στιγμής 2 χρυσά, 2 αργυρά και 1 χάλκινο μετάλλιο. Ο Λόχτι γίνεται 28 ετών. Γενέθλια έχει σήμερα και η ηθοποιός Εβανζελίν Λίλι, γνωστή στο τηλεοπτικό κοινό ως "Κέιτ Όστιν" στη σειρά LOST, 33 ετών, όπως και ο ηθοποιός Μάρτιν Σιν, ο οποίος γεννήθηκε στις 3 Αυγούστου 1940.
Στο Νίγηρα γιορτάζεται η επέτειος από την ανεξαρτησία της χώρας σαν σήμερα το 1960, ενώ μέχρι τότε αποτελούσε γαλλική αποικία.
Στη Γουινέα Μπισάου τιμάται η επέτειος από τη σφαγή στην πόλη Pidjiguti στις 3 Αυγούστου 1959. Την ημέρα εκείνη είχε πραγματοποιηθεί απεργία που οργανώθηκε από το Αφρικανικό Κόμμα για την Ανεξαρτησία της Γουινέας και του Πράσινου Ακρωτηρίου (PAIGC), η πρώτη σημαντική ενέργεια του κινήματος για την ανεξαρτησία της περιοχής από την πορτογαλική κυριαρχία, που όμως βάφτηκε στο αίμα, καθώς σκοτώθηκαν περισσότερα από 50 άτομα, όταν οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον των διαδηλωτών.
Στην Ισημερινή Γουινέα γιορτάζεται η Ημέρα της Ελευθερίας (Golpa de la liberdad), η επέτειος από το πραξικόπημα της 3ης Αυγούστου 1979, με το οποίο καταλύθηκε το καθεστώς του Φρανσίσκο Μασίας Νγκουέμα, πρώτου Προέδρου της χώρας, και την ανάληψη της εξουσίας από τον Τεόντορο Ομπιάνγκ Νγκουέμα Μπαζόνκο, ο οποίος κυβερνά την Ισημερινή Γουινέα μέχρι σήμερα.
Στη Βερμούδα, μία ημέρα μετά την Ημέρα της Χειραφέτησης, γιορτάζεται η Ημέρα του Σόμερς. Έτσι ονομαζόταν ο εξερευνητής (σερ Τζορτζ Σόμερς) που ανακάλυψε το νησί του Βορείου Ατλαντικού το 1609 και αποτέλεσε τον πρώτο άποικο της Βερμούδας μαζί με το πλήρωμα του.
Στο Νεπάλ γιορτάζεται το φεστιβάλ Gai Jatra, το οποίο συνδέεται με μια αρχαία γιορτή προς τιμήν τουYamaraj, του αρχαίου "θεού του θανάτου". Σύμφωνα με την παράδοση, κάθε οικογένεια, μέλος της οποίας απεβίωσε την προηγούμενη χρονιά, συμμετέχει στη γιορτή διασχίζοντας τους δρόμους της πρωτεύουσας Κατμαντού οδηγώντας μια αγελάδα ή ένα από τα παιδιά της οικογένειας ντυμένο σαν αγελάδα, όπως συνηθίζεται τα τελευταία χρόνια. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι πρόκειται για μια γιορτή Καρναβαλιού, καθώς κυριαρχούν η σάτιρα και η εύθυμη διάθεση.
Στο Σαν Σαλβαδόρ, την πρωτεύουσα του κράτους του Ελ Σαλβαδόρ στην Κεντρική Αμερική, γιορτάζεται ο "Θεϊκός Σωτήρας του Κόσμου" ("El Divino Salvador del Mundo"), που απεικονίζει το σώμα του Ιησού να στέκεται πάνω από τον κόσμο, και ο οποίος θεωρείται ο προστάτης της πόλης. Οι εορτασμοί διαρκούν μέχρι τις 6 Αυγούστου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου