29 Ιουλίου 2012

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΝ: ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΙΝΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΙΣΩΣ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΑΠ' ΟΤΙ ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΣΤΕ


Δεν είναι η πρώτη φορά που επιστήμονες προειδοποιούν για τους κινδύνους που περιβάλλουν τη Γη και τη ζωή πάνω σ' αυτήν. Μια μελέτη 20 επιστημόνων που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Nature με τίτλο "Approaching a state shift in Earth's biosphere" ("Πλησιάζοντας σε μια μετατόπιση της κατάστασης στη βιόσφαιρα της Γης") δεν είναι καθόλου αισιόδοξη για το μέλλον του πλανήτη προβλέποντας μια αναπόφευκτη και μη αναστρέψιμη κατάρρευση του γήινου οικοσυστήματος στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον.
Προκειμένου να υποστηρίξουν τη θεωρία τους, οι ερευνητές κάνουν μνεία σε ιστορικά γεγονότα που διέκοψαν την ομαλή εξελικτική πορεία του πλανήτη: την Κάμβια έκρηξη πριν από 540 εκατομμύρια χρόνια, τις μαζικές εξοντώσεις ζωντανών οργανισμών σε πέντε διαφορετικές περιόδους εξαφανίζοντας σχεδόν το 90% της ζωής στη Γη και τη μετάβαση από την εποχή των πάγων στη σημερινή εποχή πριν από 12.000 χρόνια. "Όλες αυτές οι μεταβάσεις συνέπεσαν με τροποποιήσεις στην ατμόσφαιρα, στους ωκεανούς και στο κλίμα σε παγκόσμια κλίμακα" υποστηρίζουν οι 20 επιστήμονες επισημαίνοντας ότι αντίστοιχης εμβέλειας γεγονότα λαμβάνουν χώρα και στις μέρες μας. Πιο συγκεκριμένα, εκτιμούν ότι το 50% των κλιμάτων που παρατηρούνται σήμερα στη Γη κινδυνεύουν να εξαφανιστούν σύντομα και ν' αντικατασταθούν από νέες κλιματολογικές συνθήκες που δεν έχουν ξαναδεί οι ζωντανοί οργανισμοί που διαβιούν στο 12-39% της επιφάνειας του πλανήτη. 
Σύμφωνα με τον Arne Moers, καθηγητή βιοποικιλότητας στο Πανεπιστήμιο Simon Fraser του Βανκούβερ ο κίνδυνος επαλήθευσης των αρνητικών αυτών προβλέψεων δεν ανάγεται στο μακρινό παρελθόν, αλλά στο άμεσο μέλλον. "Η τελευταία πλανητική διαταραχή προκάλεσε ακραίες βιολογικές αλλαγές μέσα σε 1000 χρόνια. Σε γεωλογική κλίμακα, αυτό είναι σαν να μεταβαίνει κάποιος από την παιδική του ηλικία στην εφηβεία μέσα σε μια μέρα. Ωστόσο, αυτό που συμβαίνει σήμερα εξελίσσεται ακόμη πιο γρήγορα", υποστηρίζει ο καθηγητής. 
Η αιτία των αρνητικών εξελίξεων δεν περιορίζεται μόνο στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, αλλά και στην κατάτμηση των φυσικών αποθεμάτων, καθώς και στη δημογραφική έκρηξη που συνοδεύτηκε με την υπερβολική κατανάλωση των αποθεμάτων. Όπως εκτιμάται, για την ικανοποίηση των διατροφικών αναγκών των 7 δισεκατομμυρίων εκμεταλλευόμαστε το 43% των γήινων οικοσυστημάτων. Όταν το ποσοστό ανέβει κατά 7 ακόμα μονάδας φτάνοντας το 50%, τότε θα έχουμε φτάσει στο "σημείο χωρίς επιστροφή" προειδοποιούν οι επιστήμονες που υπογράφουν τη συγκεκριμένη μελέτη. Άλλωστε, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, κάθε 20 λεπτά εξαφανίζεται κι από ένα είδος, δηλαδή 10 με 100 φορές με τον μέσο όρο των προηγούμενων 500 εκατομμυρίων ετών, ενώ η τάση είναι αυξητική.
Επιστημονικές υπερβολές ή ακόμα ένα καμπανάκι κινδύνου στον ήχο του οποίου δεν πρέπει να κλείσουμε ακόμη μια φορά τ' αυτιά μας; Ακόμη κι αν ισχύει το πρώτο, ο μόνος τρόπος για να τι διαπιστώσουμε θα είναι ρισκάροντας το μέλλον των παιδιών μας, με όσο βαρύ τίμημα κι αν αυτό συνεπάγεται, σε περίπτωση που η υπεραισιοδοξία μας αποδειχθεί φρούδα. Ας ακούσουμε προσεκτικά, λοιπόν, τα καμπανάκια που πολλαπλασιάζονται κι έρχονται από διαφορετικές κατευθύνσεις τείνοντας στο ίδιο συμπέρασμα: η τύχη του πλανήτη και των επομένων γενεών που θα κληθούν να κατοικήσουν σε αυτόν βρίσκεται στα χέρια μας. Δε μας ανήκει. Απλά το διαχειριζόμαστε προσωρινά μέχρι να το παραδώσουμε στους επόμενους διαχειριστές. Δε δικαιούμαστε να το καταστρέψουμε.

[Πηγή: Les Echos]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου