Ο Έβο Μοράλες, ο πρώτος Πρόεδρος της Βολιβίας που κατάγεται από τους ντόπιους κατοίκους της περιοχής, δεν έχει κρύψει ποτέ τα αντιαμερικανικά του αισθήματα. Πολλές φορές, μάλιστα, ξεπερνάει σε ένταση ακόμα και το φίλο του, τον Πρόεδρο της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες. Σε μια πρόσφατη εξέλιξη, ο Μοράλες ανακοίνωσε την απαγόρευση της Κόκα Κόλα, του δημοφιλέστερου ίσως αμερικανικού μπραντ παγκοσμίως, από τις 21 Δεκεμβρίου του 2012, την ημέρα που - κατά τον Μοράλες - θα σημάνει το τέλος του παγκόσμιου καπιταλισμού.
Σύμφωνα με το περιβόητο ημερολόγιο των Μάγιας, στις 21 του ερχόμενου Δεκέμβρη ολοκληρώνεται ο κύκλος του κόσμου όπως τον γνωρίζουμε με τη σημερινή του μορφή και θα σημειωθεί η απαρχή μιας νέας εποχής. Η αριστερή κυβέρνηση του βολιβιανού Προέδρου δίνει τη δική της ερμηνεία ως προς το τι μπορεί να σημαίνει αυτό το "τέλος εποχής" συσχετίζοντας το με το "τέλος του καπιταλισμού" και την ανάδειξη "του κοινοτισμού, του πολιτισμού και της ζωής".. Με αυτό, λοιπόν, το σκεπτικό και για καθαρά συμβολικούς λόγους επελέγη η συγκεκριμένη ημερομηνία για την απαγόρευση διάθεσης στη Βολιβία του δημοφιλούς αμερικανικού αναψυκτικού, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του Υπουργού Εξωτερικών της χώρας David Choquehuanca στις 31 Ιουλίου, προτρέποντας παράλληλα τους Βολιβιανούς να στραφούν στο τοπικό φρουτοποτό mocochinche.
Ο Τσάβες, που διεκδικεί την επανεκλογή του στην Προεδρία της Βενεζουέλας το ερχόμενο φθινόπωρο, δε σκέφτεται να προχωρήσει σε μια τόσο ριζοσπαστική πρωτοβουλία, αν και στο παρελθόν συνέστησε στους πολίτες της χώρας του να προτιμούν την κατανάλωση φυσικών χυμών της κρατικής Uvita αντί των ανθρακούχων αναψυκτικών τύπου κόλα. Εν τω μεταξύ, κι ενώ το μέλλον του παρεμφερούς αναψυκτικού Πέπσι αγνοείται, από την αγορά της Βολιβίας είχε αποσυρθεί πριν από μια δεκαετία, στις αρχές του 2000, και η γνωστή αλυσίδα φαστ φουντ ΜακΝτόναλντς - όχι λόγω κυβερνητικής απαγόρευσης, αλλά λόγω χαμηλών πωλήσεων. Στην περίπτωση της Κόκα Κόλα πάντως το πρόβλημα δεν είναι οι πωλήσεις του προϊόντος στη λατινοαμερικανική χώρα, αλλά η αντικαπιταλιστική πολιτική του Μοράλες.
Ωστόσο, η Κόκα Κόλα είναι ήδη απαγορευμένη σε ακόμα δύο κράτη του πλανήτη, τα οποία επίσης φημίζονται για τις αντιαμερικανικές και αντικαπιταλιστικές τους ιδέες, στην Κούβα και στη Βόρειο Κορέα. Μέχρι πρόσφατα, το προϊόν απαγορευόταν και στη Μιανμάρ (πρώην Βιρμανία), όμως η αναθέρμανση των σχέσεων του καθεστώτος της συγκεκριμένης χώρας της νοτιοανατολικής Ασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το άνοιγμα της στην ελεύθερη αγορά οδήγησαν στην άρση της σχετικής απαγόρευσης επιτρέποντας την ελεύθερη διάθεση του αναψυκτικού στη Μιανμάρ.
Πηγές:
Forbes.com
Opinion.com.bo
Latinosenlared.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου