4 Αυγούστου 2012

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 4 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ


Σήμερα είναι Σάββατο, 4 Αυγούστου 2012.
Αν έχει γενέθλια σήμερα, προετοιμάσου γιατί μπορεί να γίνεις Πρωθυπουργός - ακόμη και πλανητάρχης. Ο αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα γεννήθηκε σαν σήμερα το 1961, μία χρονιά μετά τον πρώην πρωθυπουργό της Ισπανίας Χοσέ Λουίς Θαπατέρο. Σαν σήμερα το 1965 γεννήθηκε και ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Φρέντρικ Ράινφελντ, ενώ στις 4 Αυγούστου 1929 είχε γεννηθεί η ηγετική φυσιογνωμία του αγώνα του Παλαιστινιακού λαού για ελευθερία, ο Γιασέρ Αραφάτ, ο οποίος πέθανε υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες το Νοέμβριο του 2004.
Μπορεί να μην είναι ηγέτες κρατών, όμως έχουν πληθώρα θαυμαστών - ο καθένας στον τομέα του - και γιορτάζουν σήμερα επίσης τα γενέθλια τους. Ο λόγος για την ηθοποιό Μπέτυ Αρβανίτη (γενν. 1939), τον συνάδελφο της Δάνη Κατρανίδη (γενν. 1949), αλλά και τους ποδοσφαιριστές Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς και Νίκο Λυμπερόπουλο, 40 και 37 ετών αντίστοιχα.
Σαν σήμερα το 1865, ο "Ύμνος εις την ελευθερία" του Διονύσιου Σολωμού, μελοποιημένος από τον Νικόλαο Μάντζαρο, καθιερώθηκε επισήμως ως ο εθνικός ύμνος της Ελλάδας, ενώ σαν σήμερα το 1936 επιβλήθηκε η δικτατορία του Ιωάννη Μεταξά.
Τέλος, στην Ανδόρα λα Βέγια, πρωτεύουσα του μικροσκοπικού κράτους της Ανδόρας στα Πυρηναία όρη, ξεκινάει το τριήμερο καλοκαιρινό φεστιβάλ, που αποτελεί σημαντικό πόλο έλξης τουριστών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου