5 Αυγούστου 2012

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 5 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ


Σήμερα είναι Κυριακή, 5 Αυγούστου 2012.
Σαν σήμερα το 1930 γεννήθηκε ο Νιλ Άρμστρονκ, ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε το πόδι του στη Σελήνη στις 21 Ιουλίου 1969 με τη διαστημική αποστολή Απόλλων 11, ενώ περίφημη είναι η δήλωση που έκανε την ώρα που πάτησε στο φεγγάρι: "Αυτό είναι ένα μικρό βήμα για έναν άνθρωπο, αλλά ένα γιγάντιο άλμα για την ανθρωπότητα".
Η Κροατία γιορτάζει την Ημέρα της Νίκης και των Ευχαριστιών προς την Πατρίδα και τους Κροάτες Στρατιώτες (Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i dan hrvatskih branitelja), την επέτειο δηλαδή από την κατάληψη της πόλης Κνιν στις 5 Αυγούστου 1995 τερματίζοντας το σύντομο βίο του αυτόνομου σερβικού κρατιδίου της Κράινα, το οποίο δημιουργήθηκε από τη σερβική μειονότητα της περιοχής, μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Κροατίας το 1991.
Στη Μπουρκίνα Φάσο (παλιότερα γνωστή και ως Άνω Βόλτα) γιορτάζεται η Ημέρα της Ανεξαρτησίας της χώρας που τελούσε γαλλική αποικία από το 1897 μέχρι το 1960.
Στην πόλη της Θέουτα, ισπανικό έδαφος στη βόρεια ακτή της Αφρικής, γιορτάζεται η Ημέρα της Παναγίας της Αφρικανής (Día de Nuestra Señora de África). Το άγαλμα της Παναγίας βγαίνει σε πομπή στους δρόμους της πόλης, ενώ οι κάτοικοι το ραίνουν με λουλούδια από τα μπαλκόνια των σπιτιών τους. Παράλληλα, η σημερινή γιορτή σηματοδοτεί και το τέλος του τοπικού πανηγυριού, που ξεκινάει κάθε χρόνο στα τέλη Ιουλίου.
Στην πρωτεύουσα της Κολομβίας, την Μπογκοτά, ξεκινάει το διήμερο καρναβάλι για τον εορτασμό της επετείου από την ίδρυση της πόλης στις 6 Αυγούστου 1538 από τον Ισπανό εξερευνητή Γκονζάλο Χιμένεθ ντε Κεσάδα.
Όσοι είστε φανατικοί της μπίρας, σήμερα έχετε κάθε δικαιολογία να του δώσετε να καταλάβει, καθώς γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα της Μπίρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου