10 Αυγούστου 2012

Ο ΙΣΠΑΝΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΑΤΣΟΥΚΛΙ "ΡΟΜΠΕΝ ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ"

Ο δήμαρχος της Μαριναλέντα, Χουάν Μανουέλ Σάντσεζ Γκορντίγιο, τον οποίο οι ισπανικες εφημερίδες αποκαλούν και ως "Ρομπέν των δασών" για την ακτιβιστική του δράση.
Η Μαριναλέντα είναι ένα ισπανικό χωριό, περίπου 2.700 κατοίκων (σύμφωνα με τις εκτιμήσεις για το έτος 2008), το οποίο βρίσκεται στην περιφέρεια της Ανδαλουσίας, ενώ είναι γνωστό σε όλον τον κόσμο ως "το σοσιαλιστικό χωριό της Ισπανίας με τη μηδενική ανεργία". Πρόεδρος της κοινότητας τα τελευταία 33 χρόνια είναι σταθερά ο Χουάν Μανουέλ Σάντσεζ Γκορντίγιο, στον οποίο οι ισπανικές εφημερίδες προσέδωσαν τις τελευταίες ημέρες το παρατσούκλι "δήμαρχος-Ρομπέν των Δασών".
Ο Γκορντίγιο, που κατά το πρόσφατο παρελθόν έχει επισκεφτεί και τη χώρα μας καλεσμένος αριστερών πρωτοβουλιών, προκειμένου να συζητήσει το διαφορετικό κοινωνικο-οικονομικό μοντέλο πάνω στο οποίο έχει δομηθεί η λειτουργία της Μαριναλέντα, είναι παράλληλα μέλος του τοπικού Κοινοβουλίου της Ανδαλουσίας, εκλεγμένος με το κόμμα της Ενωμένης Αριστεράς. Πριν δύο εβδομάδες ηγήθηκε πρωτοβουλίας για την κατάληψη ενός ακινήτου στη Σεβίλλη, το οποίο ανήκει στην ιδιοκτησία του Υπουργείου Άμυνας της Ισπανίας, ενώ την περασμένη Τρίτη, 7 Αυγούστου, οργάνωσε καταδρομική επιδρομή σε δύο σουπερμάρκετ της πόλης Écija με τη συμμετοχή εκατοντάδων μελών του Συνδικάτου Εργατών Ανδαλουσίας.
Μάλιστα, ο ίδιος ο Γκορντίγιο συμμετείχε στη μία από αυτές, αν και δεν μπήκε μέσα στο σουπερμάρκετ, αλλά στεκόταν έξω από αυτό διευθύνοντας την επιχείρηση μ' ένα μεγάφωνο, την ώρα που οι συνδικαλιστές της Ανδαλουσίας έπαιρναν από τα ράφια των σουπερμάρκετ ζάχαρη, λάδι, γάλα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης, ενώ στη συνέχεια έφυγαν χωρίς να πληρώσουν. Όπως εξήγησε αργότερα ο δήμαρχος στους δημοσιογράφους, ανέλαβε αυτές τις πρωτοβουλίες, επειδή "κάποιος πρέπει να κάνει κάτι, ώστε να μπορούν οι οικογένειες να φάνε" - ας μην ξεχνάμε ότι η ισπανική κοινωνία βρίσκεται και αυτή στη δίνη μιας ατέρμονης οικονομικής κρίσης, που έχει πλήξει ιδιαίτερα τα χαμηλά κοινωνικά στρώματα.
Εν τω μεταξύ, ο ισπανικός τύπος βρήκε την ευκαιρία να τον αποκαλέσει έναν σύγχρονο Ρομπέν των δασών, όμως ο Υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας, Χόρχε Φερνάντεζ Ντίαζ, ζήτησε τη σύλληψη και τιμωρία των "κλεφτών". Τελικά, συνελήφθησαν δύο από τους συνδικαλιστές που συμμετείχαν σε μία από τις καταδρομικές επιχειρήσεις, για να αφεθούν εν συνεχεία ελεύθεροι με την καταβολή χρηματικής εγγύησης, ενώ αντιμετωπίζουν κατηγορίες για ληστεία με χρήση βίας και διατάραξη της δημόσιας τάξης.
Εντάλματα σύλληψης έχουν εκδοθεί κατά και των υπολοίπων μελών του Συνδικάτου Εργατών Ανδαλουσίας, αλλά και κατά του ίδιου του Γκορντίγιο, ο οποίος, πάντως, μετά την καταδρομική επιχείρηση στα σουπερμάρκετ έμεινε στο ακίνητο του ισπανικού Υπουργείου Άμυνας, το οποίο βρίσκεται υπό κατάληψη τις τελευταίες δυο εβδομάδες, χωρίς να έχει συλληφθεί μέχρι στιγμής. Ο ίδιος, πάντως, δηλώνει έτοιμος να βρεθεί ενώπιον των Αρχών για να δώσει εξηγήσεις. "Το μόνο που κάναμε ήταν μια συμβολική και ειρηνική χειρονομία. Η (οικονομική) κρίση έχει πρόσωπο και όνομα. Υπάρχουν πολλές οικογένειες που δεν έχουν να φάνε", δήλωσε χτες στους δημοσιογράφους.

[Πηγή: El Pais]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου