7 Αυγούστου 2012

ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΡΥΩΝΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΝΤΡΕΣ;


Σύμφωνα με τα συμπεράσματα πολλών ερευνών, οι γυναίκες αισθάνονται το κρύο περισσότερο από τους άνδρες, κάτι που μπορούμε να το διαπιστώσουμε εύκολα ρίχνοντας μια ματιά στον κοινωνικό μας περίγυρο. Σ' ένα ζευγάρι η γυναίκα είναι εκείνη που συνήθως παραπονιέται πιο εύκολα ότι κρυώνει, με τον άνδρα να το εκλαμβάνει ως μία απόδειξη του στερεότυπου που θέλει τη γυναίκα να είναι το "ασθενές φύλο". Πόσο κοντά όμως βρίσκεται στην αλήθεια μία τέτοια εξήγηση; 
Σύμφωνα με τον Νάιτζελ Τέιλορ, αναπληρωτή καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Wollongong στην Αυστραλία, η διαφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών οφείλεται στον τρόπο με τον οποίο καθορίζεται το υποδόριο λίπος. Στις γυναίκες, το λίπος που βρίσκεται ακριβώς κάτω από την περιοχή του δέρματος είναι κατά κανόνα ομοιόμορφα κατανεμημένο, ενώ στους άνδρες είναι πιο λεπτό κι αυτό γιατί σε μια μέση γυναίκα το 20 με 25% του σωματικού της βάρους είναι λίπος, ενώ στους άνδρες το ποσοστό του λίπους πέφτει στο 15%. 
Όταν ο ανθρώπινος οργανισμός έρχεται σ' επαφή με το κρύο τείνει να διακόψει τη ροή του αίματος προς το δέρμα. Στις γυναίκες η μείωση της ροής του αίματος στο δέρμα συνεπάγεται πτώση της θερμοκρασίας του δέρματος, καθώς το αίμα μετακινείται κάτω από το λίπος, κάτι που όμως δε συμβαίνει στους άντρες, λόγω της διαφορετικής κατανομής του λίπους σε αυτούς. Έτσι, η θερμοκρασία των γυναικών είναι χαμηλότερη από εκείνη των ανδρών το χειμώνα κι επομένως αισθάνονται περισσότερο το κρύο, καθώς έχουν πιο κρύο δέρμα.
Το σημείο του σώματος, όπου το κρύο γίνεται περισσότερο αισθητό από τις γυναίκες, είναι τα χέρια. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε το 1998 στο ιατρικό περιοδικό The Lancet, η θερμοκρασία στα χέρια των γυναικών διαπιστώθηκε ότι είναι κατά μέσο όρο 2,8 βαθμούς χαμηλότερη απ' ότι των ανδρών, την ώρα που η θερμοκρασία στον κορμό του γυναικείου σώματος διαπιστώθηκε ότι είναι 0,4 βαθμούς υψηλότερη σε σχέση με τους άνδρες. 
Γιατί όμως παρατηρείται αυτή η διαφορά θερμοκρασίας στα χέρια των δύο φύλων; Σύμφωνα με τον καθηγητή Τέιλορ, "η ροή του αίματος στα χέρια και τα πόδια αλλάζει πολύ γρήγορα, ώστε να μπορούμε να χάνουμε ή να διατηρούμε τη θερμότητα. Τα αιμοφόρα αγγεία στα χέρια και τα πόδια είναι τα πρώτα που συστέλλονται, όταν αισθανόμαστε το κρύο. Στις γυναίκες, τα αιμοφόρα αγγεία στα χέρια και τα πόδια συστέλλονται πιο γρήγορα απ' ότι στους άνδρες".
Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί ότι η θερμοκρασία των γυναικών μεταβάλλεται στη διάρκεια του εμμηνορροϊκού της κύκλου και κυμαίνεται από τους 36,9 μέχρι τους 37,4 βαθμούς Κελσίου, ενώ στους άνδρες η θερμοκρασία του σώματος παραμένει σταθερή στους 37 περίπου βαθμούς.

[Πηγή: Bodyandsoul.com.au]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου