11 Σεπτεμβρίου 2012

ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΛΩΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΜΑΜΟΥΘ;


Στην ταινία επιστημονικής φαντασίας Τζουράσικ Παρκ οι επιστήμονες είχαν δημιουργήσει ένα πάρκο με κλωνοποιημένους δεινόσαυρους. Γενικότερα, το τρελό όνειρο πολλών που έχουν πάθος με την παλαιοντολογία είναι το ευφάνταστο σενάριο του να μπορέσει κάποια στιγμή η επιστήμη να επαναφέρει στο γήινο περιβάλλον είδη που κάποτε κυριαρχούσαν στον πλανήτη μας, αλλά έχουν εξαφανιστεί εδώ και εκατομμύρια χρόνια. Αν και το ενδεχόμενο να δούμε κάποιον κλωνοποιημένο δεινόσαυρο στο προσεχές μέλλον δε φαντάζει ιδιαίτερα πιθανό, μια ομάδα ερευνητών υποστηρίζει ότι δεν αποκλείεται να δούμε να ζωντανεύει ένα.... μαμούθ. 
Το πρόβλημα με την κλωνοποίηση προσϊστορικών όντων είναι ότι μπορεί μεν να έχουν ανακαλυφθεί οστά πολλών ειδών σε διάφορα σημεία του πλανήτη, ωστόσο ποτέ μέχρι σήμερα δεν είχαν βρεθεί ζωντανά κύτταρα, τα οποία θα μπορούσαν όντως να κλωνοποιηθούν. Ωστόσο, μια ομάδα ερευνητών υποστηρίζει ότι ανακάλυψε την ύπαρξη του απαιτούμενου γενετικού υλικού σ' ένα νεκροταφείο μαμούθ στη ρωσική δημοκρατία της Γιακουτίας. 
Ζωντανά κύτταρα από μαμούθ βρέθηκαν σε καλή κατάσταση σε βάθος 100 μέτρων - κάτω από παχύ στρώμα πάγου - και ευελπιστούν ότι θα μπορέσουν να προχωρήσουν ακόμη και στην κλωνοποίηση τους. Όπως εξηγεί ο διευθυντής του Μουσείου για Μαμούθ του Βορειοανατολικού Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου μιλώντας στους Siberian Times, πρόκειται για μαλακό, λιπώδη ιστό, τρίχες και το μυελό των οστών από τους προγόνους των σημερινών ελεφάντων. 
Η ανακάλυψη του νεκροταφείου έγινε πριν ένα χρόνο, ενώ εκτός από μαμούθ οι επιστήμονες ανακάλυψαν και πτώματα από βίσονες και άλλα προϊστορικά ζώα. Ωστόσο, η πολύ σημαντική αυτή ανακάλυψη γενετικού υλικού έγινε μόλις πρόσφατα ενθουσιάζοντας τους ερευνητές, ενώ σχετικό αφιέρωμα που θα προβληθεί του χρόνου ετοιμάζει και το τηλεοπτικό δίκτυο National Geographic.
Η πρόκληση για τους επιστήμονες είναι να καταφέρουν να κλωνοποιήσουν τα κύτταρα που βρέθηκαν και να αναγεννήσουν ένα μαμούθ, κερδίζοντας το βραβείο Τζουράσικ Παρκ που έχει εξαγγείλει το Ίδρυμα X Prize από το 2004 για τους επιστήμονες που θα καταφέρουν πρώτοι να κλωνοποιήσουν ένα προϊστορικό ζώο. Άραγε, θα τα καταφέρουν; 
Αν πάλι ανησυχείτε μήπως διαταραχθεί η αλυσίδα του ζωικού βασιλείου, δεν υπάρχει κανένας λόγος φόβου, καθώς τα μαμούθ ήταν φυτοφάγα και φαντάζομαι ότι, αν ποτέ οι επιστήμονες κλωνοποιήσουν ένα μαμούθ, αυτό θα... θυμάται τις διατροφικές συνήθειες των προγόνων του. Για την ακρίβεια, τα μαμούθ δεν ήταν τίποτε άλλο από ελέφαντες που προσαρμόστηκαν εξελικτικά στα ψυχρά κλίματα της Σιβηρίας και της Βόρειας Αμερικής, ενώ εξαφανίστηκαν πριν από μόλις 10.000 χρόνια, δηλαδή συνυπήρξαν για μεγάλο διάστημα με τους προϊστορικούς μας προγόνους, οι οποίοι απεικόνισαν ολόκληρα κοπάδια από μαμούθ σε τοιχογραφίες που βρέθηκαν σε σπήλαια της Δυτικής Ευρώπης. Μάλιστα, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι τα τελευταία γνωστά μαμούθ επιβίωσαν στα νησιά Ράνγκλερ στις ανατολικές ακτές της Σιβηρίας μέχρι και το 1650 π.Χ.!

Πηγή: Siberian Times   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου