9 Σεπτεμβρίου 2012

ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΣΧΗΜΕΣ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ;


Σε όλους έχει συμβεί να έχουμε ζήσει τουλάχιστον μια εξαιρετικά δυσάρεστη, μία τραυματική εμπειρία, η οποία μας στοιχειώνει για χρόνια και την οποία θα θέλαμε να σβήσουμε από τη μνήμη μας. Αυτός είναι και ο λόγος που ορισμένοι καταφεύγουν στο αλκοόλ ή σε άλλες ουσίες, για "να ξεχάσουν", όσο απατηλή κι αν είναι πολλές φορές η αίσθηση. Ωστόσο, μία νέα έρευνα υποστηρίζει ότι ίσως να μην είναι τόσο δύσκολο να επιβληθούμε στις αναμνήσεις μας και να επιλέξουμε ποιες θα κρατήσουμε και ποιες θ' απορρίψουμε - και όλα αυτά χωρίς να χρειαστεί ν' αποκτήσουμε συνήθειες που βλάπτουν την υγείας μας, αλλά μόνο με τη βοήθεια του ψυχολόγου μας. 
Η έρευνα διεξήχθη από Σκοτσέζους επιστήμονες με επικεφαλής την Saima Noreen, καθηγήτρια νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο του St. Andrews, και δημοσιεύτηκε στο Journal of Experimental Psychology: Learning, Memory and Cognition. Οι ερευνητές ανέφεραν 24 καθημερινές λέξεις, (π.χ. "μπάρμπεκιου") στους 30 άντρες και γυναίκες που συμμετείχαν, ζητώντας τους να περιγράψουν λεπτομερώς κάποια ανάμνηση από το παρελθόν, τις αιτίες, τις συνέπειες και τι σήμανε αυτή η εμπειρία στην πορεία της ζωής τους. 
Μία εβδομάδα αργότερα, έδειξαν στα υποκείμενα τις ίδιες λέξεις, με τη διαφορά ότι ορισμένες ήταν γραμμένες με στυλό πράσινου χρώματος και άλλες με κόκκινο χρώμα. Όσον αφορά τις λέξεις της πρώτης κατηγορίας, ζητήθηκε από τα υποκείμενα να επαναλάβουν τις αναμνήσεις που είχαν περιγράψει την προηγούμενη εβδομάδα εξίσου λεπτομερώς, ενώ όταν εμφανιζόταν μια λέξη με κόκκινο χρώμα, οι ερευνητές ζητούσαν από τα υποκείμενα να αποφύγουν να θυμηθούν το περιστατικό που είχαν περιγράψει την πρώτη φορά. 
Αργότερα, όταν ζητήθηκε από τους ανθρώπους που συμμετείχαν στην έρευνα να προσπαθήσουν να επαναφέρουν τις αναμνήσεις που είχαν συνδέσει με τις λέξεις που ήταν γραμμένες στα κόκκινα, τα αποτελέσματα ήταν άκρως ενδιαφέροντα. Σύμφωνα με τη δρ. Noreen, "οι άνθρωποι επανέφεραν στη μνήμη τους σημαντικά λιγότερα στοιχεία, όσον αφορά τις αναμνήσεις που τους ζητήθηκε να καταπιέσουν. Τις περισσότερες φορές μπορούσαν να θυμηθούν την αιτία, όμως οι συνέπειες και οι επιπτώσεις [του συγκεκριμένου συμβάντος] ήταν πιο εύκολο να ξεχαστούν". 
"Οι άνθρωποι που πάσχουν από κατάθλιψη και μετατραυματικό στρες κάνουν ενοχλητικές, ανεξέλεγκτες αρνητικές σκέψεις, που τους εμποδίζουν να συνεχίσουν τη ζωή τους. Η έρευνα μας δείχνει ότι μπορούν  πραγματικά να μειώσουν ή να περιορίσουν την πρόσβαση σε ορισμένες λεπτομέρειες" επισημαίνει η δρ.Noreen υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι "ίσως να μην είναι δυνατό να σβήσουμε ολόκληρη τη ανάμνηση". Ωστόσο, με ειδική άσκηση, θα μπορεί κάποιος να επιλέγει τις λεπτομέρειες που θα κρατήσει, ακόμη και να αλλάξει τη γενική εντύπωση που έχει σχηματίσει για ένα γεγονός.
Είναι όμως τόσο σημαντικό να ξεχάσουμε; Στο κάτω κάτω, ο χαρακτήρας μας διαμορφώνεται χάρη στις εμπειρίες μας, στις αναμνήσεις που έχουμε κρατήσει, όχι μόνο τις θετικές, αλλά και τις αρνητικές. Όλα είναι κομμάτι του ποιοί είμαστε πραγματικά. Η Saima Noreen, πάντως, έχει αντίθετη άποψη: "Πρέπει να θυμόμαστε πού παρκάραμε σήμερα, όμως πρέπει να ξεχάσουμε πού παρκάραμε άλλες φορές. Αν δεν ξεχνούσαμε, η μνήμη σας θα ήταν γεμάτη με άχρηστες πληροφορίες. Μέρος της ικανότητας να θυμόμαστε είναι το να έχουμε καθαρή πρόσβαση στις πληροφορίες που θέλουμε και αυτό σημαίνει ότι πρέπει ν' απαλλαγούμε από τις πληροφορίες που δε χρειαζόμαστε".
Σε κάθε περίπτωση, χρειάζονται περαιτέρω έρευνες για να εξακριβωθεί αν π.χ. η καταπίεση ορισμένων αναμνήσεων είναι περιορισμένης χρονικής εμβέλειας ή μακρόχρονη ή αν η μέθοδος των επιστημόνων του Πανεπιστημίου του St. Andrews μπορεί να θεραπεύσει ασθενείς με κατάθλιψη και μετατραυματικό στρες.

Πηγή: ABCNEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου