2 Δεκεμβρίου 2012

Σαν σήμερα: 2 Δεκεμβρίου


Σήμερα είναι Κυριακή, 2 Δεκεμβρίου 2012 και είναι η γιορτή του Προφήτου Αββακούμ και του οσίου πατρός ημών Κυρίλλου του Φιλεώτου.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - γενέθλια:
Ο μουσικοσυνθέτης Διονύσης Σαββόπουλος γεννήθηκε σαν σήμερα το 1949 στη Θεσσαλονίκη.  Μέρα που γεννήθηκαν πολλές τραγουδίστριες είναι η σημερινή: από την Μπρίτνεϊ Σπίαρς (το 1981) και τη Νέλι Φουρτάντο (το 1978) μέχρι τη θρυλική Ελληνίδα σοπράνο Μαρία Κάλλας (2.12.1923-16.09.1977). 
Μια μέρα σαν κι αυτή, στις 2 Δεκεμβρίου 1921, γεννήθηκε στη Νάξο ο σπουδαίος θεατρικός συγγραφέας , σεναριογράφος και λογοτέχνης Ιάκωβος Καμπανέλλης. Ξεχωριστή θέση στο σύνολο του έργου του έχει το βιβλίο "Ματχάουζεν", στο οποίο εξιστορούσε την ζωή του στο αυστριακό στρατόπεδο συγκέντρωσης κατά τη διετία 1943-1945. Ο Καμπανέλλης άφησε την τελευταία του πνοή στις 29 Μαρτίου 2011.

ΕΘΝΙΚΕΣ κ ΑΛΛΕΣ ΕΟΡΤΕΣ:
Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα γιορτάζεται η επέτειος από τη συνένωση των εφτά εμιράτων της περιοχής (Άμπου Ντάμπι, Αϊμάν, Ντουμπάι, Ουμ αλ-Καϊγιάν, Ρας αλ-Καϊμά, Σάρια και Φουτζάιρα.) σ' ένα ενιαίο κράτος, σαν σήμερα το 1971. Μέχρι τότε, η περιοχή ήταν βρετανική αποικία.
Στο Λάος γιορτάζεται η επέτειος από την ανακήρυξη της χώρας ως "Λαοκρατικής Δημοκρατίας" σαν σήμερα το 1975.
Επίσης, σήμερα γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα για την Κατάργηση της Δουλείας. Σαν σήμερα, στις 2 Δεκεμβρίου 1949, υπογράφτηκε η Σύμβαση για την Καταστολή της Διακίνησης Ανθρώπων και της Εκμετάλλευσης της Πορνείας. Δυστυχώς, μέχρι σήμερα, 63 χρόνια μετά, μόνο 82 κράτη είναι μέρη της Σύμβασης, ενώ άλλα 13 την έχουν υπογράψει, αλλά δεν την έχουν επικυρώσει ακόμα - κι επομένως δεν δεσμεύονται νομικά από το κείμενο της.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - cinema:
Πριν από 55 χρόνια, έκανε πρεμιέρα στην Ελλάδα η ταινία του Ζιλ Ντασέν "Ο Χριστός ξανασταυρώνεται", βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη. Η ταινία αυτή έδωσε την αφορμή για την πρώτη επαφή του σκηνοθέτη με τη χώρα μας, που τόσο αγάπησε στη συνέχεια, χάρη και στον ενθουσιασμό που του μετέδιδε για την Ελλάδα η Μελίνα Μερκούρη, που πρωταγωνιστούσε εξάλλου και στην ταινία.
Μία μέρα μετά, ο Ζιλ Ντασέν και η Μελίνα Μερκούρη έδωσαν μια μίνι συνέντευξη στο Νίκο Φώσκολο, μία ώρα πριν αναχωρήσουν για τη Ρώμη. Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στις 7 Δεκεμβρίου στην εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ. Ο Ντασέν δήλωνε ανακουφισμένος από την υποδοχή που το ελληνικό κοινό επιφύλαξε στην ταινία του: "Είχα ακούσει πως το κοινό σας είναι ένα σκληρό κοινό, γνωρίζει να διακρίνει, να ξεχωρίζει. Στην πρεμιέρα είχα ανησυχία. Όταν, όμως, άκουσα εκείνη τη θάλασσα των χειροκροτημάτων, ένιωσα ευτυχισμένος".
Από την ίδια κοινή συνέντευξη Ντασέν και Μελίνας, ενδιαφέρον παρουσιάζει η απάντηση της Ελληνίδας ηθοποιού στο ερώτημα για το πού όφειλε την επιτυχία της. Είναι μια απάντηση μάλλον ανατρεπτική: "Στην τύχη. Βλέπεις, η σκληρή δουλειά έρχεται δεύτερη. Και το ταλέντο πρέπει να υπάρχει από τη γέννα - γιατί, βέβαια, άμα δεν υπάρχει αυτό, όλα είναι άχρηστα".
Στην περιγραφή του για τη Μελίνα Μερκούρη, ο Νίκος Φώσκολος έγραφε: "Η Μελίνα λατρεύει την πατρίδα της. Το λέει η ίδια, το βλέπεις στα μάτια της, στις πράξεις της. Κάνει το κάθε τι για να μεταδώσει τη λατρεία αυτή και στον Ντασέν. Και φαίνεται πως το έχει πετύχει".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου