6 Δεκεμβρίου 2012

Σαν σήμερα: 6 Δεκεμβρίου


Σήμερα είναι Πέμπτη, 6 Δεκεμβρίου 2012 και είναι η γιορτή του "εν αγίοις πατέρων ημών Νικολάου, αρχιεπισκόπου Μύρων της Λυκίας, του θαυματουργού".


ΕΘΝΙΚΕΣ κ ΑΛΛΕΣ ΕΟΡΤΕΣ:
Οι Φινλανδοί γιορτάζουν την Ημέρα της Ανεξαρτησίας (itsenäisyyspäivä) της χώρας τους.. Στις 6 Δεκεμβρίου 1917, το Κοινοβούλιο της Φινλανδίας υιοθέτησε τη Διακήρυξη Ανεξαρτησίας της Φινλανδίας, που είχε ψηφιστεί δυο μέρες νωρίτερα από τη Γερουσία υπό τον Pehr Evind Svinhufvud. Μέχρι τότε η Φινλανδία αποτελούσε τμήμα της Ρωσίας. 
Στην Ισπανία γιορτάζεται η Ημέρα του Συντάγματος. Με το δημοψήφισμα της 6ης Δεκεμβρίου 1978 επικυρώθηκε από το λαό (σε ποσοστό 88%) το νέο Σύνταγμα της χώρας, που έκλεινε και τυπικά την περίοδο του Φρανκισμού. 
Εορταστικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται σήμερα στην πόλη Κίτο, που είναι η πρωτεύουσα του Ισημερινού. Το Κίτο, που έχει περιληφθεί στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, ιδρύθηκε σαν σήμερα το 1534. 
Στον Καναδά, αν και η μέρα δεν είναι αργία, η 6η Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί ως Εθνική Ημέρα Μνήμης και Δράσης για τη Βία Κατά των Γυναικών. Στις 6 Δεκεμβρίου 1989, λίγο μετά τις 4 το απόγευμα, ο 25χρονος Μαρκ Λεπίν εισέβαλε οπλισμένος στην Πολυτεχνική Σχολή του Μόντρεαλ διακηρύσσοντας ότι "πολεμούσε το φεμινισμό". Μπήκε σε μία αίθουσα μαθημάτων, διαχώρισε τις γυναίκες από τους άνδρες, ενώ πυροβόλησε και σκότωσε 9 φοιτήτριες. Συνέχισε το τρομακτικό έργο του και σε άλλους χώρους του Πολυτεχνείου, ενώ συνολικά σκότωσε 14 γυναίκες και τραυμάτισε άλλα τόσα άτομα (μεταξύ αυτών και κάποιους άνδρες) πριν ν' αυτοκτονήσει. Μέσα στο μπουφάν του είχε ένα σημείωμα, στο οποίο έγραφε ότι οι φεμινίστριες είχαν καταστρέψει την ζωή του και γι' αυτό τις μισούσε. Σήμερα, οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες έξω από τα κυβερνητικά κτίρια του Καναδά, ενώ οι κάτοικοι της χώρας φορούν μια λευκή κορδέλα στο πέτο, ένα μήνυμα κατά της βίας σε βάρος των γυναικών.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - info-sport:
Στις 6 Δεκεμβρίου 1956 πραγματοποιήθηκε ο "ματωμένος αγώνας" υδατοσφαίρισης (γουότερ πόλο) μεταξύ των εθνικών ομάδων της Ουγγαρίας και της Σοβιετικής Ένωσης, στα πλαίσια των Ολυμπιακών Αγώνων της Μελβούρνης. Ο αγώνας είχε διεξαχθεί στο περιθώριο της πολιτικής αναταραχής που επικρατούσε στην Ουγγαρία μετά τη φοιτητική εξέγερση του Οκτωβρίου και την εισβολή σοβιετικών στρατιωτικών δυνάμεων για την καταστολή της, το Νοέμβριο του 1956. Παρά την καταστολή της Επανάστασης στην Ουγγαρία, οι συγκρούσεις στους δρόμους της Βουδαπέστης ήταν συχνές, ενώ η ένταση είχε μεταφερθεί μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μελβούρνης.
Η αναμέτρηση των εθνικών ομάδων της Ουγγαρίας και της ΕΣΣΔ ήταν εξαιρετικά σκληρή και βίαιη - τόσο στις κερκίδες όσο και μέσα στην πισίνα. Ένας από τους παίκτες της ουγγρικής ομάδας, ο Ζαντόρ, δέχτηκε ένα τόσο ισχυρό χτύπημα στο δεξί του μάτι από παίκτη της σοβιετικής ομάδας, ώστε η πισίνα βάφτηκε με αίμα. Το γεγονός αυτό προκάλεσε ένταση στις εξέδρες, ενώ ο αγώνας συνεχίστηκε με σκληρά μαρκαρίσματα, πολλά φάουλ, λεκτικές προσβολές και αποβολές αθλητών και των δύο ομάδων. Νικήτρια αναδείχτηκε τελικά η ομάδα της Ουγγαρίας με σκορ 4-0, ενώ κατά την αποχώρηση των παικτών της σοβιετικής ομάδας, Ούγγροι θεατές τους αποδοκίμαζαν έντονα. Μετά τον αγώνα, ορισμένοι αθλητές της ουγγρικής ομάδας ζήτησαν πολιτικό άσυλο.
Συστήνω την ουγγρική ταινία "Szabadság, szerelem" (στα ελληνικά σημαίνει "Ελευθερία, αγάπη", ενώ ο αγγλικός της τίτλος είναι "Children of Glory"), παραγωγής 2006, η οποία αφηγείται τα γεγονότα εκείνης της περιόδου ξεκινώντας από την φοιτητική εξέγερση και καταλήγοντας στο "ματωμένο αγώνα".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου