4 Δεκεμβρίου 2012

Τι ακριβώς είναι η ασθένεια από την οποία πάσχει η έγκυος Κέιτ Μίντλεντον;


Χαρά στην Αγγλία! Η Κέιτ Μίντλεντον είναι έγκυος και σε λίγους μήνες αναμένεται να γεννηθεί ο διάδοχος του διαδόχου του διαδόχου του βρετανικού θρόνου, ο οποίος δεν αναμένεται να χηρεύσει σύντομα, ειδικά αν η Ελισάβετ έχει την κράση της συνονόματης μητέρας της, η οποία έζησε πάνω από 100 χρόνια. Όπως σίγουρα μάθατε, η Μίνλεντον νοσηλεύεται στο νοσοκομείο λόγω "οξείας πρωινής αδιαθεσίας". Πρόκειται για μια σπάνια επιπλοκή, που έχει την επιστημονική ονομασία hyperemesis gravidarum.
Όπως συνάγεται και από την ονομασία της, η ασθένεια συνοδεύεται από υπερβολικούς εμετούς. Είναι εξαιρετικά σπάνια, καθώς εμφανίζεται σε λιγότερο από το 2% των εγκύων. Είναι περισσότερο κοινή μεταξύ των νεαρών γυναικών που περιμένουν το πρώτο τους παιδί, σε όσες έχουν περάσει από πολλές εγκυμοσύνες και σε όσες κυοφορούν δίδυμα. Η ίδια η ασθένεια έχει διαβαθμίσεις και μπορεί να είναι από υποφερτή μέχρι και θανατηφόρα σε ακραίες περιπτώσεις.
Ο εμετός και οι ναυτίες είναι τόσο έντονοι, που μπορούν να προκαλέσουν αφυδάτωση, διαταραχές στους ηλεκτρολύτες και την οξεοβασική ισορροπία, απώλεια βάρους και διατροφική ανεπάρκεια. Μάλιστα, το 60% των γυναικών που πάσχουν από  hyperemesis gravidarum αναπτύσσουν κατάθλιψη, που σε ορισμένες περιπτώσεις συνεχίζεται ακόμη και μετά τον τοκετό, από το φόβο που αισθάνονται μήπως συνεχιστούν τα έντονα συμπτώματα της νόσου. 
Η πιο γνωστή, αλλά και τραγική περίπτωση εγκύου που έπασχε από hyperemesis gravidarum, είναι αυτή της συγγραφέως Σαρλότ Μπροντέ, η οποία υπέφερε από έντονη ναυτία και εμετούς και τελικά πέθανε κατά τον τέταρτο μήνα της εγκυμοσύνης της το μακρινό 1855. Βέβαια, σήμερα η ιατρική είναι πολύ πιο προοδευμένη και δεν υπάρχει κίνδυνος για την ζωή της Δούκισσας του Κέμπριτζ, η οποία θ' ακολουθήσει ειδική φαρμακευτική αγωγή και ενδεχομένως να χρειαστεί να νοσηλευτεί αρκετές φορές στο νοσοκομείο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της.

Πηγή: Body and Soul

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου