3 Δεκεμβρίου 2012

Γιατί οι Ιάπωνες φορούν μάσκες όταν κυκλοφορούν στο δρόμο;


Δεν υπάρχει περίπτωση να επισκεφτεί κάποιος την Ιαπωνία και να μην προσέξει γύρω του, στους δρόμους, να κυκλοφορούν άνθρωποι που φορούν μάσκες στο πρόσωπο. Είναι απλά εκκεντρικοί, φοβούνται μήπως από το πουθενά δεχτούν επίθεση με χημικά και θέλουν να είναι έτοιμοι, τα επίπεδα του νέφους "χτυπούν κόκκινο" ή υπάρχει κάποια άλλη εξήγηση; 

Η αλήθεια κρύβεται μεταξύ εκκεντρικότητας και υγειονομικών προφυλάξεων. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2011 από την εταιρία News Post Seven σε δείγμα 100 ανθρώπων που κυκλοφορούσαν με χειρουργικές μάσκες στην περιοχή Shibuya του Τόκιο, η συντριπτική πλειοψηφία, περίπου το 70%, τις φορούσαν για λόγους υγείας: είτε για να μην κολλήσουν τον διπλανό τους είτε γιατί είχαν κάποια αλλεργία. 
Η αρρώστια δεν θεωρείται σοβαρός λόγος για να μείνει κάποιος στο σπίτι ή να πάρει άδεια από την εργασία του, στην οποία πηγαίνει κανονικά, έχοντας προηγουμένως πάρει όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις για να μην κολλήσει τόσο τους συναδέλφους του όσο και περαστικούς ή συνεπιβάτες σε κάποιο από τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Ωστόσο, είναι αξιοσημείωτα μεγάλο το ποσοστό (περίπου 30%), όσων απάντησαν ότι φορούσαν μάσκες για κάποιο λόγο. Ανάμεσα σ' αυτούς, οι δημοφιλέστερες απαντήσεις ήταν:
- Δεν φορούσαν μέικ-απ και ήθελαν να κρύψουν το πρόσωπο τους
- Ήθελαν να κρατήσουν ζεστό το πρόσωπο τους
- Θέλουν να φαίνεται το πρόσωπο τους μικρότερο
- Αισθάνονται πιο άνετα
- Για να μην ξηρένεται ο λαιμός τους, όταν κοιμούνται.
Οι μάσκες χρησιμοποιούνται ως αξεσουάρ κυρίως από τις νεαρές γυναίκες κι έχουν εξελιχθεί σ' ένα είδος μόδας μεταξύ των κοριτσιών, οι οποίες νομίζουν ότι φαίνονται ομορφότερες. Σύμφωνα δε με τις γυναίκες της χώρας αυτής, ωραίες είναι εκείνες που έχουν μικρό πρόσωπο. Ok, η μάσκα δίνει μια αίσθηση μυστηρίου και γεννά την απορία στον άλλο να ανακαλύψει τι κρύβεται από κάτω, αλλά ποιος είπε ότι κάνει μια γυναίκα να δείχνει πιο όμορφη - ειδικά όταν μιλάμε για τις απλές, λευκές χειρουργικές μάσκες που φορούν οι περισσότερες Γιαπωνέζες; 
Ένας εξίσου σημαντικός παράγοντας είναι ο ψυχολογικός. Οι Ιάπωνες είναι - ούτως ή άλλως - αρκετά εσωστρεφείς  Έτσι ερμηνεύεται η απάντηση πολλών ότι "αισθάνονται πιο άνετα" φορώντας μια μάσκα. Δεν μπορεί ο άλλος να δει τον πραγματικό τους εαυτό, τα συναισθήματα τους και αυτό τους κάνει να αισθάνονται πιο άνετα. 

Πηγή: RocketNews24

Άλλες ιαπωνικές εκκεντρικότητες μπορείτε να διαβάσετε κάνοντας κλικ στους παρακάτω συνδέσμους:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου