13 Μαρτίου 2013

Σαν σήμερα: 13 Μαρτίου


Σήμερα είναι Τετάρτη, 13 Μαρτίου 2013.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - γενέθλια:
Πριν από 100 χρόνια, στις 13 Μαρτίου 1913 γεννήθηκε ο αείμνηστος κωμικός ηθοποιός Λάμπρος Κωνσταντάρας (1913-1985), "αιώνιος μπαμπάς" της Αλίκης Βουγιουκλάκη στον κινηματογράφο, αλλά και συμπρωταγωνιστής της Μάρως Κοντού και της Καίτης Πάνου σε ρόλους "τρελοπενηντάρη".  
Σαν σήμερα γεννήθηκε και ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της ελληνικής πεζογραφίας, ο Κωνσταντίνος Θεοτόκης (1872-1923). Πιο γνωστά έργα του είναι: "Οι σκλάβοι στα δεσμά τους", "Η ζωή και ο θάνατος του Καραβέλα" κ.ά.
Από το χώρο της παγκόσμιας λογοτεχνίας, δεσπόζει ο Μαχμούντ Νταρβίς (1941-2008), που θεωρείται ως ο εθνικός ποιητής των Παλαιστινίων. 

ΕΘΝΙΚΕΣ κ ΑΛΛΕΣ ΕΟΡΤΕΣ:
Είναι ίσως από τις πιο περίεργες αργίες του πλανήτη. Στη Λιβερία σήμερα είναι η Ημέρα της Διακόσμησης. Όχι, οι κάτοικοι δεν κάθονται στο σπίτι τους για να το διακοσμήσουν, αλλά πηγαίνουν στα... νεκροταφεία, όπου περιποιούνται (και διακοσμούν) τους τάφους των προγόνων και των αγαπημένων τους, που έφυγαν από την ζωή. Πρόκειται για μια από τις παλιότερες γιορτές της χώρας, από την εποχή που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή οι πρώτοι απελεύθεροι σκλάβοι ιδρύοντας το κράτος της Λιβερίας στα μέσα του 19ου αιώνα.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - info:
Στις 13 Μαρτίου 1945 ξεκίνησε η επίθεση του σοβιετικού στρατού εναντίον του Βερολίνου. από τρία διαφορετικά σημεία: το Κιτς, το προγεφύρωμα έναντι του Γκάριτς και από το Λέμπους. Σε πρώτη φάση, στόχος ήταν η σιδηροδρομική γραμμή "Υπάρχουν λόγοι να πιστεύουμε ότι το Βερολίνο πρόκειται να καταληφθεί στο λίαν προσεχές μέλλον", φέρεται να δήλωσε ο Σοβιετικός ηγέτης Ιωσήφ Στάλιν, σύμφωνα με την εφημερίδα "Ιζβέστια".

Στις 13 Μαρτίου 1948, ο απεσταλμένος της γαλλικής εφημερίδας "Combat" στην Ελλάδα μετέφερε την ωμή, αλλά διόλου κολακευτική εικόνα της  χώρας μας εν τω μέσω του εμφυλίου πολέμου: "Στην πραγματικότητα, η Ελλάδα μεταβλήθηκε σε αστυνομικό κράτος. Η απεργία τιμωρείται με θάνατο, οι ε υπάλληλοι και εργάτες πεινούν, αφού καταργήθηκαν οι βασικές δημοκρατικές αρχές. Πραγματικό σκάνδαλο αποτελεί η ασυδοσία της οικονομικής ολιγαρχίας, η οποία υποκατέστησε τελείως τις ιστορικές οικογένειες της Ελλάδας. Η οικονομική και η πολιτικοκοινωνική ζωή της χώρας βρίσκεται στα χέρια μερικών εκατομμυριούχων της κατοχής και της μετέπειτα περιόδου. Η Ουάσιγκτον αποδίδει τις επιτυχίες των ανταρτών στην κακή λειτουργία του κρατικού μηχανισμού, αλλά πώς μπορεί να επέλθει βελτίωση άνευ μεταστροφής όχι μόνο της ανύπαρκτης οργάνωσης της χώρας, αλλά και της επικρατούσας πολιτικής νοοτροπίας;".

Στις 13 Μαρτίου 1963 ένα πρωτοφανές περιστατικό στιγμάτισε την αίθουσα του ελληνικού κοινοβουλίου. Καθώς οι τόνοι είχαν ήδη ανεβεί σχετικά με τις εκλογές του 1962 και κατά πόσο είχε συντελεστεί βία και νοθεία, ο βουλευτής Κιλκίς του κυβερνώντος κόμματος της ΕΡΕ, Κ. Παπαδόπουλος, εκτόξευσε απειλές εναντίον των βουλευτών της ΕΔΑ λέγοντας χαρακτηριστικά, "Επέρασεν η εποχή της κονσέρβας. Συνέλθετε. Αλλάξετε μυαλά, σας προειδοποιούμεν ότι δεν πρόκειται να επιζήσετε εις αυτόν τον τόπον. Θα σας θάψει ο ελληνικός λαός". Δυο βουλευτές της ΕΔΑ, ο Γρηγόρης Λαμπράκης και ο Α. Μπριλλάκης, διαμαρτύρονταν έντονα, ενώ ο κυβερνητικός βουλευτής "εστράφη προς τον κ. Λαμπράκην και εκτόξευσε εναντίον του βαρυτάτην ύβριν θίγουσαν την ανδροπρέπειαν του", όπως έγραφε την επομένη η "Ελευθερία". Έν τω μεταξύ, ο Παπαδόπουλος κατευθύνθηκε προς το έδρανο του άλλου βουλευτή που διαμαρτυρόταν, του Μπριλλάκη, τον οποίο και γρονθοκόπησε. Η συνεδρίαση διακόπηκε, ενώ στη σύρραξη που προκλήθηκε συμμετείχαν και άλλοι βουλευτές της ΕΡΕ και της ΕΔΑ, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό των βουλευτών Λαμπράκη, Μπριλλάκη, Παπαδόπουλου και ενός υπαλλήλου. Δυόμιση μήνες μετά το περιστατικό αυτό, ο Γρηγόρης Λαμπράκης δολοφονήθηκε από παρακρατικούς στη Θεσσαλονίκη.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου