12 Μαρτίου 2013

Σαν σήμερα: 12 Μαρτίου


Σήμερα είναι Τρίτη, 12 Μαρτίου 2013.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - γενέθλια:
Η ηθοποιός και τραγουδίστρια Λάιζα Μινέλι, ταυτισμένη στο μυαλό μας με την ερμηνεία του τραγουδιού "New York, New York" γεννήθηκε στις 12 Μαρτίου 1946. 
Έξι χρόνια νωρίτερα γεννήθηκε ο βραβευμένος με Γκράμι τραγουδιστής της τζαζ Αλ Ζαρό, τον οποίο γνωρίζουμε στην Ελλάδα κυρίως από το τραγούδι "Moonlighting", το μουσικό θέμα της σειράς "Αυτός, αυτή και τα μυστήρια". 
Τέλος, μεταξύ των εορταζόντων της ημέρας περιλαμβάνονται ο 45χρονος ηθοποιός Άαρον Έκχαρτ, αλλά και ο διεθνής ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού, Κώστας Μήτρογλου, που γεννήθηκε σαν σήμερα το 1988.

ΕΘΝΙΚΕΣ κ ΑΛΛΕΣ ΕΟΡΤΕΣ:
Στο Μαυρίκιο σήμερα είναι η επέτειος από την ανεξαρτησία της νησιωτικής χώρας στις 12 Μαρτίου 1968. αλλά και η επέτειος από την οριστική αποχώρηση από τη Βρετανική Κοινοπολιτεία 24 χρόνια αργότερα. 
Στο Νεπάλ σήμερα γιορτάζεται το Gyalpo Losar, δηλαδή η "Πρωτοχρονιά του Βασιλιά". Πρόκειται για κινητή γιορτή, που προσδιορίζεται με βάση το τοπικό, σεληνιακό ημερολόγιο, ενώ πάντοτε πέφτει ένα μήνα (29 ημέρες) μετά την παραδοσιακή γιορτή της Πρωτοχρονιάς. Σύμφωνα με το μύθο, ήταν κάποτε ένας τοπικός βασιλιάς, που δεν μπορούσε να επιστρέψει έγκαιρα από το πεδίο της μάχης για τον εορτασμό του νέου χρόνου. Έτσι, οι υπήκοοι του δεν γιόρτασαν την Πρωτοχρονιά περιμένοντας την επιστροφή του βασιλιά, που τελικά έφτασε μετά από ένα μήνα.
Εξάλλου, στην Ινδονησία γιορτάζεται σήμερα το Hari Raya Nyepi, δηλαδή η "Ινδουιστική Ημέρα της Σιωπής", γνωστή και ως Ινδουιστική Πρωτοχρονιά (Saka) με βάση το ημερολόγιο του Μπαλί. Πρόκειται για ένα ιδιόμορφο ημερολόγιο που βασίζεται στο σεληνιακό, όμως αποτελείται από 12 μήνες των 30 ημερών, μεταξύ των οποίων προστίθενται και εμβόλιμες. 

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - info:
Στις 12 Μαρτίου 1924 έγινε η ορκωμοσία της κυβέρνησης Αλέξανδρου Παπαναστασίου, η οποία χαρακτηρίστηκε την εποχή εκείνη ως "το πρώτον δημοκρατικόν υπουργείον εν Ελλάδι", καθώς κύρια αποστολή της νέας κυβέρνησης ήταν η επικύρωση της έκπτωσης της δυναστείας των Γλίξμπουργκ και η ανακήρυξη της χώρας ως "Προεδρευομένης Δημοκρατίας", όπως και έγινε με απόφαση της Εθνοσυνέλευσης στις 25 Μαρτίου της ίδιας χρονιάς, η οποία επικυρώθηκε με δημοψήφισμα τον Απρίλιο.
Στις δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους μετά την ορκωμοσία, ο Παπαναστασίου ανέφερε και τα εξής: "Η εντύπωση μας είναι ότι βασίζουμε προς την ομαλότητα των πραγμάτων. Η Δυναστεία έχει εκπέσει ουσιαστικώς, απομένει δε μόνο η τυπική κύρωση της εκπτώσεως της από την Εθνοσυνέλευση, η οποία και θα γίνει σύντομα. Όσον αφορά το πολιτειακό ζήτημα, θα ζητήσουμε από τη Συνέλευση να αποφασίσει μεν τη μεταβολή, αλλά υπό τον όρο της εγκρίσεως αμέσως του νέου πολιτεύματος από το λαό δια δημοψηφίσματος, ενεργούμενο συντόμως. Η Κυβέρνηση έχει την απόφαση να ενεργήσει το δημοψήφισμα τάχιστα, εάν δεν ήθελε προκύψει απρόοπτο κώλυμα.
Ήδη, μπορεί κάποιος να πει ότι έχουμε Δημοκρατικό πολίτευμα. Την τακτική αυτού κύρωση και την οριστική του μορφή θα τη δώσει η Εθνοσυνέλευση και ο λαός. Κατά κανόνα, οι πολιτικές μεταβολές γίνονται με μεγάλες ανωμαλίες. Εμείς έχουμε διέλθει την περίοδο των ανωμαλιών και έχουμε την πεποίθηση ότι η ανάγκη των πραγμάτων θα αναγνωρισθεί γενικότερα απ' όλα τα κόμματα και ιδίως από τα εντός της βουλής, οπότε, όπως τόσες φορές δηλώσαμε, εμείς θα πλειοδοτήσουμε σε διαθέσεις συνδιαλλαγής και συμφιλίωσης. 
Η ουσία της Δημοκρατίας είναι ελευθερία και ισοπολιτεία, θα είμαστε δε ευτυχείς αν συντελέσουμε και μαζί με μας όλοι οι Έλληνες, όπως λάβει σάρκα και οστά η έννοια αυτή της Δημοκρατίας".


Στις 12 Μαρτίου 1947, ο Αμερικανός πρόεδρος Χάρι Τρούμαν εκφώνησε το νέο δόγμα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής ("Δόγμα Τρούμαν") με διάγγελμα του στο αμερικανικό Κογκρέσο. Κύριο χαρακτηριστικό ήταν η "πολιτική ανάσχεσης" της σοβιετικής επιρροής, ενώ η Ελλάδα και η Τουρκία αναγορεύτηκαν σε σημαντικούς πυλώνες του σχεδίου αυτού. Παράλληλα, εξαγγέλθηκε η χορήγηση οικονομικής βοήθειας στα δύο κράτη, συνολικού ύψους 400.000.000 δολαρίων.
[Ολόκληρο το κείμενο του διαγγέλματος, μπορείτε να το διαβάσετε εδώ: Ιστορικές ομιλίες: Το δόγμα Τρούμαν ]

Στις 12 Μαρτίου 1972 εκδηλώθηκε το δεύτερο πραξικόπημα στην ιστορία της Τουρκικής Δημοκρατίας. Με αφορμή την άνοδο της αριστεράς αλλά και την έκρηξη πολιτικής βίας στη χώρα, οι στρατηγοί των ενόπλων δυνάμεων, το "βαθύ κράτος", ανακοίνωσαν μέσω ραδιοφώνου τελεσίγραφο προς τον τότε πρωθυπουργό Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ ζητώντας του να παραιτηθεί. Παράλληλα, αξίωναν το σχηματισμό νέας κυβέρνησης εντός τριών ημερών, αλλιώς θα αναλάμβαναν τη διακυβέρνηση της χώρας οι στρατιωτικοί. Τέσσερις ώρες αργότερα, ύστερα από σύγκληση έκτακτου υπουργικού συμβουλίου, η κυβέρνηση Ντεμιρέλ υπάκουσε στο εξωθεσμικό κέλευσμα των Τούρκων στρατηγών και παραιτήθηκε. Λίγες μέρες αργότερα διορίστηκε κυβέρνηση-μαριονέτα με πρωθυπουργό το Νιχάτ Ερίμ, απαγορεύτηκαν οργανώσεις, ενώ στις 27 Απριλίου επιβλήθηκε στρατιωτικός νόμος που ανανεωνόταν συνεχώς. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου