15 Μαρτίου 2013

Η... πολυμορφική εκδοχή του Ιησού


Κάθε χρόνο, όποτε πλησιάζει το Πάσχα, δύο πράγμα είναι σίγουρα: τα ψευδο-ιστορικά peplum στην τηλεόραση και οι αποκαλύψεις για ανακάλυψη νέων μαρτυριών/ κειμένων/ μνημείων κλπ. για την ζωή του Ιησού. Καθώς φέτος το Καθολικό Πάσχα πέφτει ένα μήνα νωρίτερα από το δικό μας, οι φετινές αποκαλύψεις είναι επίσης πρόωρες, προτού καν μπούμε στη Σαρακοστή. 

Το φως της δημοσιότητας, λοιπόν, είδε ένα αρχαίο, αιγυπτιακό έγγραφο ηλικίας περίπου 1.200 ετών, που υποτίθεται ότι αποτελεί το Ευαγγέλιο του Αγίου Κυρίλλου της Ιερουσαλήμ, και αποτελεί μια ακόμη αποκρυφιστική εκδοχή των γεγονότων που έλαβαν χώρα κατά τη Μ. Εβδομάδα, που απευθυνόταν στους Κόπτες Χριστιανούς της Αιγύπτου και της ευρύτερης περιοχής. 
Σύμφωνα με το κείμενο αυτό, το οποίο βρέθηκε σε δύο αντίγραφα χειρόγραφα, αλλά μόνο το ένα μπορεί να διαβαστεί, ο Ιησούς έχει υπερφυσικές ικανότητες, όπως το ν' αλλάζει μορφή. Αυτός ήταν και ο λόγος που ο Ιούδας έδωσε το φιλί της προδοσίας, ώστε οι Ρωμαίοι να ξέρουν ποιον πρέπει να συλλάβουν. 
Ρωμαίους είπα; Στους Ιουδαίους, σύμφωνα με το κείμενο: "Τότε οι Εβραίοι είπαν στον Ιούδα. Πώς θα τον συλλάβουμε, αφού δεν έχει μοναδικό σχήμα, αλλά η εμφάνιση του αλλάζει; Κάποιες φορές είναι ροδοκόκκινος, κάποιες φορές είναι λευκός, ορισμένες φορές είναι κόκκινος, άλλες φορές είναι σταρένιος, μερικές φορές είναι ωχρός σαν ασκητής, μερικές φορές είναι νέος, άλλες φορές είναι γέρος..."
Πότε έγιναν όλα αυτά; ΄Τον μυστικό δείπνο που ξέρατε, να τον ξεχάσετε, διότι δεν έγινε ποτέ. Σύμφωνα, λοιπόν, με το απόκρυφο αυτό ευαγγέλιο, ο Ιησούς συνελήφθη την Τρίτη, ενώ την Πέμπτη δείπνησε με τον Πόντιο Πιλάτο, που προσφέρθηκε να θυσιάσει τον ίδιο του το γιο, αντί να σταυρώσει τον Ιησού.  Γράφει ο άγιος Κύριλλος - ή τέλος πάντων ο άνθρωπος που γράφει στο όνομα του:
"Χωρίς πολλές καθυστερήσεις, ο Πιλάτος ετοίμασε ένα τραπέζι και συνέφαγε με τον Ιησού την πέμπτη μέρα της εβδομάδας. Και ο Ιησούς ευλόγησε τον Πιλάτο και ολόκληρο το σπιτικό του". Σε κάποια στιγμή, ο Πιλάτος είπε στον Ιησού: "Ιδού, έχει έρθει η νύχτα, σήκω και αποτραβήξου και όταν έρθει το πρωί και με κατηγορήσουν εξ αιτίας σου, θα τους δώσω το μοναδικό γιο που έχω, ούτως ώστε να σκοτώσουν εκείνον στη θέση σου". Και του απάντησε ο Ιησούς: "Ω, Πιλάτε, έχεις κριθεί άξιος μεγάλης χάρης, επειδή έδειξες καλή διάθεση απέναντι μου"... "Και τότε ο Πιλάτος κοίταξε τον Ιησού και, ιδού,. έγινε άυλος. Δεν μπορούσε να τον δει για αρκετή ώρα..."
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι Κόπτες έχουν ανακηρύξει άγιο τον Πόντιο Πιλάτο κι επομένως, δεν πρέπει να μας κάνει εντύπωση αυτή η εξαιρετικά συμπαθητική απεικόνιση του ανθρώπου που από τα Ευαγγέλια γνωρίζουμε ότι "ένιψε τας χείρας του" για τη Σταύρωση του Ιησού. Βέβαια, αν το κείμενο αυτό ήταν δημοφιλές ακόμη και μεταξύ των Κοπτών Χριστιανών δεν θα είχαν χαθεί τα ίχνη του, ούτε θα ανακαλύπτονταν τυχαία ύστερα από πολλούς αιώνες, αλλά θα αποτελούσε ενδεχομένως αναπόσπαστο κομμάτι της Κοπτικής παράδοσης. 
Καθώς αυτό δεν συνέβη στην πράξη, προφανώς δεν επρόκειτο για κάποια δημοφιλή εκδοχή της εξιστόρησης του Θείου Πάθους, σίγουρα όμως υπήρχαν κάποιοι πιστοί που ζούσαν πριν 1.200 χρόνια - ίσως και περισσότερα - χρόνια και πίστευαν στα λεγόμενα του συγγραφέα που έγραφε εξ ονόματος του αγίου Κυρίλλου των Ιεροσολύμων. 


ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου