16 Μαρτίου 2013

Σαν σήμερα: 16 Μαρτίου


Σήμερα είναι Σάββατο, 16 Μαρτίου 2013

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - γενέθλια:
Η σημαντικότερη προσωπικότητα που γεννήθηκε σαν σήμερα υπήρξε ο Γάλλος συγγραφέας Συλί Προυντόμ (1839-1907), ο οποίος ήταν ο πρώτος που βραβεύτηκε με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1901.
Ο Γερμανός γιατρός Γιόζεφ Μένγκελε δεν αποτελεί θετικό πρότυπο, αφού το όνομα του ταυτίστηκε με τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και τις παραληρηματικές, ρατσιστικές ιδεοληψίες του ναζισμού. Ο Μένγκελε γεννήθηκε σαν σήμερα το 1911.
Επίσης, στις 16 Μαρτίου γεννήθηκαν ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού Γιώργος Ανατολάκης (39 ετών) και ο πρώην διεθνής καλαθοσφαιριστής - και νυν προπονητής - Άγγελος Κορωνιός (44). 

ΕΘΝΙΚΕΣ κ ΑΛΛΕΣ ΕΟΡΤΕΣ:
Σήμερα, δεν υπάρχει κάποια εθνική ή άλλη γιορτή. 

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - info:
Στις 16 Μαρτίου 1978, η Ιταλία συγκλονίστηκε από την απαγωγή του πρώην πρωθυπουργού της χώρας Άλντο Μόρο από μέλη των Ερυθρών Ταξιαρχιών. Ο Μόρο απήχθη ενώ βρισκόταν στο αυτοκίνητο του μεταβαίνοντας από το σπίτι του στο ιταλικό Κοινοβούλιο. Οι τρομοκράτες, που ήταν μεταμφιεσμένοι σε σμηνίτες, αφόπλισαν και σκότωσαν τους πέντε σωματοφύλακες του πολιτικού. Σε μήνυμα τους προς το πρακτορείο ειδήσεων ANSA, οι Ερυθρές Ταξιαρχίες ζητούσαν ως αντάλλαγμα την απελευθέρωση των μελών της οργάνωσης που κρατούνταν και δικάζονταν στο Τορίνο.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - δημοσιεύματα:
Στις 16 Μαρτίου 1939 διαβάζουμε στην εφημερίδα ΕΘΝΟΣ ένα ρεπορτάζ για "το παραδοξότερον και πρωτοτυπότερον συνέδριον εξ όσων έγιναν μέχρι σήμερον εις όλον τον κόσμον". Αστρολόγοι και μάντεις απ' όλον τον κόσμο συνεδρίασαν στο Παρίσι, προκειμένου ν' ανταλλάξουν... προβλέψεις για το ενδεχόμενο να κηρυχτεί πόλεμος εντός του 1939. Να θυμίσουμε ότι μετά την άνοδο του Χίτλερ στη Γερμανία, την ακύρωση των επαχθών όρων της Συνθήκης των Βερσαλιών και την επεκτατική του εξωτερική πολιτική με την ενσωμάτωση της Αυστρίας και της Τσεχοσλοβακίας, η διεθνής ειρήνη ήταν ιδιαίτερα εύθραυστη.
Σύμφωνα, λοιπόν, με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, οι διάφοροι "προφήτες απέκλεισαν το ενδεχόμενο να ξεσπάσει ευρωπαϊκός ή παγκόσμιος πόλεμος εντός του 1939. "Όχι ότι το έτος αυτό θα περάσει ως μία άνοιξις με ανθισμένα ρόδα. Πολλά σύννεφα θα συσσωρεύονται εις τον ορίζοντα της Ευρώπης και ούτε μίαν ούτε δύο φοράς οι ευρωπαϊκοί λαοί θα φθάσουν εις το άκρον άωτον της αγωνίας. Αλλ' ακριβώς την στιγμήν που θα φθάνουν εις το χείλος της καταστροφής, θα ευρίσκεται τρόπος διά να αποσοβήται η σύρραξις και να γλυτώνη ο κόσμος από την μεγάλην καταστροφήν", σημείωνε το ρεπορτάζ.
Όπως όλοι γνωρίζουμε, o Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος ξεκίνησε μετά τη γερμανική εισβολή στην Πολωνία στις 1 Σεπτεμβρίου 1939. Οι αστρολόγοι και οι κάθε λογής "προφήτες" έπεσαν έξω...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου