Είσαι από αυτούς που τρέμουν και μόνο στην ιδέα ότι πρέπει ν' ανέβουν σε αεροπλάνο; Ένας τρόπος για ν' αντιμετωπίσεις τη φοβία σου είναι.. απέχοντας, όμως έτσι χάνεις πολλά πράγματα - από χρόνο μέχρι ταξίδια σε μακρινούς προορισμούς, που έχουν να σου προσφέρουν μοναδικές εμπειρίες ζωής. Ο άλλος τρόπος είναι να επιμείνεις και να υπερνικήσεις τελικά τους φόβους σου. Ο Μάικλ Σέιλεμ, συγγραφέας του βιβλίου "Brave Flyer: How to End Your Fear of Flying" ("Γενναίος επιβάτης: Πώς να σταματήσεις το φόβο για τις πτήσεις"), έχει να σου δώσει 13 συμβουλές. Μπορούν αυτές να σε βοηθήσουν;
1. Επέλεξε προσεκτικά το ταξίδι σου.
Αυτή η συμβουλή αφορά τις περιπτώσεις που θέλεις να κάνεις ένα μακρινό ταξίδι αναψυχής. Ο Σέιλεμ σε συμβουλεύει να μην επισκεφτείς απλά έναν ταξιδιωτικό πράκτορα ζητώντας μια πτήση για το μέρος όπου θέλεις να βρεθείς, αλλά να το ψάξεις προηγουμένως μόνος σου. Στο ίντερνετ - είτε στη σελίδα της αεροπορικής εταιρίας είτε στο σάιτ του ταξιδιωτικού γραφείου - μπορείς να μελετήσεις όλα τα δρομολόγια, αλλά και τους τύπους των αεροσκαφών.
Για τους ανθρώπους που πραγματικά φοβούνται τα αεροπορικά ταξίδια, ο Σέιλεμ προτείνει άμεσα (non-stop) δρομολόγια και τα μεγαλύτερα αεροσκάφη (όπως Airbus A330, A340, A380 και Boeing 747, 767, 777), στα οποία θα νιώθεις πιο άνετα απ' ό,τι στα πιο μικρά και κλειστοφοβικά αεροσκάφη. Επίσης, αν αυτό είναι εφικτό, επίλεξε τα δρομολόγια με λιγότερες αναταράξεις κατά τη διάρκεια της πτήσης - όχι γιατί αυτές είναι κάτι κακό, αλλά για ψυχολογικούς καθαρά λόγους.
2. Ξύπνα νωρίς.
Αν το προηγούμενο βράδυ κοιμηθείς πολλές ώρες και είσαι ξεκούραστος, το πιο πιθανό είναι ότι καθ'όλη τη διάρκεια της πτήσης θα είσαι ξύπνιος, άρα θα ασχολείσαι περισσότερο με τις φοβίες σου. Αντιθέτως, αν σου λείπει ύπνος, είναι πιο εύκολο να νυστάξεις και να κοιμηθείς μέσα στο αεροπλάνο, που σημαίνει ότι θα περάσει η ώρα γρηγορότερα - εφόσον φυσικά ταξιδεύεις σε κάποιο μακρινό προορισμό.
3. Να αφιχθείς νωρίς στο αεροδρόμιο.
Γιατί αυτό; Όχι για να εξοικειωθείς με το χώρο - άλλωστε μέσα στο αεροσκάφος μπαίνουν όλοι οι επιβάτες την ίδια ώρα, λίγο πριν την απογείωση. Το μυστικό είναι ότι αν βρεθείς νωρίς στο χώρο του αεροδρομίου έχεις τη δυνατότητα να παρακολουθήσεις τα άλλα αεροπλάνα. Παρακολούθησε τα την ώρα που απογειώνονται μέχρι τη στιγμή που θα πάψουν να είναι ορατά. Φαντάσου ότι βρίσκεσαι μέσα σ' αυτά με όλα όσα σε αγχώνουν: ο ήχος της μηχανής, η ταχύτητα που αναπτύσσει το αεροπλάνο κλπ. Όπως βλέπεις, όμως, απ' έξω η απογείωση του αεροσκάφους φαίνεται σαν μια αρκετά τυπική και μάλλον βαρετή διαδικασία. Συγκράτησε στη μνήμη σου αυτήν τη βαρετή εικόνα που είδες από το τζάμι του αεροδρομίου για την ώρα που θα βρίσκεσαι μέσα στο αεροπλάνο την ώρα της απογείωσης.
4. Διάλεξε τη σωστή θέση.
Σίγουρα, οι ιδανικότερες θέσεις σ' ένα αεροπορικό ταξίδι είναι οι business και οι first class, όπου τα καθίσματα είναι πιο άνετα και μπορείς ν' απλώσεις τα πόδια σου. Δεν μπορούμε, όμως, να τα θέλουμε δικά μας.. Για τους ανθρώπους που φοβούνται τα αεροπλάνα, οι ιδανικότερες θέσεις είναι είτε στην πρώτη σειρά είτε στη σειρά εξόδου, ενώ για ακόμη μεγαλύτερη αίσθηση ευρυχωρίας συνιστάται το κάθισμα που κοιτάει στο διάδρομο.
5. Συνήθισε στην ιδέα ότι θ' ακούς ήχους.
Όλες οι μηχανές βγάζουν ήχους, από το πλυντήριο ρούχων μέχρι τον κινητήρα του αυτοκινήτου. Όμως ενώ με αυτούς του θορύβους έχεις εξοικειωθεί, δεν συμβαίνει το ίδιο και με τον ήχο της μηχανής του αεροσκάφους. Πείσε τον εαυτό σου ότι είναι κάτι το αναμενόμενο και το φυσιολογικό, που σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν ανησυχητική ένδειξη ούτε πρέπει να σου προκαλεί φόβο.
6. "Σβήσε" τους ήχους.
Η καλύτερη λύση για ν' αντιμετωπίσεις τις "αναταράξεις" που προκαλεί στον ψυχικό σου κόσμο ο ήχος της μηχανής, είναι πολύ απλά να τον αγνοήσεις βάζοντας ακουστικά στ' αυτιά, όταν επιτραπεί η χρήση ηλεκτρονικών συσκευών, και χαλάρωσε ακούγοντας την αγαπημένη σου μουσική.
7. Παρατήρησε τους αεροσυνοδούς.
Κοίτα πώς οι αεροσυνοδοί και γενικότερα τα μέλη του πληρώματος είναι - ή θα έπρεπε έστω να είναι - ψύχραιμοι και χαμογελαστοί, την ώρα που περπατούν κατά μήκος του αεροσκάφους και εξυπηρετούν τον κόσμο. Αυτό σημαίνει ότι όλα πάνε καλά κι επομένως δεν έχεις κανένα λόγο να φοβάσαι.
8. Μίλησε στον πιλότο πριν την επιβίβαση.
Δεν ξέρω πόσο εύκολο είναι να γίνει αυτό, όμως ο Σέιλεμ σε συμβουλεύει, αν τα καταφέρεις και εντοπίσεις τον πιλότο, που πάντα φτάνει αρκετή ώρα πριν την απογείωση, να μιλήσεις μαζί του και να τους εξηγήσεις τι είναι ακριβώς αυτό που σε απασχολεί και σε φοβίζει. Οι πιλότοι είναι εκπαιδευμένοι να δείχνουν κατανόηση και να σου εξηγήσουν γιατί οι όποιες φοβίες σου είναι υπερβολικές.
9. Τα "σαμαράκια" είναι φυσιολογικά.
Οι όποιες σποραδικές αναπηδήσεις του αεροπλάνου κατά τη διάρκεια του ταξιδιού είναι καθ'όλα φυσιολογικές και αναμενόμενες. Συνήθως οι πιλότοι προσπαθούν ν' αποφύγουν τα κενά αέρος, αλλά αυτό δεν γίνεται και πάντοτε. Μην ξεχνάς να δένεις την ζώνη σου, όταν ανάβει το φωτάκι, όχι γιατί κάτι κακό πρόκειται να συμβεί, αλλά για να μην στο διπλανό σου.
10. Προσπάθησε να κάνεις το ταξίδι να μοιάζει συντομότερο.
Δεν χρειάζεται απλά να κάθεσαι στο κάθισμα σου και να σκέφτεσαι τις φοβίες σου για τα αεροπλάνα και πλάθοντας χίλια δυο απίθανα σενάρια καταστροφής. Όπως απέδειξε και ο Αϊνστάιν, ο χρόνος είναι μια σχετική έννοια και το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να τον "συντομεύσεις" ασχολούμενος με κάποιο χόμπι ή σκεφτόμενος πράγματα που σου αρέσουν. Αν έπαιρνες κι έναν υπνάκο θα ήταν ακόμα καλύτερα (βλ. 2). Σε κάθε περίπτωση, βγάλε από το μυαλό σου την πτήση και τα συν αυτώ.
11. Κάνε συχνά αεροπορικά ταξίδια.
Ο καλύτερος τρόπος για να υπερνικήσεις το φόβο σου είναι αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις. Εφόσον το χρόνο και την οικονομική δυνατότητα κάνε όσο το δυνατόν περισσότερα - έστω και μικρά - αεροπορικά ταξίδια, ώστε να εξοικειωθείς.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου