10 Μαρτίου 2013

Σαν σήμερα: 10 Μαρτίου


Σήμερα είναι Κυριακή, 10 Μαρτίου 2013.
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - γενέθλια:
Μπορεί ο Τσακ Νόρις να μην σκότωσε τον Οσάμα μπιν Λάντεν, όπως λέει ένα από τα πολλά ανέκδοτα για τον Αμερικανό ηθοποιό ταινιών δράσης, όμως οι δύο άνδρες γεννήθηκαν την ίδια μέρα. Δηλαδή στις 10 Μαρτίου, με 17 χρόνια διαφορά: το 1940 ο Νόρις και το 1957 ο Μπιν Λάντεν.
Σαν σήμερα, το 1925, γεννήθηκε ο  σημαντικός Έλληνας ποιητής Μανόλης Αναγνωστάκης.
Επίσης, η Ελληνίδα πρωταθλήτρια στο άλμα εις μήκος και στο τριπλούν Παρασκευή Τσιαμήτα γεννήθηκε τις 10 Μαρτίου 1972, ενώ γενέθλια έχουν και δύο ανερχόμενες τραγουδίστριες της διεθνούς μουσικής σκηνής, η Κάρι Άντεργουντ (30 ετών) και η Εμελί Σαντέ (26).  

ΕΘΝΙΚΕΣ κ ΑΛΛΕΣ ΕΟΡΤΕΣ:
Στα ινδουιστικά κράτη (Νεπάλ, Σρι Λάνκα, Μαυρίκιος, όπως και στα περισσότερα ινδικά κρατίδια) γιορτάζεται το Maha Shivaratri, ο προσδιορισμός του οποίου γίνεται με βάση το σεληνιακό ημερολόγιο. Το όνομα της γιορτής σημαίνει "Νύχτα του Σίβα" και είναι μια από τις σημαντικότερες γιορτές των Ινδουιστών. Η παράδοση θέλει τον ίδιο το θεό Σίβα να ζήτησε από τους πιστούς του να τελούν ιεροτελεστίες προς τιμήν του τη 14η νύχτα του σκοτεινού δεκαπενθημέρου του μήνα Φαλγκούν - που φέτος τυχαίνει στις 10 Μαρτίου. Λέγεται ότι όποιος εκφράσει σήμερα με ειλικρίνεια και αφοσίωση την πίστη του στο Σίβα, του συγχωρούνται οι αμαρτίες και κατακτά το moksha. Επίσης, η σημερινή γιορτή είναι πολύ σημαντική για τις γυναίκες, οι οποίες προσεύχονται για έναν σύζυγο σαν τον θεό Σίβα, ο οποίος θεωρείται ως ο ιδανικός σύζυγος.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - info:
Στις 10 Μαρτίου 1925 ιδρύθηκε ο Ολυμπιακός Σύνδεσμος Φιλάθλων Πειραιώς στο καφενείο "Πανελλήνιο" στη διασταύρωση των οδών Γεωργίου Α΄ και Αλκιβιάδου στον Πειραιά. Δηλαδή, τότε ελήφθη η απόφαση για τη δημιουργία ενός αθλητικού συλλόγου που θα ένωνε τον πολυδιασπασμένο αθλητικά Πειραιά, ενώ μία εβδομάδα αργότερα βρέθηκε και το όνομα, όταν ένας εκ των ιδρυτών, ο Νότης Καμπέρος, σκέφτηκε το όνομα "Ολυμπιακός", όταν σε συνάντηση των πρώτων παραγόντων η συζήτηση έφτασε στην αρχαία Ολυμπία. Όσον αφορά τα ερυθρόλευκα χρώματα της ομάδας, η πρώτη προσωνυμία της οποίας ήταν "Κόκκινη θύελλα", προέκυψαν ύστερα από μια επίσκεψη του Γιάννης Α:νδριανόπουλου στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ.
Επίσημα, ο Ολυμπιακός απέκτησε καταστατικό το Μάιο του 1925. Ο πρώτος πρόεδρος της ομάδας ήραν ο Μιχάλης Μανουσάκης, ενώ στην ομάδα κυριαρχούσαν οι αδερφοί Ανδριανόπουλοι (Γιώργος, Γιάννης, Ντίνος, Βασίλης), αλλά και παίκτες όπως ο Κλειδουχάκης, ο Λέκκος, ο Βλάσση;, ο Πεζώνης, ο Βασιλείου κλπ. Ο πρώτος τίτλος ήρθε την ίδια κιόλας χρονιά, όταν ο Ολυμπιακός κέρδισε το Πρωτάθλημα Πειραιά, ενώ - καλώς εχόντων των πραγμάτων - ο ιστορικός σύλλογος αναμένεται να εξασφαλίσει και τυπικά το 40ο πρωτάθλημα του στο ποδόσφαιρο - ίσως ο πιο εύκολος τίτλος στην ιστορία του. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου