16 Απριλίου 2013

15 μύθοι και αλήθειες για τους Ελβετούς!


Ο Πολ Μπίλτον μπορεί να είναι βρετανικής καταγωγής, όμως είναι αθεράπευτα ερωτευμένος με την Ελβετία, όπου ζει τα τελευταία χρόνια. Έτσι, ένιωσε την ανάγκη να γράψει ένα βιβλίο με τίτλο "The Xenophobe's Guide to the Swiss", με το οποίο επιχειρεί την κατάρριψη ή επιβεβαίωση διαφόρων στερεοτύπων που επικρατούν για τους Ελβετούς. Σε μερικές από τις παρατηρήσεις του συγγραφέα δεν έχουμε παρά να συμφωνήσουμε, όμως σε κάποιες απόψεις του υποκειμενικού χαρακτήρα, μάλλον εκείνος είναι ο προκατειλημμένος. Για να δούμε, λοιπόν, πως είναι - ή δεν είναι - οι Ελβετοί, σύμφωνα με τον Πολ Μπίλτον.

1. Η χιονισμένη χώρα
"Η αλήθεια είναι ότι πόλεις όπως η Ζυρίχη, η Βέρνη και η Γενεύη συχνά περνούν ολόκληρο το χειμώνα με μόνο μια ή δυο μέρες χιόνι". Κατά τον Μπίλτον, ο λόγος που όλος ο πλανήτης έχει συνδυάσει την Ελβετία με το χιόνι είναι οι φωτογραφίες από τις κορυφές των Άλπεων στα ημερολόγια!

2. Η ουδέτερη χώρα
Η Ελβετία έχει απόσχει από κάθε πολεμική σύρραξη στην ευρωπαϊκή ήπειρο τα τελευταία 200 και πλέον χρόνια, όμως είναι επαρκώς προετοιμασμένη για να αμυνθεί σε περίπτωση επίθεσης, καθώς "διαθέτει έναν από τους μεγαλύτερους στρατούς του δυτικού κόσμου, με μια μεγάλη και σύγχρονη αεροπορική δύναμη και εκατοντάδες χιλιάδες εφέδρους, που μπορούν να εμφανιστούν στα στρατόπεδα μέσα σε λίγες ώρες". Μάλιστα, η Ελβετία διαθέτει και πολεμικό ναυτικό, παρόλο που δεν διαθέτει... θάλασσα, ενώ οι αυτοκινητόδρομοι της χώρας είναι εξοπλισμένοι με μπάρες που μπορούν να κατεβούν ανά πάσα στιγμή εγκλωβίζοντας τις τυχόν εχθρικές δυνάμεις.

3. Ποια είναι η πρωτεύουσα είπαμε;
Οι πιο γνωστές ελβετικές πόλεις μπορεί να είναι η Ζυρίχη και η Γενεύη - άντε κάποιος να έχει ακούσει στα δελτία ειδήσεων τη Λουκέρνη ή το Μοντρέ - όμως η πρωτεύουσα της Ελβετίας είναι η Βέρνη. 

4. Οι Ελβετοί μιλούν γερμανικά. 
Χμμ.. προσωπικά, όταν ήμουν παιδί πίστευα ότι οι Ελβετοί μιλούσαν μόνο γαλλικά, ίσως γιατί είχα μια αγάπη προς τη γλώσσα. Anyway, ο  Μπίλτον διευκρινίζει ότι ακόμη και τα γερμανόφωνα ελβετικά καντόνια μιλούν απλά γερμανικές διαλέκτους, διαφορετικές σε κάθε καντόνι, που έχουν λίγα μόνο κοινά με την επίσημη γερμανική, η οποία παρεμπιπτόντως θεωρείται "ξένη γλώσσα". 
Btw, γαλλικά μιλά μόνο το 20% του πληθυσμού, ένα ακόμη μικρότερο ποσοστό έχει ως επίσημη γλώσσα τα ιταλικά, ενώ η τέταρτη επίσημη γλώσσα της Ελβετίας είναι τα ρωμανικά, μια λατινογενής διάλεκτος, την οποίοι μιλούν ελάχιστοι στην πράξη. 

5. Οι Ελβετοί τρώνε πολύ σοκολάτα.
Είναι δυνατόν στη χώρα της σοκολάτας οι κάτοικοι της να αποφεύγουν τον πειρασμό; Ο Μπίλτον επιβεβαιώνει το συγκεκριμένο στερεότυπο για τους Ελβετούς, που άλλωστε έχει αποδειχτεί και με σχετικές έρευνες, διευκρινίζει ωστόσο ότι αν και στις περισσότερες χώρες η σοκολάτα θεωρείται γλύκισμα για παιδιά, "στην Ελβετία είναι φαγητό για ενήλικες".

6. Οι Ελβετοί είναι ακριβείς. 
Και αυτό το στερεότυπο επιβεβαιώνεται από το συγγραφέα, που χρησιμοποιεί τη γερμανική λέξη "Überpünktlich" (δηλ. "απολύτως ακριβείς") για να περιγράψει τον ελβετικό λαό. Μάλιστα, αντιδιαστέλλει τους Ελβετούς, οι οποίοι "φτάνουν σ' ένα μέρος δυο λεπτά πριν από την καθορισμένη ώρα", από τους Βρετανούς, που για τον Μπίλτον μπορούν να αργήσουν σ' ένα ραντεβού ακόμη και ... μια ώρα. 
Τώρα γιατί στην Ελλάδα έχουμε για τους Βρετανούς την εντύπωση ότι είναι ο πιο συνεπής και ακριβής σε θέματα χρόνου λαός του κόσμου, αυτό μόνο ένας.. άλλος Βρετανός μπορεί να μας το εξηγήσει.

7. Τις ώρες κοινής ησυχίας δεν τραβάνε ούτε καζανάκι;
"Διάβασα κάποτε σ' ένα βιβλίο ότι στην Ελβετία υπάρχει ένας νόμος που απαγορεύει να τραβάς το καζανάκι ή να κάνεις ντους μετά τις 10 το βράδυ", γράφει ο Μπίλτον, που σπεύδει να ξεκαθαρίσει ότι "δεν ισχύει". Πάλι καλά!

8. Οι Ελβετοί δεν έχουν αίσθηση του χιούμορ.
Ο Μπίλτον υπερασπίζεται τους Ελβετούς, για τους οποίους παρατηρεί ότι δεν είναι στεγνοί και σοβαροί όλη την ώρα, αλλά διαθέτουν χιούμορ, που όμως "δεν το εκφράζουν με τον ίδιο τρόπο που θα το έκανε ένας Αμερικανός ή ένας Βρετανός" Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; ότι "το ελβετικό χιούμορ είναι πολύ έξυπνο, αλλά οι Ελβετοί δεν γελάνε στο τέλος ενός ανέκδοτου περιμένοντας από τους άλλους να αποφασίσουν αν ήταν όντως αστείο ή όχι". 
Α πα πα! Και μόνο που σκέφτονται όλο αυτό, αποδεικνύει πόσο ανύπαρκτο είναι το χιούμορ τους! 

9. Οι Ελβετοί είναι τσιγκούνηδες.
Όπως θα απαντούσε κάθε τσιγκούνης στη θέση του, ο Μπίλτον υπερασπίζεται τους Ελβετούς με το επιχείρημα ότι "δεν είναι τσιγκούνηδες, αλλά ξοδεύουν με σύνεση τα χρήματα τους", ενώ αποδίδει τον "λιτό τρόπο ζωής" των Ελβετών στα διδάγματα του Ζβίγκλιου και του Καλβίνου την εποχή της Θρησκευτικής Μεταρρύθμισης. 

10. Φοροδιαφυγή. 
Αν και όλος ο πλανήτης κατηγορεί μάλλον τις ελβετικές τράπεζες ότι επιτρέπουν την φοροδιαφυγή και όχι τους Ελβετούς ως φοροφυγάδες, ο φίλος μας νιώθει την ανάγκη να διευκρινίσει ότι "στην Ελβετία, αν κλέψεις φόρους, είναι σαν να κλέβεις το γείτονα, επειδή οι περισσότεροι φόροι πληρώνονται σε τοπικό επίπεδο".

11. Οι Ελβετοί είναι κακοί εραστές.
Ω! Ένας Βρετανός, που επίσης δεν φημίζονται ως λαός για το πάθος τους, προσπαθεί να πείσει τον υπόλοιπο κόσμο για το αντίθετο και ισχυρίζεται ότι το μόνο πρόβλημα των Ελβετών είναι πως γενικά είναι εσωστρεφείς και συγκρατημένοι στην εκδήλωση των συναισθημάτων τους, ακόμη και στο κρεβάτι, την ώρα της σεξουαλικής επαφής. 
Τώρα, πώς μπορούν αυτά να θεωρηθούν συνώνυμα του καλού εραστή, μόνο ένας Ελβετός (ή Βρετανός) μπορεί να το εξηγήσει, αλλά και να πειστεί από την απάντηση του.

12. Οι Ελβετοί είναι πλούσιοι.
Ναι, ομολογεί ο Μπίλτον. Στην Ελβετία υπάρχουν δύο κύριες κατηγορίες πολιτών, οι πλούσιοι και οι πολύ πλούσιοι. Μάλιστα, "το να είναι κάποιος φτωχός θεωρείται ότι οφείλεται σε δικό του λάθος και θα πρέπει να είναι διακριτικός". 
Με άλλα λόγια, οι Ελβετοί δεν είναι απλά πλούσιοι τσιγκούνηδες, αλλά και σνομπ.

13. Όλα είναι ακριβά. 
Μύθος υποστηρίζει ο Μπίλτον και δεν θα διαφωνήσουμε μαζί του. Για εμάς τους Έλληνες που πληρωνόμαστε με πολύ χαμηλότερες αμοιβές, όπως και για τους περισσότερους τουρίστες στη χώρα των Άλπεων, προφανώς το κόστος ζωής φαίνεται υψηλό, όμως εξίσου υψηλοί είναι και οι μισθοί, ενώ είναι χαμηλοί οι φορολογικοί συντελεστές. 

14. Όλοι οι Ελβετοί ξέρουν σκι.
Αυτό ίσχυε πριν 20 χρόνια μας λέει ο Μπίλτον. Σήμερα, τα πράγματα είναι μοιρασμένα στο σκι και το σνόου μπορντ. 
(Δηλαδή όχι Γιάννης... Γιαννάκης).

15. Τα swiss rolls.
Αν κάποιος ξένος επισκεφτεί την Ελβετία και ζητήσει swiss roll (ή ελβετικό ρολό, όπως το λέμε στα ελληνικά), το πιθανότερο είναι ότι θα του προσφέρουν κάποιο σάντουιτς, γιατί κανείς δεν θα καταλάβει τι εννοεί. Η σωστή λέξη είναι "roulade". 



ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΕΛΒΕΤΙΚΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ ΠΟΥ ΑΛΛΑΞΑΝ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου