17 Απριλίου 2013

Η πρώτη κούκλα για παιδιά με σύνδρομο Ντάουν


Η 13χρονη Χάνα Φέντα πάσχει από σύνδρομο Ντάουν. Όμως δεν είναι αυτό η είδηση. Πριν τέσσερα χρόνια, η Χάνα διαπίστωσε ότι δεν υπήρχε ούτε μία κούκλα στις προθήκες των μαγαζιών που να της έμοιαζε. Όλες έμοιαζαν στα αδέρφια της, αλλά καμία κούκλα δεν είχε τις δικές της ιδιαιτερότητες. Η μητέρα της, Κόνι, έψαξε στο ίντερνετ μήπως υπάρχει κάποια ειδική σειρά από κούκλες για παιδιά με σύνδρομο Ντάουν, αλλά επίσης δεν βρήκε τίποτα. Έτσι, η Κόνι σκέφτηκε να πάρει την κατάσταση στα χέρια της και να φτιάξει η ίδια μια κούκλα για τη μικρή Χάνα. 

Κάπως έτσι γεννήθηκε η πρώτη κούκλα στον κόσμο με σύνδρομο Ντάουν, το όνομα της οποίας ήταν Έλι. Κι επειδή η Κόνι είδε πόσο χαρούμενη έκανε την κόρη της με αυτό το δώρο, σκέφτηκε να επεκτείνει τη δουλειά της φτιάχνοντας κούκλες και για άλλα παιδιά που πάσχουν από τη συγκεκριμένη ασθένεια. 
Σήμερα, η συλλογή της Κόνι - σε συνεργασία με εταιρία κατασκευής παιχνιδιών - περιλαμβάνει 18 διαφορετικούς τύπους από κούκλες, 12 κοριτσίστικες και 6 αγορίστικες. Επειδή ακριβώς οι άνθρωποι δεν είμαστε όλοι ίδιοι, η Κόνι θεώρησε υποχρέωση της να φτιάξει όσο γίνεται μεγαλύτερη ποικιλία από κούκλες με διαφορετικούς συνδυασμούς χρωμάτων/χαρακτηριστικών/αξεσουάρ κλπ.
Οι κούκλες με σύνδρομο Ντάουν πωλούνται μέσω ίντερνετ, από την ειδική ιστοσελίδα dollsfordowns.org, έναντι 75 δολαρίων (χωρίς τα έξοδα αποστολής), ενώ συστήνονται για παιδιά από 3 ετών και πάνω. Κεντρικό σύνθημα της σελίδας είναι "Άλλαξε ένα παιδί - Άλλαξε τον κόσμο" ("Change a Child - Change the World"). 
Ήδη, περισσότερες από 1.000 κούκλες έχουν πουληθεί, ενώ πλέον είναι διαθέσιμη και μια νέα παρτίδα. Όπως διαβάζουμε στην καναδική εφημερίδα The Star, ενδιαφέρον για τις κούκλες έχουν δείξει άνθρωποι από 12 χώρες, μεταξύ των οποίων και από την Ελλάδα. Εξάλλου, όπως επισημαίνει η Κόνι, οι κούκλες δεν απευθύνονται μόνο σε παιδιά που πάσχουν από σύνδρομο Ντάουν, αλλά και σε όσα έχουν φίλους και γνωστούς με αυτήν την ασθένεια, ως ένα μέσο εξοικείωσης.
Πάντως, η πρωτοβουλία αυτή έχει αντιμετωπιστεί επιφυλακτικά από μέρος της επιστημονικής κοινότητας, όπως από τον Καναδικό Οργανισμό του Συνδρόμου Ντάουν, εκπρόσωπος του οποίου έχει αναφέρει ότι μια τέτοια πρωτοβουλία μάλλον στιγματίζει τα παιδιά με σύνδρομο Ντάουν και δημιουργεί στερεότυπα περνώντας το λάθος μήνυμα, ότι δηλαδή όλοι όσοι πάσχουν από την ασθένεια αυτή εμφανίζουν τα ίδια συμπτώματα, ενώ στην πραγματικότητα "είναι όπως ο γενικός πληθυσμός. Ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και έτσι θέλει να τον αντιμετωπίζουμε". 
Νομίζω ότι είναι υπερβολική η ευαισθησία του συγκεκριμένου οργανισμού. Ακριβώς επειδή ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός, δεν υπάρχει λόγος να αρκεστούμε σ' ένα μονοδιάστατο καλούπι "λευκής, ψηλής και κατά κύριο λόγο ξανθιάς" κούκλας τύπου Μπάρμπι, αλλά να διατίθενται κούκλες που να εκφράζουν αυτήν την ποικιλομορφία της ζωής γύρω μας. 
Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα και να δείτε ολόκληρη τη συλλογή από τις κούκλες με σύνδρομο Ντάουν στη σελίδα: www.dollsfordowns.org


Σχετικά θέματα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου