19 Απριλίου 2013

Όταν ο Σούπερμαν ήταν κακός και ήθελε να καταστρέψει τον κόσμο.

Το πρώτο τεύχος του Σούπερμαν, όπως τον ξέρουμε σήμερα, στις 18 Απριλίου 1938.

Επισήμως, ο Σούπερμαν "γεννήθηκε" στις 18 Απριλίου 1938, όταν κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ το πρώτο κόμικ άλμπουμ Action Comics, αν και στο εξώφυλλο φαίνεται ως "τεύχος Ιουνίου". Είναι πνευματικό παιδί των Τζέρι Σίγκελ και Τζον Σούστερ, οι οποίοι τον συνέλαβαν με τη φαντασία τους και αποτύπωσαν τις περιπέτειες του σε σκίτσα, οι δε ιστορίες τους έγιναν δημοφιλείς από την πρώτη στιγμή.

Ωστόσο, η πρώτη εμφάνιση του Σούπερμαν έγινε πέντε χρόνια νωρίτερα, τον Ιανουάριο του 1933, στο τρίτο τεύχος του περιοδικού επιστημονικής φαντασίας "Science Fiction: The Advance Guard of Future Civilization". Μόνο που τότε, ο Σούπερμαν δεν φορούσε την μπλε φόρμα με το τεράστιο "S" στο κέντρο και με την κόκκινη μπέρτα - ούτως ή άλλως τα σκίτσα ήταν ασπρόμαυρα - ούτε ήταν κάποιος εξωγήινος ήρωας, που ήθελε να σώσει τη Γη από τους κακούς. Ο πρώτος εκείνος Σούπερμαν ήταν ένας καθημερινός, κακόμοιρος άνθρωπος, ο οποίος ήταν ο ίδιος ο κακός της υπόθεσης, ενώ ήθελε να κυριαρχήσει στον πλανήτη.
Ο τίτλος της ιστορίας ήταν "The Reign of the Superman", δηλαδή "Η Κυριαρχία του Σούπερμαν". Ένας τρελός επιστήμονας ονόματι Έρνεστ Σμόλεϊ διάλεξε τυχαία από κάποια ουρά συσσιτίου έναν πάμφτωχο άστεγο, που άκουγε στο όνομα Μπιλ Νταν, ώστε να συμμετάσχει σ' ένα πείραμα έναντι ενός πιάτου φαΐ. "Είπες κάτι για φαγητό. Έχω να φάει αρκετές μέρες", θα πει σε κάποια στιγμή ο Νταν.
Ο Σμάλεϊ έδωσε το λόγο του ότι οι προθέσεις του ήταν "απολύτως ανθρωπιστικές", όμως στην πραγματικότητα ήθελε να δοκιμάσει πάνω στον άστεγο άνδρα ένα κομμάτι μετεωρίτη, που εμπεριείχε ένα νέο χημικό στοιχείο και το οποίο ασκούσε μεγάλη επιρροή στα ζώα του εργαστηρίου του. Καθώς είχε μείνει μονάχα ένα μικρό κομμάτι, ήθελε να εξετάσει την επίδραση που θα είχε στους ανθρώπους.
Πράγματι, ο Νταν απέκτησε τηλεπαθητικές δυνάμεις, έγινε ένας "Υπεράνθρωπος", που έσπερνε το κακό. Όμως οι δυνάμεις του ήταν προσωρινές. Τυφλωμένος από τη δίψα της εξουσίας, σκότωσε το Σμάλεϊ και προσπάθησε μάταια να αναδημιουργήσει μόνος του τη φόρμουλα βάζοντας στόχο να κατακτήσει τον κόσμο. Δεν τα κατάφερε και επέστρεψε πίσω την ουρά του συσσιτίου, ταπεινωμένος και περιθωριοποιημένος, όπως πριν.

Οι ίδιοι οι δημιουργοί παραδέχτηκαν σε συνεντεύξεις τους ότι η αρχική σύλληψη της ιδέας του Σούπερμαν βασίστηκε στο πρότυπο του "Übermensch" (του "Υπερανθρώπου"), που πρότασσε ο Γερμανός φιλόσοφος Φρίντριχ Νίτσε στο έργο του "Τάδε έφη Ζαρατούστρα". Δεν ήταν η πρώτη φορά που ο συγκεκριμένος όρος είχε μεταφερθεί στη λογοτεχνία. Ο Ταρζάν ήταν ένα είδος "σούπερμαν" με διαφορετικά, μη υπερφυσικά χαρακτηριστικά, ο οποίος επίσης αποτέλεσε πρότυπο για τους Σίγκελ και Σούστερ. Όμως ήταν η πρώτη φορά που η λέξη αυτή χρησιμοποιήθηκε ως όνομα κάποιου φανταστικού χαρακτήρα.
Όταν λίγο καιρό αργότερα ο Σίγκελ διάβασε τις περιπέτειες του "Ντεντέκτιβ Νταν", του πρώτου κόμικ ήρωα, αποφάσισε ότι έπρεπε να αναπλάσει το χαρακτήρα του Σούπερμαν και να τον μετατρέψει σ' ένα θετικό πρότυπο, έναν ήρωα που δεν επεδίωκε να καταστρέψει τον κόσμο, αλλά να τον σώσει. Τελικά, η αλλαγή ήταν ολοκληρωτική τόσο στην εμφάνιση όσο και στο πραγματικό όνομα του ήρωα - ονομάστηκε Κλαρκ Κεντ από τα ονόματα των ηθοποιών Κλαρκ Γκέιμπλ και Κεντ Τέιλορ.
Παράλληλα, πλάστηκε και όλη η μυθολογία γύρω από την εξωγήινη προέλευση του σούπερ ήρωα από τον πλανήτη Κρύπτον, απ' όπου ήρθε στη Γη, όταν ήταν ακόμη βρέφος. Βέβαια, στην αρχή ο νέος ήρωας Σούπερμαν είχε διατηρήσει κάποια βίαια χαρακτηριστικά παίρνοντας συχνά το νόμο στα χέρια του, κάτι που σταμάτησε το 1940 ύστερα από αίτημα του εκδότη των περιοδικών, οπότε ο Σούπερμαν έγινε περισσότερο ήπιος, δίκαιος και ενάρετος, ίσως ο πιο ανθρώπινος απ' όλους τους κόμικ υπερήρωες.


Σχετικά θέματα:
Πού βρίσκεται ο πλανήτης του Σούπερμαν;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου