15 Μαΐου 2013

Το πρώτο πρωτάθλημα του Ολυμπιακού στο ποδόσφαιρο


Μπορεί η ομάδα του Ολυμπιακού να ιδρύθηκε το Μάρτιο του 1925, ωστόσο ξεχώρισε από την πρώτη στιγμή χάρη στο καλό παιχνίδι των ποδοσφαιριστών της κι έτσι κέρδισε ο ιστορικός σύλλογος κέρδισε το πρώτο του πρωτάθλημα δυο μήνες αργότερα, το Μάιο του 1925. Δεν διεξαγόταν, βέβαια, πανελλήνιο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, αλλά τοπικά σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη -αν και ειδικά το 1925 στη συμπρωτεύουσα δεν πραγματοποιήθηκε πρωτάθλημα.
Ο τελικός του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 17 Μαΐου στο Παναθηναϊκό στάδιο, όπου αναμετρήθηκαν οι ομάδες του Ολυμπιακού και του Πειραϊκού. Πλήθος κόσμου είχε συρρεύσει για να παρακολουθήσει το ματς, μεταξύ δε αυτών ήταν και ο δήμαρχος Πειραιά, ο οποίος θα έκανε στο τέλος την απονομή του κυπέλλου στο νικητή.
Αρχικά, διαιτητής του αγώνα είχε οριστεί ο Στ. Χατζόπουλος, ο οποίος όμως είχε αρρωστήσει κι έτσι αντικαταστάθηκε από τον ποδοσφαιριστή του Παναθηναϊκού, ένα θρύλο του ελληνικού ποδοσφαίρου, τον Απόστολο Νικολαΐδη. Η ομάδα του Ολυμπιακού φερόταν ως φαβορί, καθώς την προηγούμενη εβδομάδα είχε συντρίψει με σκορ 13-0 την ομάδα της Νεαπόλεως και γενικά είχε εντυπωσιάσει στις αναμετρήσεις του πρωταθλήματος Πειραιώς -ειδικά η τετράδα των αδελφών Ανδριανόπουλοι.
Το πρώτο ημίχρονο ήταν αμφίρροπο. Ο Πειραϊκός εμφανίστηκε πιο επιθετικός, ενώ αμυντικά έπαιζαν οι παίκτες του Ολυμπιακού. Το σκορ άνοιξαν οι παίκτες του Πειραϊκού από τα πρώτα λεπτά του ματς σημειώνοντας δύο τέρματα, όμως δεν άργησε να έρθει η απάντηση των παικτών του Ολυμπιακού κι έτσι το πρώτο ημίχρονο έληξε ισόπαλο με σκορ 2-2.
Κατά το μεγαλύτερο μέρος του δευτέρου ημιχρόνου οι ομάδες φαίνονταν ισοδύναμες, όμως, όπως αποδείχτηκε, οι ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού είχαν περισσότερες αντοχές. Συγκεκριμένα, τα πράγματα άλλαξαν το τελευταίο τρίλεπτο του αγώνα, όταν ο Ολυμπιακός σημείωσε δύο ακόμη τέρματα στο 87΄ και στο 88΄. Έτσι, με σκορ 4-2 ο Ολυμπιακός στέφθηκε πρωταθλητής Πειραιώς και ενάμιση μήνα αργότερα, στις 28 Ιουνίου, θα αντιμετώπιζε την ομάδα του Παναθηναϊκού για να οριστεί ο πρωταθλητής Ελλάδας. Τι έγινε σ' εκείνον τον αγών, μπορείτε να διαβάσετε εδώ:
Η πρώτη αναμέτρηση Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού στο ποδόσφαιρο - Επεισόδια και "βροχή" από γκολ - Ποιο ήταν το σκορ και ποια η απρέπεια του Παναθηναϊκού

Εν τω μεταξύ, στην παρακάτω φωτογραφία μπορείτε να διαβάσετε την περιγραφή του αγώνα Πειραϊκός-Ολυμπιακός, όπως δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Απογευματινή" στις 18 Μαΐου 1925:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου