12 Μαΐου 2013

Σαν σήμερα: 12 Μαΐου


Σήμερα είναι Κυριακή, 12 Μαΐου 2013

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - γενέθλια:
Δύο νομπελίστες γεννήθηκαν σαν σήμερα: ο Γουίλιαμ Ζιόκ (1895-1982, Νόμπελ Χημείας 1949 "για τις συνεισφορές του στο πεδίο της χημικής θερμοδυναμικής") και η Ντόροθι Χότζκιν (1910-1994, Νόμπελ Χημείας 1964 "για τους προσδιορισμούς των δομών σημαντικών βιοχημικών ουσιών με τεχνικές ακτίνων-X"). 
Σαν σήμερα γεννήθηκε μια από τις πλέον διακεκριμένες ηθοποιούς του Χόλιγουντ, η βραβευμένη με τέσσερα Όσκαρ (σε σύνολο δώδεκα υποψηφιοτήτων) Κάθριν Χέπμπορν (1907-2003). Με το ταλέντο της Χέπμπορν δεν μπορούν να συγκριθούν ούτε στο ελάχιστο άλλοι ηθοποιοί που γεννήθηκαν στις 12 Μαΐου, όπως ο Εμίλιο Εστεβέζ (51 ετών) γιος του αξιόλογου Μάρτιν Σιν, ή ο Τζέισον Μπιγκς (36), γνωστός κυρίως από τις ταινίες "American Pie".
Τέλος, γενέθλια έχει σήμερα κι ένας από τους θρύλους του ελληνικού μπάσκετ -και αργότερα δήμαρχος Πειραιά- ο Παναγιώτης Φασούλας, που γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1963.

ΕΘΝΙΚΕΣ κ ΑΛΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ:
Στη Γεωργία σήμερα είναι η γιορτή του Αποστόλου Ανδρέα του Πρωτόκλητου, ο οποίος θεωρείται ότι ήταν ο πρώτος που διέδωσε το Χριστιανισμό στην περιοχή και ίδρυσε την Εκκλησία της Γεωργίας.Δεν είναι μια απλή θρησκευτική γιορτή, αλλά περιλαμβάνεται μεταξύ των επίσημων αργιών του κράτους.
Εν τω μεταξύ, τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου, όπως σήμερα, γιορτάζεται στις περισσότερες χώρες -και στην Ελλάδα- η Γιορτή της Μητέρας. Στις περισσότερες πρώην κομμουνιστικές χώρες της ανατολικής Ευρώπης οι μητέρες γιορτάζουν στις 8 Μαρτίου, όταν είναι η Γιορτή της Γυναίκας, στις αραβικές χώρες η Γιορτή της Μητέρας είναι σταθερά στις 21 Μαρτίου, την ημέρα της εαρινής ισημερίας, ενώ σε άλλες χώρες γιορτάζεται την πρώτη Κυριακή του Μαΐου (π.χ. Ισπανία, Πορτογαλία), σε άλλες γιορτάζεται σταθερά στις 10 Μαΐου (π.χ Μεξικό), αλλού γιορτάζεται την τελευταία Κυριακή του Μαΐου (π.χ. Γαλλία, Σουηδία), ενώ στην Ιρλανδία και τη Μ. Βρετανία η Γιορτή της Μητέρας είναι την τέταρτη Κυριακή της Σαρακοστής. 
Παράλληλα, η 12η Μαΐου έχει οριστεί ως η Παγκόσμια Ημέρα των Νοσοκόμων, καθώς συμπίπτει με την επέτειο από τη γέννηση της Φλόρενς Νάιτινγκεϊλ (1820-1910), που θεωρείται η "μητέρα της σύγχρονης νοσηλευτικής", κυρίως λόγω της συνεισφοράς της κατά τον Κριμαϊκό πόλεμο.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - info:
Στις 12 Μαΐου 1949, τέσσερα μόλις χρόνια μετά το τέλος του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, απομακρύνθηκε ο κίνδυνος να ξεσπούσε ένας τρίτος μετά την απόφαση της Σοβιετικής Ένωσης να άρει τον αποκλεισμό του Βερολίνου. Φυσικά, το πρόβλημα της διαίρεσης του Βερολίνου δεν είχε λυθεί, αλλά θα κλιμακωνόταν τα επόμενα χρόνια δημιουργώντας μια ισορροπία τρόμου στην περιοχή.

Στις 12 Μαΐου 1954, τις πρώτες πρωινές ώρες, τέσσερις ισχυρές σεισμικές δονήσεις έπληξαν την περιοχή του Πύργου, προκαλώντας το θάνατο μιας γυναίκας. Περισσότεροι από τριάντα ήταν οι τραυματίες, ενώ εκατοντάδες σπίτια καταστράφηκαν στα χωριά του νομού.

Στις 12 Μαΐου 1967, με εγκύκλιο του προς τους εκπαιδευτικούς, ο πρώτος υπουργός Παιδείας της χούντας, Καλαμποκιάς, αποτύπωνε το κωμικοτραγικό περιεχόμενο του "ελληνοχριστιανικού" ιδεώδους, που ευαγγελιζόταν η δικτατορία των συνταγματαρχών. Ούτε λίγο ούτε πολύ ζητούσε από τους δασκάλους και τους καθηγητές να γίνουν.. αστυφύλακες και να εποπτεύουν τον τρόπο ζωής των μαθητών εντός και εκτός σχολείου επιβάλλοντας τους συγκεκριμένες συμπεριφορές. 
Κι επειδή πολλοί νέοι δεν έχουν ιδέα τι σήμαινε χούντα και τι αυτή πρέσβευε, πόσο ανελεύθερη θα ήταν η ζωή τους αν ζούσαν σ' ένα τέτοιο καθεστώς, αξίζει τον κόπο να διαβάσουμε κάποια σημεία αυτής της εγκυκλίου, γραμμένης σε αστεία καθαρεύουσα, που θα μπορούσε ν' αποτελέσει έξοχο δείγμα κωμικού κειμένου, αν δεν αποτύπωνε μια τραγική πραγματικότητα:
"... Το σχολείον οφείλει να μεριμνά διά την ευπρεπή εμφάνισιν και την κοσμίαν συμπεριφοράν των μαθητών εντός και εκτός αυτού. Η εκκεντρική κόμμωσις και ενδυμασία διά τα θήλεα, η μακρά και ατημέλητος κόμη και ουχί ευπρεπής ενδυμασία διά τους άρρενας είναι απαράδεκτα...
Το σχολείον οφείλει να παρακολουθή και εφορά την εξωσχολικήν ζωήν και συμπεριφοράν των μαθητών. Είναι αδιανόητος η κυκλοφορία μαθητών και μαθητριών τας νυκτερινάς ώρας. Η παραμονή αυτών εις καφενεία και άλλα ύποπτα και θορυβώδη κέντρα, εις σφαιριστήρια και διάφορα κλαμπ, αποτελούντα διαφθορεία διά τας ψυχάς των νέων, όπως επίσης απαράδεκτος είναι η φοίτησις εις κινηματογράφους, όπου προβάλλονται έργα ακτάλληλα ή διαβρωτικά της ανωρίμου ψυχής των νέων...
Η καλλιέργεια της εθνικής και χριστιανικής συνειδήσεως των μαθητών είναι ο πρώτος και μέγιστος στόχος της σχολικής εργασίας. Η διδακτική και σχολική εργασία πρέπει να έχη έντονον τον εθνικόν παλμόν και να διέπεται από την πίστιν εις τας αξίας και τα πεπρωμένα του έθνους, δεν έχουν θέσιν εις την εκπαίδευσιν. Αι εθνικαί αξίαι, όμως, είναι αρρήκτως συνδεδεμέναι προς τας χριστιανικάς αξίας. Η ελληνική παράδοσις και η χριστιανική ηθική αποτελούν την μητέραν γην διά την ελληνικήν παιδείαν. Θεμελιώδες, ωσαύτως, είναι το αίτημα της καλλιεργείας υγιούς χριστιανικής συνειδήσεως των μαθητών. Η ύψωσις της σημαίας, η κοινή πρωινή προσευχή εις την οποίαν οφείλουν να μετέχουν οι διδάσκοντες, η κατά Σάββατον σύντομος και περιεκτική ερμηνεία της Κυριακής ευαγγελικής περικοπής και ο τακτικός εκκλησιασμός, είναι επιβεβλημένα..."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου