17 Μαΐου 2013

Κορώνα ή γράμματα; Όταν οι εκλογές δεν βγάζουν νικητή... αποφασίζει το νόμισμα!


Ε, λοιπόν, ο μεγαλύτερος εφιάλτης σε μια εκλογική αναμέτρηση είναι το απόλυτο "Χ", όταν δηλαδή οι δύο υποψήφιοι ισοψηφούν και δεν μπορεί κανένα εκλογοδικείο, καμία επανακαταμέτρηση να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Είναι ένα δράμα, κυρίως για τους δύο υποψηφίους που έχουν φτάσει ταυτόχρονα στην πηγή, το ίδιο διψασμένοι και οι δύο, όμως μόνο ο ένας θα πιεί νερό. Και μπορεί θεωρητικά οι πιθανότητες να συμβεί ένας τέτοιος εκλογικός διχασμός να είναι ελάχιστες, δεν είναι όμως και ανύπαρκτες, καθώς συνέβη πρόσφατα στη μικρή πόλη Σαν Τεοντόρο (με πληθυσμό 16.00 κατοίκους) στις Φιλιππίνες. Η δε λύση που προκρίθηκε είναι... απίστευτη.

Οι δύο υποψήφιοι για τη δημαρχία του Σαν Τεοντόρο έλαβαν ακριβώς τον ίδιο αριθμό ψήφων. Προκειμένου δε να λύσουν το γόρδιο δεσμό του ποιος θ' ανακηρυχτεί νέος δήμαρχος -γιατί η πόλη δεν μπορεί να κυβερνηθεί κι από τους δύο- αποφάσισαν να... στρίψουν νόμισμα, σε μια παραλλαγή του κλασικού παιχνιδιού "κορώνα ή γράμματα". Δεν υπήρχε κάποιο νομικό πρόβλημα, αφού σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο των Φιλιππίνων, σε μια τέτοια οριακή περίπτωση η λύση θα πρέπει να δίνεται με κλήρο.
Όπως συμφωνήθηκε, οι δυο υποψήφιοι θα έριχναν το νόμισμα από πέντε φορές ο καθένας, ενώ νικητής, δηλαδή νέος δήμαρχος, θα αναδεικνυόταν εκείνος που θα έφερνε "γράμματα" τις περισσότερες φορές. Όμως η τύχη τα έφερε έτσι, ώστε και οι δύο να φέρουν "γράμματα" από δύο φορές -ή και οι δύο ήταν πολύ τυχεροί ή και οι δύο ήταν πολύ άτυχοι! Έτσι, ακολούθησε δεύτερος γύρος, όπου στο νήμα αναδείχτηκε νικητής ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος, Μάρβικ Φεράρεν, ο οποίος έφερε δύο φορές "γράμματα" έναντι μίας φοράς του αντιπάλου του. 
Δεν είναι η πρώτη φορά που προκρίθηκε μια τέτοια λύση, καθώς το 2004 δύο υποψήφιοι για τις τοπικές εκλογές είχε ξαναχρειαστεί να στρίψουν νόμισμα, καθώς είχαν ισοψηφίσει, όμως τότε το διακύβευμα ήταν η συμπλήρωση της τελευταίας θέση του δημοτικού συμβουλίου σ' ένα γειτονικό δήμο. Πάντως, εκλογή δημάρχου που να κρίνεται από το δίλημμα "κορώνα ή γράμματα" δεν έχει ξανασυμβεί, ίσως πουθενά στον κόσμο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου