18 Ιουλίου 2013

Υγιέστατοι άνθρωποι που θέλουν να κόψουν τα άκρα τους


Μία από τις πιο περίεργες, σπάνιες ασθένειες είναι και η Διαταραχή Ταυτότητας Σωματικής Ακεραιότητας (Body Integrity Identity Disorder, γνωστή και με τα αρχικά Biid). Οι ασθενείς αισθάνονται ότι το σώμα τους δεν είναι σωστά φτιαγμένο και συνήθως επιθυμούν να το διορθώσουν κόβοντας κάποιο άκρο, παρόλο που αυτό δεν αντιμετωπίζει κανένα απολύτως ιατρικό πρόβλημα. 

Οι ίδιοι οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη ανακαλύψει την ακριβή αιτία, που προκαλεί τη συγκεκριμένη διαταραχή, ωστόσο μία δημοφιλής εξήγηση είναι ότι μάλλον ο εγκέφαλος αυτών των ατόμων δεν είναι σε θέση να παράσχει ένα επαρκές πλάνο του σώματος. Έτσι, το άκρο -π.χ. το ένα πόδι- που ο ασθενής επιθυμεί να περικόψει, μοιάζει σαν ξένο σώμα, με αποτέλεσμα ο ασθενής να επιθυμεί την απομάκρυνση του. Άλλοι πάλι αποδίδουν αυτές τις σκέψεις σε ψυχολογικούς παράγοντες από την παιδική ηλικία.
Η πιο διάσημη ασθενής του Biid είναι ίσως η Αμερικανίδα Κλόι Τζένινγκς-Ουάιτ, μια υγιέστατη γυναίκα που λατρεύει το σκι, η οποία έχει δώσει αρκετές συνεντεύξεις σε εφημερίδες απ' όλα τα μήκη και πλάτη της γης, όπου έχει εκφράσει την επιθυμία της να υποβληθεί σε επέμβαση αφαίρεσης του ενός ποδιού της και να ζήσει την υπόλοιπη ζωή της σε αναπηρική καρέκλα.
Μία πρόσφατη συνέντευξη της 58χρονης Κλόι ήταν και στη βρετανική The Sun, όπου παρομοίασε την κατάσταση της με αυτή των τρσανσέξουαλ ανδρών, οι οποίοι κόβουν το πέος τους. "Ξέρουν ότι δεν θα επανέρθει, όμως ξέρουν ότι αυτό είναι που θέλουν", επιχειρηματολογεί κάπως απλοϊκά. Είναι όμως τόσο απλά τα πράγματα; Οι επιστήμονες, πάντως, θεωρούν τη συγκεκριμένη πάθηση ιάσιμη με ειδική ψυχιατρική αγωγή, κάτι που φυσικά δεν ισχύει για τα άτομα που αισθάνονται παγιδευμένοι στο σώμα τους. 
Η Κλόι εκτιμά ότι η μέρα που θα κόψει το πόδι της θα είναι "η πιο ευτυχισμένη μέρα της ζωής της", ενώ παραδέχεται ότι το μόνο που την έχει εμποδίσει από το να κάνει την επιθυμία της πράξη μέχρι σήμερα είναι το υψηλό κόστος της επέμβασης, που ανέρχεται σε 25.000 δολάρια. Ωστόσο, έχει αγοράσει αναπηρική καρέκλα, στην οποία κάθεται συχνά, υποδυόμενη την παραπληγική. 
Αρκετοί είναι εκείνοι που έχουν εκφράσει στην Κλόι την απέχθεια τους, φτάνοντας ακόμη και σε υπερβολές, όμως ταυτόχρονα έχει τη συμπαράσταση των περισσότερων φίλων, αλλά και της συζύγου της, η οποία αρχικά μπορεί να σοκαρίστηκε, όμως στάθηκε δίπλα στην Κλόι, όταν εκείνη της ξεκαθάρισε ότι μόνο έτσι -κόβοντας το πόδι της- θα ένιωθε πραγματικά ευτυχισμένη. 

Περισσότερα στοιχεία για την ασθένεια, μπορείτε να διαβάσετε (στ' αγγλικά) στη σελίδα: www.biid.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου