4 Σεπτεμβρίου 2013

Η 16χρονη που έγινε ήδη δήμαρχος και υπουργός!


Ονομάζεται Μπασίρ Οθμάν (Bashaer Othman). Είναι μόλις 16 ετών, αλλά έχει το προνόμιο να είναι πιθανότατα η μοναδική κοπέλα της ηλικίας που έχει ήδη υπηρετήσει ως δήμαρχος, αλλά και υπουργός. Πότε πρόλαβε να το κάνει όλα αυτά; Προφανώς, οι θητείες της ήταν περιορισμένης διάρκειας, όπως θα διαβάσετε και στη συνέχεια. Ωστόσο, ο συμβολισμός παραμένει δυνατός. Και το σημαντικότερο; Όλα αυτά έγιναν στα παρεξηγημένα Παλαιστινιακά εδάφη, που οι περισσότεροι τα έχουν συνδέσει στο μυαλό τους αποκλειστικά με τρομοκρατικές επιθέσεις και περιστατικά βίας.

Το καλοκαίρι του 2012, η 15χρονη τότε Μπασίρ Οθμάν έγινε για δύο μήνες δήμαρχος της πόλης Αλάρ στη Δυτική Όχθη, όπου εξάλλου ζει με την οικογένειά της. Ο Σουφιάν Σαχίντ, ο εκλεγμένος δήμαρχος της Αλάρ, που αριθεμί περίπου 9.000 κατοίκους, επιθυμούσε να βρει έναν τρόπο, ώστε να παρακινήσει τους νέους της περιοχής του ν' ασχοληθούν περισσότερο με τα ζητήματα του τόπου τους. 
Έτσι, σκέφτηκε ν' αναθέσει τη διοίκηση της πόλης για δύο μήνες σε νέους, οι οποίοι συγκρότησαν το ενδεκαμελές δημοτικό συμβούλιο. Σε αυτό συμμετείχαν έξι αγόρια και πέντε κορίτσια, πρωτοφανής ισορροπία εκπροσώπησης των δύο φύλων στο δημοτικό συμβούλιο της Αλάρ, ενώ η Μπασίρ Οθμάν κατάφερε να ξεχωρίσει τόσο πολύ, ώστε να αναδειχτεί δήμαρχος. 
Ο ρόλος της δεν ήταν διακοσμητικός, αλλά πήρε αποφάσεις για σειρά θεμάτων - εκτός φυσικά από τη διαχείριση των οικονομικών - όπως η δημιουργία του πρώτου δημόσιου πάρκου της Αλάρ με παιδική χαρά, η κατασκευή κτιρίου πυροσβεστικής, ενώ εκπροσώπησε την πόλη της σε συνέδριο στο Κατάρ. Φυσικά, οι πρωτοβουλίες δεν ήταν αποκλειστικά δικές της, καθώς δίπλα στα παιδιά υπήρχαν οι μεγάλοι σύμβουλοι, που λειτουργούσαν σαν μέντορες. Ωστόσο, η Μπασίρ κατάφερε με την παρουσία της να πείσει και τους πιο δύσπιστους, που στην αρχή δεν πίστευαν ότι 15χρονα παιδιά θα μπορούσαν ν' αναλάβουν τη διοίκηση της πόλης. 
Εν τω μεταξύ, τη μέρα που η Μπασίρ γιόρταζε τα 16α γενέθλιά της, είχε τη μοναδική τιμή να γίνει υπουργός Τοπικής Αυτοδιοίκησης, έστω και για 24 ώρες. Εκείνη τη μέρα περιόδευε στην Αλάρ, ο κανονικός υπουργός Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Παλαιστινιακής Αρχής, με τον οποίο η Μπασίρ είχε μια συνάντηση. Ο υπουργός γνώριζε για τη θητεία της νεαρής Παλαιστίνιας ως δημάρχου και ήθελε να τη γνωρίσει.
Στη συνάντησή τους, η Μπασίρ πρότεινε ν' αναλάβει η ίδια υπουργικά καθήκοντα για μια μόνο μέρα. Όπως δήλωσε σε συνέντευξή της στην ισπανική εφημερίδα "ABC", σκοπός της ήταν απλά να δείξει στους συνομηλίκους της και γενικά στους νέους ότι σ' αυτήν την ζωή τα πάντα είναι δυνατά να συμβούν. Ο υπουργός βρήκε την ιδέα καταπληκτική και έτσι η Μπασίρ πήρε τη θέση του για μια μέρα, την οποία δεν άφησε ανεκμετάλλευτη.
Κατά τη διάρκεια της 24ωρης θητείας της, η Μπασίρ αποφάσισε τη θέσπιση ενός συμβουλίου νέων, ώστε να εμπλακούν περισσότερο με τα κοινά της χώρας τους και να μπορούν να επηρεάζουν τις κυβερνητικές αποφάσεις. Επίσης, απέστειλε επιστολή στον ΟΗΕ ζητώντας από το διεθνή οργανισμό να μεσολαβήσει, ώστε ν' ακυρωθεί απόφαση του ισραηλινού στρατού για τη διακοπή λειτουργίας ενός χώρου υγειονομικής ταφής απορριμάτων στη γειτονική πόλη Αλ Μπιρά, με κίνδυνο να προκληθούν σοβαρά προβλήματα στο περιβάλλον και την υγεία των Παλαιστινίων κατοίκων της περιοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου