2 Σεπτεμβρίου 2013

Τραγούδια για τις Δευτέρες


Η Δευτέρα είναι μια δύσκολη μέρα για τον περισσότερο κόσμο, αφού ξεκινάει η εργάσιμη εβδομάδα, μετά από την ανάπαυλα του σαββατοκύριακου. Πώς, λοιπόν, να μην εμπνευστούν Έλληνες και ξένοι στιχουργοί τραγούδια που ν' αναφέρονται στη χειρότερη μέρα της εβδομάδας;


Boomtown Rats - I Don't Like Mondays (1979)
Έμπνευση για το τραγούδι αυτό, που εκφράζει την απέχθεια για τις Δευτέρες, αποτέλεσε μια τραγική, αληθινή ιστορία - ένα έγκλημα. Στις 29 Ιανουαρίου 1979, η 16χρονη Μπρέντα Σπένσερ πυροβόλησε μια ομάδα παιδιών σε σχολική παιδική χαρά, τραυματίζοντας οκτώ μαθητές και σκοτώνοντας τον διευθυντή κι έναν συνοδό δάσκαλο. Στην αστυνομία, η Μπρέντα υποστήριξε ότι το έκανε επειδή δεν της αρέσουν οι Δευτέρες και ήθελε να.. ζωντανέψει τη μέρα. Η φράση ενέπνευσε τον Μπομπ Γκέλντοφ και χάρισε στους Boomtown Rats το δεύτερο νούμερο ένα σινγκλ.


New Order - Blue Monday (1983)
Δεν είναι το πρώτο τραγούδι μ' αυτόν τον τίτλο, είναι όμως το πιο γνωστό - ή τέλος πάντων ήταν εξαιρετικά δημοφιλές στις αρχές της δεκαετίας του '80, καθώς παιζόταν σ' όλα τα κλαμπ, παρόλο που η διάρκεια του ήταν ούτε λίγο ούτε πολύ επτάμισι λεπτά. 
Στους στίχους, η λέξη "Δευτέρα" δεν αναφέρεται ούτε μια φορά. Γιατί τότε ονόμασαν έτσι το τραγούδι τους και όχι π.χ. "Blue Tuesday"; Πριν ονομαστούν "New Order", τα μέλη του συγκροτήματος ήταν γνωστά ως "Joy Division", όμως διαλύθηκαν μετά την αυτοκτονία του βασικού τους τραγουδιστή, Ίαν Κέρτις, μια μέρα πριν από την έναρξη προγραμματισμένης περιοδείας. Ο Κέρτις αυτοκτόνησε ημέρα Κυριακή και η περιοδεία θα ξεκινούσε τη Δευτέρα, που αποδείχτηκε αρκετά θλιμμένη για τους φίλους του.


The Bangles - Manic Monday (1986)
Το ρεφρέν είναι υπερβολικά αφελές, όμως αυτό δεν εμπόδισε το τραγούδι από το να σημειώσει σημαντική εμπορική επιτυχία στα μέσα της δεκαετίας του 1980. Οι στίχοι περιγράφουν το εφιαλτικό πρωινό ξύπνημα της τσαγκαροδευτέρας με μια κοριτσίστικη ματιά.



The Mamas and Papas - Monday, Monday (1966)
Ήταν μια από τις μεγαλύτερες εμπορικές επιτυχίες του συγκροτήματος, που στο συγκεκριμένο τραγούδι εκφράζει μια έντονη απέχθεια για τη Δευτέρα, τη μέρα "που δεν μπορείς να εμπιστευτείς", όπως λέει ένας στίχος. Κι επειδή οι περισσότεροι μισούν τις Δευτέρες, ήταν αναπόφευκτο να γίνει επιτυχία. Η εισαγωγή του τραγουδιού είναι γνωστή κι από το μουσικό χαλί της σειράς "Απαράδεκτοι"



Ελένη Ροδά - Βουρκωμένη Δευτέρα (1974)
"Βουρκωμένη Δευτέρα, η χειρότερη μέρα" τραγουδούσε η Ελένη Ροδά, καθώς ξεκινά η καινούρια βδομάδα, που "δεν περνά η ρημάδα" - ή αλλιώς η ελληνική εκδοχή περί τσαγκαροδευτέρας. Παραδόξως, δεν υπάρχουν άλλα ελληνικά τραγούδια που να εκφράζουν αυτήν την απέχθεια που νιώθουν οι περισσότεροι για τη Δευτέρα, αν εξαιρέσουμε το στίχο "Δευτέρα, πω! τι έχω!" από το τραγούδι των Στρουμφ!




Διονύσης Μακρής - Δευτέρα βράδυ (2006)
Η Εύη Δρούτσα φαίνεται είχε χωρίσει λίγο πριν τη γιορτή της, η οποία έπεφτε ημέρα Δευτέρα, και κάπως έτσι εμπνεύστηκε τους στίχους μιας από τις λίγες - μέχρι σήμερα τουλάχιστον - επιτυχίες του Διονύση Μακρή. Αλλιώς δεν εξηγείται γιατί δεν ονόμασε το τραγούδι "Τετάρτη" ή "Σάββατο βράδυ". Ειδικά το τελευταίο θα έκανε και μεγαλύτερο κοντράστ συναισθημάτων, αφού το σαββατόβραδο η μοναξιά γίνεται πιο έντονα αισθητή από ένα βράδυ Δευτέρας, εκτός κι αν πρόκειται για μια ειδική Δευτέρα, όπως αφηγούνται οι στίχοι. 



Και δύο ακόμη ελληνικά τραγούδια, όπου η Δευτέρα είναι περισσότερο μια αφορμή για τους στιχουργούς να διηγηθούν τις ιστορίες τους.
Γιώργος Νταλάρας - Μια Δευτέρα (1997)


Μανώλης Μητσιάς - Το γράμμα της Δευτέρας  (1974)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου