4 Σεπτεμβρίου 2013

Ιστορικές ομιλίες: Τα διαγγέλματα που συνόδευσαν την κήρυξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου

Τις πρώτες μέρες του Σεπτέμβρη, η Ευρώπη βυθιζόταν σ' έναν φρικτό πόλεμο μετά από την προκλητική απόφαση του Χίτλερ να εισβάλλει στην Πολωνία, σε μια επίδειξη στρατιωτικής ισχύος. Η πολιτική κατευνασμού που ακολουθούσα πιστά τον προηγούμενο ενάμιση χρόνο οι Βρετανία και η Γαλλία απέτυχε κι έτσι οι χώρες αυτές αναγκάστηκαν να κηρύξουν με τη σειρά τους τον πόλεμο στη Γερμανία, ώστε να ανακόψουν την ορμή του Χίτλερ. Όπως κάθε πόλεμος, έτσι και τότε, η κήρυξη του πολέμου συνοδεύτηκε από διαγγέλματα των ηγετών των εμπλεκομένων κρατών.

Στις 1 Σεπτεμβρίου 1939, ο Χίτλερ εμφανίστηκε στο γερμανικό κοινοβούλιο, που ουσιαστικά είχε καταλυθεί και είχε καταστεί μονοκομματικό, προκαλώντας όχι μόνο τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και τους Γερμανούς πολίτες, που διαφωνούσαν με τα σχέδιά του:
"Εδώ και μήνες υποφέρουμε όλοι το μαρτύριο, το οποίο επιβλήθηκε από το πρόβλημα που είναι δώρο της συνθήκης των Βερσαλλιών. Το πρόβλημα αυτό είναι, εν τούτοις, αφόρητο, για εμάς. Το Δάντσιγκ, ο Διάδρομος ήταν και είναι γερμανικά. Οφείλουν τον πολιτισμό τους στο γερμανικό λαό, χωρίς τον οποίο θα βρίσκονταν σε βάρβαρη κατάσταση. Το Δάντσιγκ και ο Διάδρομος χωρίστηκαν, εν τούτοις, από το Ράιχ μαζί με άλλες περιφέρειες και οι γερμανικές μειονότητες υποβλήθηκαν σε διώξεις και ταπεινώσεις. Πάνω από ένα εκατομμύριο Γερμανοί αναγκάσθηκαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους το 1920.
Όπως πάντοτε, έτσι και στην περίπτωση του Δάντσιγκ, προσπάθησα να μεταβάλλω την κατάσταση μέσω της ειρηνικής οδού. Είναι ψέμα ότι εκείνοι που υπαγόρευσαν τη συνθήκη των Βερσαλλιών είχαν τη διάθεση να την αναθεωρήσουν. Επί δεκαπέντε ολόκληρα χρόνια, πριν την εγκατάσταση του εθνικοσοσιαλισμού στη Γερμανία, είχαν όλο το διαθέσιμο χρόνο για να το κάνουν. Από τότε που ανέλαβα την εξουσία, υπέβαλα πλήθος προτάσεων και σχεδίων για την αναθεώρηση της αφόρητης κατάστασης....
Όλα απέβησαν μάταια. Όλες οι προτάσεις μου απορρίφθηκαν. Είναι αδύνατον, κατόπιν τούτου, να μας επιρρίψουν σήμερα τη μομφή ότι παραβιάζουμε ένα νόμο, επειδή ενεργούμε εναντίον της συνθήκης των Βερσαλλιών. Η συνθήκη αυτή ουδέποτε υπήρξε για εμάς τους Γερμανούς νόμος. Υπαγορεύτηκε με το περίστροφο στο χέρι σ' ένα λαό πεινασμένο. Έτσι συντάχθηκε το έγγραφο αυτό, το οποίο μοναδικό σκοπό είχε να καταπιέσει εκατομμύρια ανθρώπους και σήμερα διακηρύσσεται ως επίσημος νόμος. 
Ότο το ζήτημα του Δάντσιγκ και του διαδρόμου έπρεπε να λυθεί, δεν έχω καμία αμφιβολία. Υπέβαλα νόμιμα προτάσεις για το σκοπό αυτό και το διακηρύσσω ενώπιον ολόκληρου του κόσμου ότι μόνο εγώ ήμουν σε θέση να υποβάλω αυτού του είδους τις προτάσεις. Πολλά εκατομμύρια Γερμανών ξεσηκώθηκαν εναντίον των προτάσεων μου αυτών. Κι όμως, οι προτάσεις μου απορρίφτηκαν. Σε απάντησή τους ήρθαν η επιστράτευση, τρομοκρατία, καταπιέσεις, στραγγαλισμοί. Οι Πολωνοί ανέλαβαν αγώνα εναντίον της Ελεύθερης Πόλης. Επί τέσσερις μήνες παρακολουθούσα ήρεμα την κατάσταση. Όμως προειδοποίησα.. Ακόμη, πριν από τρεις εβδομάδες, δήλωσα στον πρεσβευτή της Πολωνίας ότι αν εξακολουθούσαν τα τελεσίγραφα και οι καταπιέσεις και αν συνεχιστεί η προσπάθεια οικονομικού μαρασμού του Δάντσιγκ, δεν θα μπορέσω να παραμείνω θεατής, χωρίς να δράσω. Δεν του άφησα την παραμικρή αμφιβολία ότι η σημερινή Γερμανία δεν πρέπει να θεωρείται ως η Γερμανία των Βερσαλλιών. Απάντησαν ότι τα μέτρα εναντίον της γερμανικής μειονότητας ελήφθησαν ως συνέπεια της προκλητικής της στάσης. Προκάλεσαν τα παιδιά και οι γυναίκες; Με σαδιστική μανία κακοποιήθηκαν και σκοτώθηκαν. Δεν είναι δυνατόν να συνεχισθεί αυτή η κατάσταση".
(Στη συνέχεια, ο Χίτλερ αναφέρθηκε στις μεσολαβητικές προσπάθειες της Μεγάλης Βρετανίας το προηγούμενο διάστημα τονίζοντας σε κάποιο σημείο ότι "Αν η απόφασή μου αυτή θίγει κατά την άποψη των δυτικών δυνάμεων τα συμφέροντά τους, λυπάμαι πολύ γι' αυτό, αλλά δεν θα με κάνει να διστάσω ούτε ένα δευτερόλεπτο". Ευχαρίστησε την Ιταλία, επειδή υποστήριξε τη γερμανική εισβολή και αποκάλυψε την υπογραφή προ συμφώνου μη επίθεσης, που είχε υπογραφεί με τη Σοβιετική Ένωση προ λίγων ημερών. Και συνέχισε:)
"Ιδού οι αποφάσεις μου: 1) Το Δάντσιγκ θα γίνει γερμανικό, 2) ο διάδρομος θα γίνει γερμανικός, 3) μεταξύ της Γερμανίας και της Πολωνίας θα γίνουν διαπραγματεύσεις, που θα εξασφαλίσουν τη μελλοντική ειρήνη και συμβίωση. Θα αγωνιστώ, μέχρι ότου η πολωνική κυβέρνηση αποφασίσει να λογικευτεί ή έως ότου το πράξει άλλη πολωνική κυβέρνηση. Θέλω να εξαλείψω τα στοιχεία εκείνα, τα οποία δημιουργούν τις συνεχείς προστριβές και βρίσκομαι ακριβώς επί το έργον για την εφαρμογή των σχετικών ενεργειών. Έδωσα εντολή στην αεροπορία να περιορίσει τις επιθέσεις της εναντίον μόνο στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Εάν όμως ο αντίπαλος προβεί σ' άλλες μεθόδους, τότε θα λάβει μια απάντηση, η οποία θα τον αφήσει άναυδο. Σήμερα τη νύχτα, τα γερμανικά σύνορα παραβιάστηκαν από τακτικό πλέον πολωνικό στρατό. Από τις 5.45΄το πρωί, τα γερμανικά τηλεβόλα απαντούν στα πολωνικά. Βόμβα αντί βόμβας. 
Θα συνεχίσω τον αγώνα έως ότου εξασφαλιστούν το Ράιχ και τα σύνορά του. Επί έξι συνεχή έτη εργάστηκα για την ανόρθωση του γερμανικού στρατού. Δαπανήσαμε συνολικά ενενήντα δισεκατομμύρια μάρκα. Ο στρατός μας είναι ο καλύτερα εξοπλισμένος του κόσμου. Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη σ' αυτόν. Έχω το δικαίωμα να ζητήσω από το γερμανικό λαό κάθε θυσία. Ζητώ από κάθε Γερμανό να πράξει εκείνο, το οποίο θα πράξω κι εγώ. Να θυσιάσει τα πάντα για το Ράιχ. Φόρεσα και πάλι την ιερή στολή του στρατιώτη, όπως και πριν από είκοσι πέντε χρόνια. Θα εγκαταλείψω τη στολή αυτό μόνο μετά τη νίκη, αλλιώς δεν θα ζήσω να δω το τέλος. Αν συμβεί τίποτε σ' εμένα, διάδοχός μου θα είναι ο Χέρμαν Γκέριγκ και αν συμβεί σ' αυτόν τίποτε, διάδοχός του θα είναι ο Ρούντολφ Ες. (σ.σ. Αυτό μετέδωσε το γερμανικό πρακτορείο στο τηλεγράφημά του. Στη ραδιοφωνική μετάδοση της ομιλίας του Χίτλερ η τελευταία φράση ακούστηκε παραλλαγμένη: "Εάν δεν ζήσω, διάδοχος μου να είναι ο Ρούντολφ Ες", χωρίς να γίνει καμιά απολύτως αναφορά στον Γκέριγκ).
.... Ολόκληρη η ζωή μου υπήρξε ένας συνεχής αγώνας για την ανάσταση της Γερμανίας. Δεν γνωρίζω τη λέξη "υποχώρηση". Η Γερμανία δεν θα γνωρίσει για δεύτερη φορά Νοέμβριο του 1918. Εάν υπάρχουν Γερμανοί, που σκέπτονται διαφορετικά, δεν έχουν δικαίωμα να ζουν. Περιμένω από εσάς, κύριοι βουλευτές, να γίνετε οι φορείς του υψηλού εθνικού φρονήματος στις περιφέρειές σας και όπου αν βρίσκεστε. Σας καθιστώ υπεύθυνους για το φρόνημα αυτό. Δεν πρέπει να σημειωθεί καμία λιποψυχία. Το καθήκον μας είναι προδιαγεγραμμένο. Θυσίες. Οι Γερμανίδες θα εκτελέσουν το καθήκον τους επίσης με πειθαρχία. Η θέλησή μας είναι τόσο ισχυρή, ώστε καμία στέρηση δεν θα την κάμψει. Ζήτω η Γερμανία".



Η απάντηση ήρθε από τις ευρωπαϊκές δυνάμεις δυο μέρες μετά. Στις 11.15΄ το πρωί (ώρα Αγγλίας) της 3ης Σεπτεμβρίου, ο Βρετανός πρωθυπουργός Τσάμπερλαιν απηύθυνε το ακόλουθο, σύντομο  ραδιοφωνικό διάγγελμα, κηρύσσοντας τον πόλεμο κατά της Γερμανίας:
"Σας μιλώ από το γραφείο μου. Σήμερα το πρωί, ο πρεσβευτής της Μ. Βρετανίας επέδωσε στη γερμανική κυβέρνηση τελειωτική διακοίνωση δηλώνοντας ότι εάν μέχρι της 11 το πρωί δεν λάμβανε διαβεβαιώσεις περί του ότι τα γερμανικά στρατεύματα θα αποσύρονταν από την Πολωνία, η Αγγλία θα θεωρούσε εαυτήν ευρισκόμενη σε εμπόλεμη κατάσταση με τη Γερμανία. Μέχρι αυτή τη στιγμή, δεν έλαβα καμία γερμανική δήλωση. Επομένως, η χώρα βρίσκεται τη στιγμή αυτή σε εμπόλεμη κατάσταση με τη Γερμανία. 
Εύκολα μπορείτε να καταλάβετε πόσο τρομερό πλήγμα αποτελεί για εμένα το να βλέπω ότι όλοι οι μακροί αγώνες, τους οποίους διεξήγαγα για να κερδίσουμε την υπόθεση της ειρήνης, αποτυγχάνουν. Νομίζω εν τούτοις ότι δεν ήταν δυνατόν να κάνω τίποτε περισσότερο και τίποτε διαφορετικό απ' ό,τι έκανα έως τώρα. Μέχρι την τελευταία στιγμή θα ήταν δυνατόν να επέλθει ειρηνικός διακανονισμός της διαφοράς μεταξύ Γερμανίας και Πολωνίας, αλλά ο Χίτλερ δεν το θέλησε. Προφανώς, ο σκοπός του, η έμμονη ιδέα του ήταν να επιτεθεί κατά της Πολωνίας αδιαφορώντας για ό,τι θα συνέβαινε. έχουμε τη συνείδησή μας ήσυχη. Κάναμε ό,τι ήταν δυνατόν να κάνει μία χώρα για να εξασφαλίσει την ειρήνη, αλλά βρισκόμαστε σε τέτοια κατάσταση, ώστε να μην μπορεί πλέον να έχει κανείς εμπιστοσύνη σε κανέναν από τους λόγους που δόθηκαν από τον άνθρωπο που κυβερνά τη Γερμανία. Είναι μια κατάσταση, κατά την οποία κανείς λαός και καμιά χώρα δεν μπορούν πλέον να αισθάνονται τον εαυτό τους ασφαλή. Η κατάσταση αυτή απέβη αφόρητος. Η Μ. Βρετανία και η Γαλλία αναλαμβάνουν σήμερα εξ ολοκλήρου την εκπλήρωση των ανειλημμένων υποχρεώσεών τους με καθαρή συνείδηση.
Γνωρίζω ότι ο καθένας από εσάς θα εκτελέσει το καθήκον του με θάρρος και ηρεμία. Από όλα τα σημεία της αυτοκρατορίας λαμβάνουμε διαβεβαιώσεις, οι οποίες αποτελούν για εμάς μεγάλη ενθάρρυνση. Η κυβέρνηση καθόρισε ήδη τα μέτρα, που εξασφαλίζουν την ύπαρξη του έθνους κατά τη διάρκεια του πολέμου και την κατά το δυνατόν κανονική ζωή. Είναι ζήτημα πρωταρχικής σημασίας το ν' ασχολείται ο καθένας με το έργο, στο οποίο τάχθηκε. Ο Θεός ας ευλογεί όλους και ας προασπίζει το δίκαιο".

Το ίδιο βράδυ, ραδιοφωνικό διάγγελμα προς το βρετανικό λαό απηύθυνε και ο βασιλιάς Γεώργιος Στ΄:
"Κατά τη βαρυσήμαντη αυτή ώρα, την πλέον μοιραία ίσως της ιστορίας μας, απευθύνω προς κάθε αγγλικό σπίτι εντός των ορίων της Αγγλίας και έξω από αυτά, στις υπερπόντιες κτήσεις, το διάγγελμά μου αυτό για να μιλήσω προς τον καθένα σας, συμμεριζόμενος τα αισθήματά σας, ως αν ήταν δυνατόν να περνούσα το κατώφλι της οικίας σας και να σας μιλούσα αυτοπροσώπως.
Για δεύτερη φορά, πολλοί από εμάς βλέπουμε πάλι πόλεμο. Πολλές φορές προσπαθήσαμε να βρούμε τρόπο να κανονίσουμε ειρηνικά τις διαφορές μεταξύ ημών και εκείνων, οι οποίοι είναι σήμερα εχθροί μας. Αλλά μάταια. Βρεθήκαμε στην ανάγκη να εμπλακούμε σε πόλεμο. Και τώρα, με τους συμμάχους μας καλούμαστε ν' αντιμετωπίσουμε μία πρόκληση για την επικράτηση μιας αρχής, η οποία, αν όντως επικρατούσε, θα έπληττε τον πολιτισμό ολόκληρου του κόσμου. Πρόκειται περί της αρχής, η οποία επιτρέπει σ' ένα κράτος, μέσα στην εγωιστική του επιδίωξη να επιβληθεί διά της βίας, να παραβεί τις συνθήκες τις οποίες έχει συνάψει και τις επίσημες υποσχέσεις, τις οποίες έχει δώσει, οι οποίες απαγορεύουν τη χρήση βίας εναντίον της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας άλλων κρατών. Μια τέτοια αρχή, εξεταζόμενη σε βάθος, δεν είναι παρά το πρωτόγονο δόγμα του δικαίου του ισχυροτέρου. 
Και εάν η αρχή αυτή επικρατούσε σ' όλον τον κόσμο, τότε η ελευθερία της χώρας μας και όλων των εθνών της Βρετανικής συμπολιτείας θα κινδύνευε. Πέραν αυτού ακόμη, οι λαοί του κόσμου θα διατελούσαν διαρκώς υπό το κράτος του φόβου και θα εξέλειπαν όλες οι ελπίδες ότι μπορεί να υπάρξει μόνιμη ειρήνη, ασφάλεια, δικαιοσύνη και ελευθερία μεταξύ των εθνών. Αυτή είναι η τελειωτική άποψη, στην οποία προσβλέπουμε. Χάρη στα ιδεώδη εκείνα, τα οποία τρέφει ο αγγλικός λαός, χάριν της τάξεως του κόσμου και της ειρήνης, ήταν επιβεβλημένο σ' εμάς να δεχθούμε την πρόκληση. Χάρη στον υψηλό αυτό σκοπό απευθύνομαι σήμερα προς το λαό μου εντός της Αγγλίας και προς του λαούς των υπερπόντιων κτήσεων και ζητώ απ' αυτούς να ενστερνιστούν τον αγώνα σαν αγώνα δικό τους. Ζητώ από αυτούς να παραμείνουν σταθεροί και ενωμένοι κατά την ώρα αυτή της δοκιμασίας. Το έργο θα είναι βαρύ και ίσως παραστεί ανάγκη να ζήσουμε "μαύρες ημέρες", καθόσον ο πόλεμος δεν θα περιορισθεί μόνο στα πεδία των μαχών. Πρέπει όμως να έχουμε πάντοτε υπ' όψιν μας το δίκαιο, να πράττουμε κάθε τι που είναι δίκαιο και να εμπιστευτούμε τον αγώνα μας ταπεινά στο Θεό.
Εάν ο καθένας από εμάς και όλοι μαζί διατηρήσουμε την πίστη μας στον αγώνα αυτό, έτοιμοι να προσφέρουμε κάθε υπηρεσία και να υποβληθούμε σε κάθε θυσία, η οποία ήθελε μας ζητηθεί, τότε με τη βοήθεια του Θεού θα νικήσουμε. Ο Θεός ας ευλογεί και ας μας φυλάει πάντοτε".


Ραδιοφωνικό διάγγελμα, που ανακοίνωνε την κήρυξη του πολέμου κατά της Γερμανίας εκ μέρους της Γαλλίας, εκφώνησε και ο Γάλλος πρωθυπουργός Νταλαντιέ:
"Γάλλοι, Γαλλίδες, 
Από την αυγή της 1ης Σεπτεμβρίου η Πολωνία είναι θύμα της πλέον κτηνώδους, της πλέον κυνικής επιθέσεως. Τα σύνορά της παραβιάστηκαν. Οι πόλεις της βομβαρδίζονται. Ο στρατός της αντιστέκεται ηρωικά εναντίον του εισβολέα. Η ευθύνη για το αίμα που χύνεται βαρύνει αποκλειστικά τη χιτλερική κυβέρνηση. Η τύχη της ειρήνης ήταν στα χέρια του Χίτλερ, αλλά εκείνος θέλησε τον πόλεμον. Η Γαλλία και η Αγγλία πολλαπλασίασαν τις προσπάθειες τους για να σώσουν την ειρήνη. Σήμερα το πρωί ακόμη, επενέβησαν επειγόντως στο Βερολίνο για ν' απευθύνουν στη γερμανική κυβέρνηση την τελευταία έκκληση στο όνομα της λογικής και να της ζητήσουν αναστολή των εχθροπραξιών και έναρξη διαπραγματεύσεων ειρήνης. Η Γερμανία αντέταξε άρνηση, όπως είχε ήδη αντιτάξει άρνηση σ' όλους τους ανθρώπους "με τις μεγάλες καρδιές", σ' όλες τις προσωπικότητες, των οποίων η φωνή υψώθηκε τις τελευταίες αυτές εβδομάδες. Λέει ότι θέλει την καταστροφή της Πολωνίας, για να μπορέσει να εξασφαλίσει την ειρήνη του κόσμου. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι επιδιώκει την καταστροφή της Πολωνίας, για να μπορέσει να εξασφαλίσει κατόπιν με μεγάλη ταχύτητα την κυριαρχία της επί της Ευρώπης και να υποδουλώσει τη Γαλλία. 
Σηκώνοντας το παράστημά μας εναντίον της πλέον τρομακτικής εξ όλων των τυραννιών, τηρώντας το λόγο μας ως τίμιοι άνθρωποι, αγωνιζόμαστε για να υπερασπίσουμε τα εδάφη μας, τις εστίες μας και τις ελευθερίες μας.
Η συνείδησή μου μου λέει ότι εργάστηκα ακατάπαυστα, χωρίς στιγμή ανάπαυλας, εναντίον του πολέμου μέχρι την τελευταία στιγμή. 
Χαιρετίζω με συγκίνηση και στοργή τους νέους μας στρατιώτες, οι οποίοι μεταβαίνουν να εκπληρώσουν το ιερό καθήκον, που εκπληρώσαμε κι εμείς. Μπορούν να έχουν πίστη στους αρχηγούς τους, καθ' όλα αντάξιους διαδόχους εκείνων, οι οποίοι οδήγησαν τη Γαλλία στη νίκη.
Ο αγώνας της Γαλλίας είναι αγώνας του Δικαίου, είναι αγώνας όλων των ειρηνικών και φιλήσυχων εθνών. Ο αγώνας αυτός θα επικρατήσει. Θα νικήσουμε. 
Γάλλοι και Γαλλίδες,
Κάνουμε τον πόλεμο διότι μας εξανάγκασαν. Ο καθένας από μας βρίσκεται στη θέση του επί του ιερού εδάφους της Γαλλίας, της γης αυτής της ελευθερίας, όπου ο σεβασμός προς την ανθρώπινη αξιοπρέπεια βρίσκει ένα από τα τελευταία του καταφύγια. 
Συγκεντρώστε όλες τις προσπάθειές σας με το βαθύ αίσθημα της ενότητας και της συνδάλεφωσης για τη σωτηρία της πατρίδας.
Ζήτω η Γαλλία!"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου