7 Σεπτεμβρίου 2013

Οι υποτιμητικές ασθένειες ισχυρών προσώπων της παγκόσμιας ιστορίας

Ένα παλιό στερεότυπο θέλει τους πλούσιους και ισχυρούς να είναι ισχυροί και απέναντι στις αρρώστιες. Παρανοϊκό θα σκεφτείτε, αφού κι αυτοί είναι άνθρωποι, αλλά υπήρχε μια εποχή, που οι βασιλιάδες για παράδειγμα λατρεύονταν ως επί γης Θεοί. Κι όμως, υπάρχουν αρκετά παραδείγματα αρχηγών κρατών που έπασχαν από κάποιες εξαιρετικά περίεργες και σπάνιες αρρώστιες.


Ο Ριχάρδος Γ΄ έπασχε από σκολίωση, ενώ στον οργανισμό του είχαν κάνει αποικία παρασιτικά σκουλήκια, το μήκος των οποίων ξεπερνούσε τα 30 εκατοστά, όπως διαπιστώθηκε πρόσφατα. Τα απομεινάρια του Ριχάρδου Γ΄ βρέθηκαν πριν λίγους σε πάρκινγκ της πόλης Λέτσεστερ και οι επιστήμονες, που εξέτασαν το εύρημα για να εξακριβώσουν την ταυτότητα του, διαπίστωσαν την παρουσία πολλών αβγών από σκουλήκια στην περιοχή γύρω από τη λεκάνη, εκεί όπου βρίσκονται τα έντερα.

Κλαύδιος. Ο Ρωμαίος αυτοκράτορας είναι γνωστός και με το παρατσούκλι "ο αυτοκράτορας με το τρεμάμενο κεφάλι". Εξ αιτίας μιας σοβαρής παιδικής ασθένειας είχε πολλές παθήσεις. Ήταν βαρήκοος, τραύλιζε, κούτσαινε, ενώ η μύτη του έτρεχε συνέχεια (ρινική καταρροή). Επίσης, ο κατακτητής της Βρετανίας έπασχε από τυμπανισμό και λέγεται ότι αυτός ήταν και ο λόγος που νομιμοποίησε τον.. αερισμό των εντέρων κατά τη διάρκεια του φαγητού.

Κάρολος Ε΄. Απόγονος της δυναστείας των Αψβούργων, ο πρώτος βασιλιάς της Ισπανίας έπασχε από ένα σύνδρομο πολλών μελών της οικογένειάς του, που είναι άλλωστε γνωστό και ως "γνάθος των Αψβούργων", το οποίο οφειλόταν στα πολλά περιστατικά ενδογαμίας, αφοί οι Αψβούργοι συνήθιζαν να παντρεύονται συγγενείς τους. Αυτό πρακτικά σήμαινε ότι η κάτω γνάθος του ήταν διευρυμένη και τα χείλη του έμοιαζαν με του λαγού λαγόχειλα). Το αποτέλεσμα ήταν ότι δυσκολευόταν στο φαγητό, κάτι που απέφευγε να κάνει δημόσια. 

Μεδίκοι. Τα περισσότερα μέλη της διάσημης οικογένειας, που κυβέρνησε τη Φλωρεντία την εποχή της Αναγέννησης, εμφάνιζαν διάφορες μορφές ραχίτιδας, η οποία οφειλόταν στην αριστοκρατική τους ανατροφή. Η έλλειψη έκθεσης στον ήλιο, ο μακροχρόνιος μητρικός θηλασμός και άλλα τέτοια βουτυρομπεμπιδίστικα έκαναν τους Μεδίκους πιο εύθραυστους κι από νιφάδα χιονιού.

Η "παρθένα" βασίλισσα της Αγγλίας Ελισάβετ Α΄ υπέφερε από πονόδοντους, αλλά δεν πήγε ποτέ στον οδοντογιατρό. Το αποτέλεσμα; Σάπια δόντια και μια καθόλου κολακευτική οδοντοστοιχία, από την οποία έλειπαν και μερικά δοντάκια. Ε, μετά πώς να δαγκώσει τη λαμαρίνα και να παντρευτεί η γυναίκα;


Πηγή: Discovery

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου