25 Μαρτίου 2014

Ένα βιβλίο οδηγιών για τρόλινγκ από το 1682! (φωτό) - Πώς τρόλαραν οι μακρινοί μας πρόγονοι

Το τρολάρισμα (trolling στα αγγλικά) είναι - ανάλογα μεν την οπτική του καθενός - η πιο εκνευριστική και ταυτόχρονα πιο διασκεδαστική πτυχή της επικοινωνίας μέσω των σόσιαλ μίντια. Εκεί που γίνεται μια φυσιολογική συζήτηση για κάποιο αγαπημένο θέμα, εμφανίζεται ξαφνικά και απροειδοποίητα ένα άσχετο σχόλιο που φέρνει τα πάνω-κάτω και οι μισοί πιάνουν την κοιλιά τους από τα γέλια, ενώ οι υπόλοιποι βρίζουν το τρολ, που φυσικά έχει άποψη για τους πάντες και τα πάντα. Γενικά, το τρολάρισμα ταιριάζει πολύ στην ελληνική νοοτροπία της παντογνωσίας, παρόλο που οι ρίζες του είναι απροσδιόριστης προέλευσης, ενώ τα πλοκάμια του έχουν απλωθεί παντού. Εν τω μεταξύ, το μυστήριο της καταγωγής του τρόλινγκ περιπλέκεται ακόμη πιο πολύ με μια  φωτογραφία που κάνει το γύρο του ίντερνετ και δείχνει το εξώφυλλο ενός βιβλίου με τίτλο "The Art of Trolling" (Η τέχνη του τρολαρίσματος) του... 1682!

Η φωτογραφία δεν είναι.. τρολάρισμα, αλλά είναι αυθεντική. Πράγματι, υπήρξε ένα βιβλίο με αυτόν τον τίτλο και συγγραφέα κάποιον Ρόμπερτ Νομπς, που έζησε το δεύτερο μισό του 17ου αιώνα. Ορίστε και η φωτογραφία:
knowyourmeme.com


Ήταν το τρολάρισμα της μόδας εν έτει 1682; Ναι, μόνο που το περιεχόμενο του ήταν τελείως διαφορετικό. Η λύση του μυστηρίου έρχεται από το λεξικό: είτε το αγγλοελληνικό του Σταυρόπουλου, ξεχασμένο σε κάποιο συρτάρι ή ράφι από την εποχή που πηγαίναμε φροντιστήριο, είτε από κάποιο αγγλικό λεξικό, όπως π.χ. το Merriam-Webster. Μία, λοιπόν, από τις ερμηνείες του ρήματος "troll" είναι και το... "ψαρεύω (με σύρτη)", όπως διαβάζω χαρακτηριστικά στο σχετικό λήμμα στο λεξικό του Σταυρόπουλου. Έτσι, το "trolling", όπως το αντιλαμβάνονταν το 1682 δεν ήταν άλλο από το ψάρεμα - μεταξύ μας, και στη σημερινή του έννοια και εφαρμογή στον κόσμο του ίντερνετ, πάλι με μια μορφή "ψαρέματος" σχετίζεται, αλλά όχι σε πραγματικά νερά! 
Αυτό το μυστήριο λύθηκε... Το μυστήριο των troll που κυκλοφορούν ανάμεσα μας όχι! Και μάλλον ούτε πρόκειται να λυθεί σύντομα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου