17 Απριλίου 2012

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 17 ΑΠΡΙΛΙΟΥ


Σήμερα είναι Τρίτη, 17 Απριλίου 2012 Σαν σήμερα, το 1961, ο Μάνος Χατζηδάκης κέρδισε το βραβείο Όσκαρ καλύτερου τραγουδιού για το τραγούδι "Παιδιά του Πειραιά", το οποίο ακουγόταν στην ταινία "Ποτέ την Κυριακή". Χαρές και πανηγύρια σήμερα για την οικογένεια Μπέκαμ, αφού η Βικτόρια κλείνει τα 38 χρόνια. Χρόνια της πολλά λοιπόν! Λίγο λιγότερη ξινίλα πάντως δε θα έβλαπτε, αγαπητή Βικτόρια!
Στη Συρία σήμερα γιορτάζεται η Ημέρα της Ανεξαρτησίας της χώρας από τη γαλλική κηδεμονία το 1946. Παλαιότερα τμήμα της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, η Συρία περιήλθε στη γαλλική σφαίρα επιρροής κατά τη διάρκεια του Α' παγκοσμίου πολέμου με τη διάλυση του κράτους των Οθωμανών. Η Γαλλία δεν εμφανιζόταν ως αποικιοκρατική δύναμη, αλλά ασκούσε κυριαρχικά δικαιώματα με το ιδιότυπο σύστημα των "εντολών". Ακολούθησαν απόπειρες τερματισμού της γαλλικής παρουσίας, ενώ το 1941 η Συρία κήρυξε μονομερώς την ανεξαρτησία της, στην οποία συναίνεσε και η Γαλλία ύστερα από τρία χρόνια, μετά την απελευθέρωση της χώρας που εν τω μεταξύ είχε καταληφθεί από τα ναζιστικά στρατεύματα. Ο τελευταίος γάλλος στρατιώτης αποχώρησε σαν σήμερα, στις 17 Απριλίου 1946 και γι' αυτόν το λόγο η σημερινή ημερομηνία θεωρείται ως η ημέρα που η Συρία έγινε πραγματικά ανεξάρτητη.
Στο Ιράκ η σημερινή επίσημη αργία του κράτους είναι από τις πιο ιδιόμορφες που έχω δει μέχρι στιγμής οπουδήποτε στον κόσμο. Η γιορτή είναι αφιερωμένη στο Διεθνή Οργανισμό Τροφίμων και Υγείας, ο οποίος στις 17 Απριλίου 2003 ανακοίνωσε την ανάληψη πρωτοβουλιών που θα διασφαλίζουν την ανάπτυξη της γεωργίας στη χώρα μέσα από σύγχρονες τεχνολογικές μεθόδους. Και οι Ιρακινοί θεώρησαν ότι αυτό πρέπει να γιορτάζεται ως εθνική αργία. Ούτε στην Αιθιοπία δε θα σκέφτονταν κάτι τέτοιο....
Στην Γκαμπόν σήμερα είναι η Γιορτή της Γυναίκας και αποτελεί μία από τις εθνικές αργίες.
Τέλος, σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα της Αιμοφιλίας προ τιμή της ημέρας των γενεθλίων του Φρανκ Σνάμπελ (Frank Schnabel), ο οποίος είναι ο ιδρυτής του Παγκόσμιου Οργανισμού Αιμορροφιλίας (WFH).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου