18 Απριλίου 2012

Ο ΠΡΩΤΟΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΣΚΥΛΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΓΕΓΟΝΟΣ!

"Κάτω τα χέρια από το τηλεχειριστήριο! Εγώ διαλέγω τι θα δούμε σήμερα!"

Πολλοί είναι οι ιδιοκτήτες σκύλων που νιώθουν τύψεις, όταν είναι αναγκασμένοι να αφήσουν μόνο του τον τετράποδο φίλο τους, προκειμένου να πάνε στη δουλειά ή ακόμα και για έναν καφέ με τους... δίποδους φίλους τους. Συντροφιά στα συμπαθή τετράποδα φιλοδοξεί να κρατήσει ένας νέος, πρωτότυπος τηλεοπτικός σταθμός, ο DogTV, που ήδη εκπέμπει στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια και πλέον ετοιμάζεται να επεκταθεί στο σύνολο της επικράτειας των ΗΠΑ. Δεν πρόκειται για ένα ακόμα κανάλι για φιλόζωους, π.χ. τύπου Animal Planet, αλλά το πρόγραμμα του απευθύνεται αποκλειστικά και μόνο σε σκύλους τηλεθεατές μέσα από προγράμματα ιδωμένα από τη δική τους οπτική.
Το DogTV είναι ένας καλωδιακός τηλεοπτικός σταθμός με καθημερινό, οκτάωρης διάρκειας πρόγραμμα, φιλοδοξία του οποίου είναι να χαλαρώσει, να διασκεδάσει αλλά και να δώσει ερεθίσματα στους σκύλους που μένουν μόνοι τους στο σπίτι τα πρωινά, όσο τα αφεντικά τους λείπουν στο χώρο εργασίας τους. Τι μπορεί λοιπόν να περιλαμβάνει το πρόγραμμα μιας ημέρας; Από εικόνες σκύλων που κοιμούνται, εικόνες της φύσης (π.χ. από γυμνοσάλιαγκες) και νανουρίσματα σκύλων μέχρι βίντεο από σκυλιά που τρέχουν, κάνουν σέρφινγκ, κινούμενα σχέδια κλπ. Το χαρακτηριστικό είναι ότι όλα τα προγράμματα του σταθμού γυρίζονται με κάμερες στο ύψος ενός σκύλου, προκειμένου οι εικόνες που προβάλλονται να ανταποκρίνονται στις αντίστοιχες εικόνες που προσλαμβάνει ένας σκύλος στην καθημερινότητά του. Φαντάζεστε επομένως πόσο δύσκολη είναι η δουλειά των κάμεραμεν, οι οποίοι εργάζονται στο συγκεκριμένο τηλεοπτικό σταθμό.
Προκειμένου να είναι ρεαλιστικό το τελικό αποτέλεσμα, τα χρώματα είναι ειδικά προσαρμοσμένα, αφού οι σκύλοι δε βλέπουν όλα τα χρώματα παρά μόνο το κίτρινο και το μπλε - και φυσικά τα άσπρο και το μαύρο. Οι ήχοι είναι προσαρμοσμένοι σε χαμηλές συχνότητες για να μη δέχονται τα σκυλιά έντονα ερεθίσματα και αντιστοιχούν σε ήχους της καθημερινότητάς τους, όπως η κίνηση στους δρόμους, το κουδούνι της εξώπορτας, ήχοι άλλων ζώων, μωρών κλπ. Ακόμα και η μουσική που "ντύνει" τα βίντεο είναι γραμμένη ειδικά για σκύλους, ενώ σε έναν άνθρωπο θυμίζει περισσότερο τον ήχο του ασανσέρ, οπότε και να προσπαθήσετε να παρακολουθήσετε κάποιο πρόγραμμα το μόνο σίγουρο είναι ότι θα πλήξετε. Το κανάλι δεν προβάλλει διαφημίσεις, δεν ενδιαφέρεται για τις τηλεθεάσεις - και πώς θα μπορούσε άλλωστε - ενώ δεν προβάλλει κανένα πρόγραμμα σε επανάληψη.
Οι υπεύθυνοι του τηλεοπτικού σταθμού επικαλούνται έρευνες, σύμφωνα με τις οποίες ένα κουταβάκι που βλέπει βίντεο με άλλους σκύλους κοινωνικοποιείται περισσότερο.  Οι συνδρομητές του ανέρχονται σε ένα εκατομμύριο μόνο στην πόλη του Σαν Ντιέγκο, όπου και εκπέμπει μέχρι στιγμής ο τηλεοπτικός σταθμός, ο οποίος προσανατολίζεται να επεκταθεί και στις υπόλοιπες αμερικάνικες πολιτείες μέσα στους επόμενους μήνες, ενώ η μηνιαία συνδρομή ανέρχεται στο ποσό των 4.99 δολαρίων.
Ένας από τους τηλεθεατές του DogTV είναι και ο Μπλου, το ενός έτους γαλλικό μπουλντόγκ, ο οποίος μέχρι πρόσφατα ήταν φανατικός τηλεθεατής της τηλεοπτικής σειράς κινουμένων σχεδίων "Family Guy". Η ιδιοκτήτριά του δηλώνει ότι πάντα ένιωθε τύψεις που άφηνε μόνο του τον Μπλου, όσο εκείνη έλειπε στη δουλειά, ενώ τώρα νιώθει πιο χαρούμενη γιατί βλέπει πιο χαρούμενο και τον Μπλου. Η αλήθεια είναι ότι οι Αμερικανοί ιδιοκτήτες σκύλων, οι οποίοι είναι φανατικοί τηλεορασομανείς, συνηθίζουν να αφήνουν την τηλεόραση του σπιτιού ανοιχτή, όταν λείπουν, πιστεύοντας ότι κρατάει συντροφιά στους τετράποδους φίλους τους. Οι επιστήμονες πάντως τονίζουν ότι ένα συμβατικό τηλεοπτικό πρόγραμμα για ανθρώπους, δεν έχει καμία επίδραση στα συμπαθή τετράποδα. Όπως επισημαίνει ο δόκτορ Νικ Ντόντμαν, διευθυντής της Κλινικής Συμπεριφοράς των Ζώων στο Πανεπιστήμιο Ταφτς της Μασαχουσέτης, σχετικές έρευνες έχουν δείξει ότι σε μια αναλογική τηλεόραση το μόνο που βλέπει ένας σκύλος είναι μια οθόνη που τρεμοπαίζει. Ωστόσο οι νέες τεχνολογίες, όπως η ψηφιακή τηλεόραση ή η οθόνη υψηλής ευκρίνειας, έχουν αλλάξει τον τρόπο που οι σκύλοι αντιλαμβάνονται τις τηλεοπτικές εικόνες, ενώ οι μεγάλες οθόνες τους επιτρέπει να παρακολουθούν από οποιοδήποτε σημείο ενός δωματίου. Δεν υπάρχουν ακόμη σαφή συμπεράσματα για το αν οι σκύλοι καταλαβαίνουν τι βλέπουν, ωστόσο φαίνεται ότι είναι σε θέση να ξεχωρίσουν έναν σκύλο που βλέπουν στην οθόνη και μάλιστα αντιδρούν μι ιδιαίτερο τρόπο, όταν αυτός ανήκει στην ίδια φυλή.
Δεν ξέρω αν πραγματικά τα σκυλιά νιώθουν λιγότερη μοναξιά ή κοινωνικοποιούνται περισσότερο με την τηλεόραση, και πολύ περισσότερο με το DogTV, ωστόσο εξακολουθώ να θεωρώ ότι η καλύτερη λύση για ένα σκύλο θα ήταν να παίζει στον κήπο ή σε ένα ειδικό δωμάτιο με τα παιχνίδια του ή έστω να φροντίζει ο ιδιοκτήτης να τον αφήνει λίγες ώρες σε κάποιον που εμπιστεύεται. Το σίγουρο πάντως είναι ότι ο δικός μου σκύλος αδιαφορεί τελείως για την τηλεόραση και μόνο αραιά και που πετάγεται τεντώνοντας τα αυτιά, όταν ακούει κάποιο γάβγισμα - αλλά κι αυτό ακόμα όχι πάντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου