17 Απριλίου 2012

5 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΘΥΜΑΣΑΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΣΟΥ ΞΕΠΕΤΑΣ (Ή ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΣΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ)!


Φαντάσου ότι κάθεσαι σε ένα μπαράκι απολαμβάνοντας το ποτό σου και το βλέμμα σου πέφτει σε μια κουκλάρα, με την οποία θυμάσαι ότι είχες φασωθεί στο παρελθόν. Δεν μπορείς όμως να θυμηθείς το όνομα της. Άλλωστε, έχει περάσει αρκετός καιρός από εκείνη τη βραδιά, έχεις γνωρίσει κι άλλες κοπέλες από τότε και στο κάτω-κάτω μπορεί να μη θυμάσαι πώς τη λένε, θυμάσαι όμως το μέγεθος του μπούστου της και για σένα αυτό είναι πιο σημαντικό.
Τι γίνεται όμως, αν - ο μη γένοιτο - η κουκλάρα από το παρελθόν σε πλησιάσει για να τα πείτε - και που ξέρεις ίσως να θέλει και ένα νέο φάσωμα - και θυμάται πολύ καλά το όνομα σου; Δε ζεις απλά μια ντροπιαστική στιγμή και μάλιστα μπροστά σε κόσμο, αλλά εξανεμίζεται και η πιθανότητα για μια νέα φάση μαζί της. Και ok να δεχτώ ότι τουλάχιστον σου μένει η ικανοποίηση ότι τουλάχιστον την έριξες στο κρεβάτι μια φορά και ότι είσαι κυνηγός που του αρέσει να χτυπάει και να φεύγει. Τι γίνεται όμως όταν δεν μπορείς να θυμηθείς το όνομα ενός εμπορικού συνεργάτη, ενός υποψήφιου πελάτη ή ενός οποιουδήποτε σημαντικού ανθρώπου για το κύρος του επαγγελματικού και του προσωπικού σου status; Σε μια τέτοια περίπτωση, δε νιώθεις απλά ντροπή, αλλά διακυβεύεις το κύρος και την αξιοπιστία σου ως επαγγελματίας. 
Κακά τα ψέματα, η ικανότητα να θυμάσαι ονόματα είναι τεράστιο προσόν. Ο λόγος γίνεται για τα μικρά ονόματα και όχι για το επώνυμο του συνομιλητή σου - από την γκόμενα που έριξες στο κρεβάτι μέχρι τον συνεργάτη σου στη δουλειά. Κατ' αρχήν δείχνεις άνετος και με εξαιρετικό μνημονικό - προσόντα που συνιστά κάθε σοβαρός PR - και επιπλέον αποκτάς εσύ το πάνω χέρι, σε περίπτωση που ο άλλος (ή η άλλη) δε θυμάται το δικό σου όνομα. Η αγγλική ιστοσελίδα Mademan.com προτείνει πέντε συμβουλές για το πώς μπορείς να απομνημονεύσεις πιο εύκολα τα ονόματα των γύρω σου κι επειδή τα βρήκα έξυπνα και ενδιαφέροντα σου τα μεταφέρω.

1. Να δίνεις προσοχή στο όνομα. 
Σίγουρα κάποιες φορές μοιάζει περιττή λεπτομέρεια, όπως στην περίπτωση της καυτής κουκλάρας/γκόμενας που λέγαμε πιο πάνω, όπου την ώρα που εκείνη σου συστήνεται εσύ προσέχεις το μπούστο της και σκέφτεσαι τρόπους να την πείσεις για να σου κάτσει. Φαντάσου όμως να ξυπνήσεις το πρωί ή να την δεις την επόμενη ημέρα και να μην ξέρεις πώς να της απευθυνθείς ( χωρίς να λες "ε...." όλη την ώρα), όταν εκείνη θα σε αποκαλεί με το όνομα σου - το οποίο οι γυναίκες έχουν μια μαγική ικανότητα να θυμούνται πάντα - ή ακόμα μπορεί να σου έχει βγάλει ακόμα και υποκοριστικό. Δε χρειάζεται να φτάσεις σε αυτό το άκρο, αλλά όταν ρωτάς το όνομα της κοπέλας στο απέναντι κάθισμα, ακούσε το προσεκτικά τα λίγα αυτά δευτερόλεπτα και μετά μπορείς να μηχανευτείς με την άνεσή σου, όσους τρόπους θέλεις για να τη ρίξεις. Από την άλλη, στην περίπτωση ενός άνδρα εμπορικού συνεργάτη είναι πιο εύκολο να δώσεις προσοχή όταν σου συστήνεται, πρόσεξε μόνο να μην παρεκτραπείς από σκέψεις τύπου "πολύ μαλάκας αυτός ο τύπος".

2. Επανάληψη μήτηρ πάσης μαθήσεως. 
Πολλές φορές ξεχνάμε ένα όνομα όχι επειδή δεν προσέχουμε το συνομιλητή μας, αλλά λόγω κακής μνήμης, είτε επειδή γνωρίζουμε πολλούς σημαντικούς ανθρώπους  καθημερινά και πρέπει να θυμόμαστε χίλια δυο ονόματα είτε επειδή πολύ απλά μεγαλώνουμε και η μνήμη μας εξασθενεί. Το κλειδί στις περιπτώσεις αυτές είναι να επαναλαμβάνεις το όνομα του/της όσο το δυνατόν περισσότερες φορές, ώστε να το αφομοιώσεις από την πρώτη στιγμή. Για παράδειγμα, όταν η κοπέλα σου συστήνεται "Με λένε Ιωάννα", εσύ απάντησε της ευγενικά "Χάρηκα για τη γνωριμία, Ιωάννα", κάτι που μπορείς να συνεχίσεις με εκφράσεις τύπου "Τι θα παραγγείλεις, Ιωάννα;", "Πόσο χρονών είσαι Ιωάννα μου" κλπ, αλλά φυσικά με προσοχή ώστε να μην καταντήσεις μονότονος. Επίσης, μπορείς να κάνεις και κάποιες ερωτήσεις σχετικές με το ίδιο το όνομα, όπως "Πάντα είχαν την απορία... το Μανόλης γράφεται με ωμέγα ή με όμικρον;", "Το Εύη βγαίνει από το Ευαγγελία;", "Σπάνια όνομα το Αφροδίτη! Πώς και σε βάφτισαν έτσι οι γονείς σου;", "Α, ώστε Ελένη λέγαν τη γιαγιά σου" κλπ.

3. Οπτικοποίησε το όνομα.
Προσπάθησε να συνδέσεις το όνομα του ανθρώπου που έχεις απέναντί σου με κάποιο οπτικό ερέθισμα. Αν μια ωραία γυναίκα λέγεται Ελένη, μπορείς εύκολα να τη θυμάσαι σαν την "ωραία Ελένη". Αν ένας άνδρας λέγεται Χάρης και είναι συνέχεια χαμογελαστός, μπορείς εύκολα να τον θυμάσαι ως τον "χαρούμενο Χάρη". Μπορείς επίσης να συνδυάσεις το όνομα με κάποια διασημότητα που σου έρχεται κατευθείαν στο μυαλό, όταν το ακούς κ.ο.κ. Γίνε δημιουργικός με άλλα λόγια.

4. Να είσαι πάντα ειλικρινής. 
Αν δε θυμάσαι το όνομα, το καλύτερο είναι να το πεις ευθέως και όχι ύστερα από κάποιες ώρες ή δοκιμάζοντας να πεις όποιο απίθανο όνομα σου έρχεται πρώτο στο μυαλό. Κάν' το όμως αμέσως. Ο συνομιλητής σου σίγουρα θα εκτιμήσει την ειλικρίνεια σου αυτή, ειδικά αν πρόκειται για κάποιον με τον οποίο θέλεις να συνεργαστείς επιχειρηματικά. Σε μια τέτοια περίπτωση, όταν πρόκειται να συνεργαστείς με τον άλλο για κάποιο διάστημα, θα είναι πραγματικά άκομψο και εξευτελιστικό να του πεις "θύμησε μου ξανά το όνομα σου" ύστερα από μια συνεργασία κάποιων ωρών ή - ακόμα χειρότερα - ημερών.  Άλλωστε, είναι λογικό να μη θυμάσαι τα ονόματα όλων των ανθρώπων που γνωρίζεις λόγω της δουλειάς σου, όταν αναγκαστικά συναναστρέφεσαι καθημερινά με πλήθος ανθρώπων. Όταν όμως ζητήσεις από τον άλλο να σου θυμίσει το όνομα του, φρόντισε να έχεις το απαιτούμενο "αέρα", την αντίστοιχη άνεση, ώστε να νιώσει μάλλον εκείνος άσχημα που θεώρησε αυτονόητο το να μη σου ξανασυστηθεί.

5. Μικρά κόλπα για να καλύψεις την άγνοια σου.
Αν πάλι θέλεις να το παίξεις μάγκας αντί για ειλικρινής, τότε μπορείς να σκεφτείς κάποια κολπάκια για να ξεγελάσεις την άγνοια σου, αρκεί να τα κάνεις με μαεστρία, ώστε να μη γίνεις αντιληπτός από το συνομιλητή σου. Κατά τη γνώμη μου, είναι κολπάκια χρήσιμα περισσότερο όταν δεν μπορείς να θυμηθείς το όνομα μιας γυναίκας παρά όταν διακυβεύεται μια εμπορική συνεργασία. Στην τελευταία περίπτωση επιμένω ότι η ειλικρίνια είναι η καλύτερη λύση.
α) Ρώτα το όνομα της ευθέως. Όταν σου απαντήσει, π.χ. "Έλσα", κάνεις ρελάνς λέγοντας με χαμόγελο "Το θυμάμαι αυτό. Το επίθετο σου εννοούσα".
β) Πρόλαβε την και συστήσου από την αρχή: "Γεια, με λένε Πέτρο. Γνωριστήκαμε πριν μια βδομάδα σε ένα κλαμπάκι". Ε,δεν μπορεί... θα σου συστηθεί κι εκείνη αντίστοιχα. Ε, αν είσαι "κακός", μπορείς να πάρει ρελάνς κάνοντας ένα σχόλιο τύπου "Ναι, το θυμάμαι, Κάτια" - αν το όνομα της είναι Κάτια προφανώς.
γ) Αν έχεις την τύχη, να βρίσκεσαι με κάποιον φίλο, εκμεταλλεύσου τον. Σύστησε τον στο πρόσωπο που δε θυμάσαι  το όνομα του: "Σου έχω συστήσει το φίλο μου τον Γιάννη;". Λογικά, η απάντηση - απευθυνόμενη στο φίλο σου - θα περιλαμβάνει και το όνομα του άγνωστου Χ, π.χ: "Δεν είχα την τύχη. Γεια. Με λένε Μαρία". Αν δεν το πει; Ε, ok... τότε δεν έχει τρόπους! Σήκω και φύγε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου