19 Απριλίου 2012

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 19 ΑΠΡΙΛΙΟΥ


Σήμερα είναι Πέμπτη, 19 Απριλίου 2012. Χρόνια πολλά στην 33χρονη Κέιτ Χάντσον και τον κατά ένα χρόνο μεγαλύτερό της Τζέιμς Φράνκο, ενώ τα γενέθλιά τους έχου σήμερα και ο θρύλος του παγκόσμιου ποδοσφαίρου Ριβάλντο, ο οποίος γεννήθηκε στις 19 Απριλίου 1972, αλλά και η κορυφαία τενίστρια Μαρία Σαράποβα, η οποία γεννήθηκε σαν σήμερα το 1987.
Στη Βενεζουέλα σήμερα γιορτάζεται η επέτειος από την έναρξη του αγώνα για την ανεξαρτησίας της χώρας. Με αφορμή την κατάληψη της Ισπανίας από τον στρατό του Ναπολέοντα, στις 19 Απριλίου 1810 ξεκίνησε η εξέγερση για την ανεξαρτησία και την ίδρυση της Πρώτης Δημοκρατίας της Βενεζουέλας στις 5 Ιουλίου 1811. 
Στην Ουρουγουάη σήμερα τιμάται η επέτειος από την κίνηση των "33 πατριωτών", που έθεσε το θεμέλιο λίθο του αγώνα για την ανεξαρτησία της χώρας. Ούσα στα σύνορα της ισπανικής και της πορτογαλικής αυτοκρατορίας στη Λατινικής Αμερικής, η περιοχή της σημερινής Ουρουγουάης αποτελούσε αντικείμενο αντιπαράθεσης μεταξύ Αργεντινής και Βραζιλίας. Το 1821 παραχωρήθηκε στη Βραζιλία, η οποία ένα χρόνο αργότερα κέρδισε την ανεξαρτησία της από την Πορτογαλία. Στις 25 Αυγούστου έγινε η μονομερής κήρυξη ανεξαρτησίας της Ουρουγουάης, κίνηση που προκάλεσε τον πόλεμο των 500 ημερών μεταξύ Αργεντινής και Βραζιλίας, ο οποίος έληξε με τη συνθήκη του Μοντεβιδέο το 1828 και οδήγησε στην επίσημη αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Ουρουγουάης. Τέσσερις μήνες πριν το ξέσπασμα του πολέμου, στις 19 Απριλίου 1825, μια ομάδα 33 Ουρουγουανών εξορίστων στο Μπουένος Άιρες επέστρεψαν στην Ουρουγουάη και κάρφωσαν τη σημαία της πατρίδας τους υποσχόμενοι να διώξουν τους Βραζιλιάνους κατακτητές σε μια συμβολική κίνηση, που θεωρείται ως η πρώτη πράξη του αγώνα για την ανεξαρτησία της περιοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου