24 Ιουνίου 2012

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 24 ΙΟΥΝΙΟΥ


Σήμερα είναι Κυριακή, 24 Ιουνίου 2012. Σαν σήμερα το 1987 στο Ροζάριο της Αργεντινής γεννήθηκε ο Λιονέλ Μέσι, ο κορυφαίος ίσως ποδοσφαιριστής της εποχής μας. Σήμερα έχουν γενέθλια αρκετοί ποδοσφαιριστές, που όμως σε καμία περίπτωση δε θα μπορούσαν να συγκριθούν με τον Μέσι, μεταξύ των οποίων και ο Έλληνας διεθνής Παντελής Καφές, ο Κέβιν Νόλαν, ο Αντρέα Ράγκι κλπ. 
Όλες οι χριστιανικές εκκλησίες στον κόσμο, πλην της αρμενικής, γιορτάζουν σήμερα τη γέννηση του αγίου Ιωάννη του Προδρόμου. Σε πολλές χώρες της βόρειας Ευρώπης, ειδικά στις σκανδιναβικές και στις βαλτικές, τόσο σήμερα όσο και χτες, παραμονή της γιορτής, πραγματοποιούνται εορταστικές εκδηλώσεις που συνδέονται τόσο με τη θρησκευτική εορτή όσο και με έθιμα παγανιστικής προέλευσης για τον εορτασμό του θερινού ηλιοστασίου. Δε θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι το εορταστικό αυτό διήμερο είναι το πιο σημαντικό του έτους για τους βόρειους λαούς μετά τα Χριστούγεννα. 
Στο Κεμπέκ του Καναδά, η σημερινή μέρα αποτελεί εθνική εορτή, με τη διαφορά βέβαια ότι αφορά μόνο τους κατοίκους της συγκεκριμένης επαρχίας και όχι όλους τους Καναδούς. Οι ρίζες της σημερινής γιορτής είναι ψευδοθρησκευτικές. Ξεκίνησε τον 19ο αιώνα ως ιδιωτική πρωτοβουλία μιας εφημερίδας σε μια προσπάθεια συσπείρωσης των Καναδών γύρω από μια συγκεκριμένη γιορτή, κάτι αντίστοιχο της γιορτής του αγίου Πατρικίου των Ιρλανδών. Το 1908 ο Πάπας Πίος Χ' ανακήρυξε τελικά τον Ιωάννη τον Βαπτιστή προστάτη των γαλλόφωνων Καναδών, οι οποίοι αποτελούν τον κύριο κορμό του πληθυσμού της επαρχίας του Κεμπέκ, και λίγα χρόνια αργότερα η σημερινή γιορτή των Κεμπεκουά (γαλλόφωνων και αγγλόφωνων) απέκτησε νομική κάλυψη χάνοντας σταδιακά τον θρησκευτικό της χαρακτήρα. 
Στις 24 Ιουνίου 1571 η Μανίλα ανακηρύχτηκε επίσημα πρωτεύουσα των Φιλιππίνων από τον  Ισπανό κυβερνήτη Μιγκέλ Λοπέζ ντε Λεγκάζπι, ενώ έκτοτε η σημερινή ημέρα γιορτάζεται με μεγάλη λαμπρότητα στην πόλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου